
Tips-regler kan gi utfordringer
STATSBUDSJETTET: NHO Reiseliv er kritiske til at arbeidsgivere i restaurantbransjen nå er pliktige til å innrapportere ansattes tips.
Fra og med 1. januar skal tips behandles på lik linje med lønn og innrapporteres av arbeidsgiver. Ifølge NHO kan dette blant annet føre til utfordringer ved rekruttering.
Tidligere har arbeidstakere selv vært ansvarlig for å rapportere inntekt fra tips. I februar 2018 la regjeringen frem et forslag om å overføre ansvaret til arbeidsgivere, og at de må ta forskuddstrekk av og beregne arbeidsgiveravgift på tips. Da sendte Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) et høringssvar hvor de advarte mot endringene.
Til tross for dette forble endringene i det nye statsbudsjettet som trår i effekt i januar 2019.
Rekrutteringsvansker
Merete Habberstad er kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, og hun påpeker at problemet de ser nå ligger i at arbeidsgiver må betale ekstra kostnader som arbeidsgiveravgift, pensjon og feriepenger fra tips.
— Vi har laget retningslinjer og gjort en juridisk vurdering for hvordan bedrifter kan behandle tipspenger uten at det påvirker deres økonomi, sier hun.
Hun forteller at denne vurderingen viser at det er fullt lovlig for en bedrift at merkostnadene ved de nye tipsreglene kan trekkes fra tips.
Konsekvensene for denne modellen er at arbeidsgiver bruker tipspenger til å dekke de ekstra kostnadene, og da blir det mindre igjen til servitørene.
— Dette frykter vi kan ha en negativ innvirkning på rekrutteringen i bransjen, nevner Habberstad.
Skatteplikten følges ikke
Helene Megaard er kommunikasjonsrådgiver i finansdepartementet. Hun forteller at det er svært få arbeidstakere som innrapporterer sine tipsinntekter til tross for at de har vært skattepliktige lenge.
— Ved å innføre denne plikten for arbeidsgiverne vil tipspenger lettere fanges opp til beskatning, og de pengene vil også inngå i opptjeningen av ytelser etter folketrygdloven, opplyser Megaard.
Hun forteller at de fleste betalinger skjer elektronisk og går derfor automatisk via arbeidsgivernes systemer. Hun presiserer at arbeidsgivernes rett til å dekke de administrative kostnadene med tipspengene vil føre at de unngår en økonomisk smell.
— Endringene gjør det i tillegg mye lettere for de ansatte å oppfylle sine plikter overfor skattemyndighetene, sier hun.
Kan forby tips

Habberstad i NHO Reiseliv sier at tips for mange ansatte er en ‘’gulrot’’ for de som ønsker å jobbe i bransjen, og at den prinsipielt er en gave fra gjesten.
— Mange bedrifter kan nå velge å forby tips. Det blir for komplisert for arbeidsgiver å holde styr på, spesielt mynter og 50-lapper som legges igjen på bordet, forteller hun.
Tips i form av kontanter må også innrapporteres og om en ansatt nå velger å holde kontanttips de mottar hemmelig så er det ikke bare arbeidstaker som bryter loven, men også arbeidsgiver.
Related articles
-
Bunadstrøm før 17. mai – fullt kjør i systuene
Når mai nærmer seg, betyr det travle dager for de som syr og tilpasser bunader. Hos Mare Bunad på Grünerløkka går det i ett om dagen.
-
Kiwi-butikk med preg av historie
27. februar i år åpnet Kiwi en ny butikk i hjertet av Carl Berner. Mari Fagnastøl, butikksjef på Kiwi Carl Berner, forteller at de har fått en god start og føler seg allerede velkomne i nabolaget.
-
Brasiliansk venstreback klar for Vålerenga
Vålerenga klarte på tampen av overgangsvinduet å sikre seg Vinicius Nogueira De Oliveira fra svenske Halmstad.
-
Folkefest på Grønland!
Søndag 30.03 var det duket for gratis Eid feiring på Grønland. Med fullt kjør fra 13:00-18:00
-
Solfylt Søndagsmarked
Våren er kommet til Grünerløkka. Strålende vær bød på høy trafikk på Søndagsmarkedet i Ingens gate.
-
Hva gjør du om Grünerløkka angripes?
Mange nordmenn føler på økende frykt for krig og uro i tiden vi lever i. Samtidig, spør du tilfeldige unge Grünerløkka-beboere om hva man skal gjøre om noe slikt inntreffer, er det få som har særlig klare svar.