
Waaberi fylles ved solnedgang: – Her smaker Ramadan best
Autentiske somaliske retter og ferskt bakverk trekker gjester til iftar under Ramadan, der mat og fellesskap står i sentrum.
Midt i hjertet av Oslo ligger Waaberi, en somalisk restaurant kjent for sine krydrede retter og tradisjonelle bakverk. Under Ramadan forbereder de seg på storinnrykk ved solnedgang, når fastende samles for å bryte fasten. Dette kalles iftar, og er et måltid fylt med smak og fellesskap.
Mer enn bare et måltid
– Det som inspirerer meg mest er å vite at vi har mange kunder som kommer hver dag og gleder seg til å spise maten vår, sier Abdulkadir Jama, ansatt på Waaberi.
Waaberi skiller seg ut fra andre restauranter på Grønland ved å tilby unike somaliske retter. Spesiallaget lever, er en av disse. Her finner det også bakverk som sjeldent finnes på norske spisesteder.
– For mange betyr det mye å kunne spise mat fra sin egen kultur, spesielt under Ramadan, sier han.

Under Ramadan serveres også tradisjonelle iftar-retter som samosa og «bor», en slags somalisk donut. I tillegg setter de ut dadler og vann, slik at gjestene har det mest essensielle de trenger for å bryte fasten.
– Vi bruker mye krydder for å sikre at rettene smaker slik de skal, men ikke alt finnes i Norge, så noe må vi importere, forteller Abdulkadir Jama.
Waaberi under Ramadan
Når solnedgangen nærmer seg, fylles restauranten opp av både faste kunder og nye gjester. Pågangen er roligere på dagtid, men idet fasten brytes, strømmer folk til for å nyte måltidet sammen. Mange velger også takeaway for å spise hjemme med familien.
Smaken av hjem langt hjemmefra
Idiris Awil er en av kundene som har funnet veien til Waaberi denne kvelden. For ham handler det ikke bare om maten, men også om å støtte et somalisk spisested i Oslo.
– Jeg liker å få mye for pengene, og her får jeg både store porsjoner og rimelig mat. Det gjør det enkelt å støtte restauranten og spise godt, sier han.
Han understreker hvor viktig det er å ha steder som serverer mat fra hans egen kultur, spesielt under Ramadan.
– Det gir meg en følelse av tilhørighet og gjør at jeg kan være i kontakt med røttene mine, sier Idiris Awil, som opprinnelig er fra Somaliland.
Han trekker også frem at steder som Waaberi skaper et viktig fellesskap for de som ønsker å markere Ramadan sammen.
– De tilrettelegger også for et sted der man kan be, og det gjør at man føler seg ekstra velkommen, sier han.

Ramadan setter sitt preg på byen
For mange muslimer i Oslo er Ramadan en tid for refleksjon, fellesskap og tradisjonelle matopplevelser. I år har også en gate på Grønland blitt pyntet til høytiden, noe Awil mener bidrar til en følelse av inkludering.
– Det er hyggelig å se at Oslo markerer Ramadan på en så synlig måte, sier han.
Mat med mening
For Abdulkadir Jama og resten av teamet på Waaberi handler ikke Ramadan bare om å servere mat. Det handler om å skape et samlingspunkt for mennesker som deler en felles tradisjon.
– Vi setter alltid kunden først, selv om det kan være utfordrende å jobbe i matbransjen mens man selv faster, sier Jama.
Han understreker at det viktigste er å bevare den somaliske smaken og sørge for at gjestene får en autentisk opplevelse.