Daglig leder hos Mare Bunad, Iben Norreen Hauklien

Bunadstrøm før 17. mai – fullt kjør i systuene

Når mai nærmer seg, betyr det travle dager for de som syr og tilpasser bunader. Hos Mare Bunad på Grünerløkka går det i ett om dagen.

Publisert

Daglig leder, Iben Norreen Hauklien, startet som lærling i 2022 hos sin læremester Marie. To år senere tok hun svennebrevet. Sammen driver de Mare Bunad, en bedrift etablert i begynnelsen av 2024.

Iben brenner for bunad og tradisjonshåndtverk.

– Akkurat nå går det i ett! En arbeidsdag starter som regel med et morgenmøte hvor vi samler oss, drikker kaffe og snakker om hva som skal gjøres den dagen og av hvem. Gjennom dagen sitter alle med nesa dypt planta i hver sin bunad, vi snakker og ler mens det er høy konsentrasjon.

Omsøm og justeringer

Med økt fokus på gjenbruk og bærekraft velger mange å tilpasse arvede eller brukte bunader framfor å kjøpe nye. Ifølge Hauklien er det nettopp dette som er den største jobben i systuen.

– Den vanligste servicen kundene våre spør etter er omsøm. Enten er bunaden arvet eller kjøpt brukt, da skal den ofte inn drastisk. Eller så er det snakk om en bunad som har hengt i skapet i fire år på rad, og da skal den ofte ut!

For Mare Bunad betyr det at de nå har over 30 bunader de jobber med samtidig – et tall som stadig øker.

Voldsomt press fra mars

Hauklien understreker at kundene helst burde være tidligere ute for å sikre seg plass i systuen.

– Som bunadtilvirkere ønsker vi at kundene våre begynner å komme til oss for 17. mai-reparasjoner allerede fra oktober året før. Men i år har vi merket et voldsomt press fra mars, og det er dessverre veldig sent. Vi gjør vårt aller ytterste for å hjelpe så mange som mulig

Selv om pågangen er stor, er det ifølge Hauklien givende arbeid.

– Det er alltid like hyggelig å se kundene våre lyse opp når de får på seg sin kostbare bunad som endelig passer slik den skal

Siste liten

En av de som var litt i siste liten for å få orden på bunaden er Unni Berg (54). Hun forteller at hun prøvde å kontakte flere forskjellige steder, men at ingen hadde kapasitet.

–Jeg fikk dårlig tid, og ble usikker på om jeg i det hele tatt ville få den fikset til 17. mai.

Bunaden til Unnis datter henger klar, og Unni gleder seg til hennes henger ved siden av.

Unni utrykker at hun syns det hadde vært kjipt å måtte gå enda et år med en bunad som er sydd feil og ikke passer. Hun fikk etter hvert napp hos Huldra Bunader.

–Jeg ble lettet over å endelig få sendt den inn. Det er like frustrerende hvert år å ta på en bunad som ikke passer meg. Nå som den kommer til å sitte som et skudd vil jeg føle meg enda finere i bunaden min.                   

Unni forteller at hun gleder seg til å bruke de nypussede søljene sine.
Powered by Labrador CMS