
Underskudd på St. Hanshaugen: – Pilene har alltid pekt i feil retning.
Underskuddet på bydel St. Hanshaugen har vokst de siste årene. Arbeiderpartiet og Høyre er enige om at det må fattes tiltak, men er uenige om fremgangsmåtene.
Haugenbladet har vært i kontakt med Vegard Rødseth Tokheim, representant i St.Hanshaugen bydelsutvalg for Høyre. Han uttrykker frustrasjon ovenfor underskuddet og tiltakene som har blitt gjort.
Tokheim forteller at etter arbeidsutvalget som var den 28.01.24, ligger bydelen nå på et underskudd på 93 millioner kroner.
– Dette er såpass graverende, da pilene alltid har pekt i feil retning. Vi er nødt til å gjøre noe.
Tar ikke imot forslag
Tokheim mener at bydelsadministrasjonen og flertallet ikke har tatt Høyres forslag på alvor.
– Jeg syntes det er rart at flertallet fremdeles stoler på at Arbeiderpartiet skal finne en vei ut av situasjonen, sier han.
Tokheim forteller at dersom tiltakene Høyre har sendt inn siden 2020 til den dag idag, hadde blitt tatt på alvor, ville bydelen ligget 15 millioner kroner bedre an. Dette innebærer ikke at bydelen ville vært i overskudd, men at det ville vært et mindre minus enn det de har nå.
– Vi har kommet med forslag om at foreldre med barn fra 5-7. trinn, som har mulighet til å betale for fritidsordninger på skoler, skal gjøre dette.
Tokheim og administrasjonen mener at forslaget ville gjort at bydelen hadde spart rundt 1.2 millioner kroner, i løpet av et år. Mye av pengene går til barn som ikke tilhører St.Hanshaugen, men andre bydeler eller kommuner.
Konsekvensene av underskuddet
Tokheim forklarer at bydelen har vært nødt til å kutte ned enkelte tilbud og tjenester, men ikke lagt ned noe helt.

– Det har ikke gått ekstremt mye utover tilbudene til beboerene, men jeg tror det har gått mer utover sikkerheten og tryggheten for jobb hos de ansatte.
Tokheim mener de står raskt overfor øyeblikksbildet der de eventuelt må gjøre flere drastiske kutt.
– Dette betyr at vi eventuelt må gjøre mer drastiske kutt på ikke-lovpålagte tilbud som ungdomshuset "Huset på haugen".
Han er frustrert for at ungdomshuset som de, sammen med bydel Frogner, har jobbet hard for å etablere, nå kan bli borte.
Dersom underskuddet fortsetter slik det har gjort de siste årene, er de fremtidige konsekvensene at frivillighetsmidler, grønne midler og andre ulike positive tiltak vil bli helt borte.
– Tiltak burde blitt gjort mye tidligere, forteller Tokheim.
Strekker ikke til
Haugenbladet har kommet i kontakt med Gudmund Brede, nåværende kasserer for St.Hanshaugen bydel. Brede mener at de midlene som blir tildelt fra rådhuset, ikke strekker til i forhold til lovpålagte og forventede oppgaver de har som bydel.
– Akkurat nå ligger vi cirka på et underskudd på 93 millioner kroner.
Underskuddet har ført til at Brede det siste året, har vært nødt til å ta noen kraftige grep.
– Dette innebærer at vi måtte redusere med cirka 40 årsverk.
Dette mener Brede vil få effekt av i 2025, i form av reduserte utgifter.
– Vi har hatt noen klare henvendelser til rådhuset, der vi mener vi er underfinansiert på noen områder. Dette gjelder særlig ansvaret for sentrumsbarnevernet, der vi egentlig kun budsjetteres med et par millioner kroner, der kostnaden er 15-17 millioner.
Brede svarer Tokheim sin bekymring om kutt i blant annet "Huset på Haugen" og sier at tjenester som dette har blitt skjermet, da de ser på ungdomshuset som et viktig tilbud. Selv om det er kutt i noen sektorer, mener Brede de har klart å opprettholde tilbudet uten redusering av åpningstider.
Gammel gjeld må betales
De interne reglene i kommunen forklarer at de må betale ned den gjelden som er gjenværende.
– I budsjettet vi har vedtatt for 2025, ligger det også inne at vi skal nedbetale cirka 25 millioner kroner. Dersom vi klarer å holde dette budsjettet, kan man si helt regnskapsmessig at bydelen går 25 millioner kroner i pluss, forteller Brede.
Brede legger til at det finnes mange risikofaktorer, og dersom disse slår til, er det ikke sikkert de klarer det.

Svarer på Høyres forslag
Høyre har tidligere uttrykt seg om tiltak som at foreldre med barn fra 5-7 klasse, selv skal betale fritidsordninger. Brede svarer Høyre og deres forslag.
– De mener selv, hvis jeg husker riktig, at de kanskje kunne fått inn en million. Det tror ikke jeg engang er realistisk, forklarer Brede.
Konsekvensene Brede bærer frem er at dersom foreldre selv skal betale for dette, er det langt færre som benytter seg av tilbudene.
Underskuddet fremover
Brede mener at underskuddet kan utvikle seg positivt, dersom de får økt tilskudd på blant annet sentrumsbarneværnet. Dette vil utgjøre så mye som 15 millioner kroner i året. Brede mener at St.Hanshaugen ikke nødvendigvis skiller seg mer ut i underskudd enn andre bydeler i Oslo.
– Alle bydelene totalt i Oslo er vel underdekket med cirka 200 millioner kroner når det gjelder økonomisk sosialhjelp. Vår andel av det er ikke det største, men kanskje det minste - selvom det utgjør er par millioner kroner, forteller Brede.
Dersom Arbeiderpartiet får en effekt på nedbemanningen fra 2024, er det en besparelse der på rundt 30 millioner kroner, informerer Brede.
– Sånn sett ser jeg veldig lyst på det. Men dette forutsetter at det ikke dukker opp noe uforutsett.