
Teateret som drives i Minkens ånd
Minkens barne og ungdomsteater- et frirom for teaterglede
I hjertet av Homansbyen ligger Minkens barne- og ungdomsteater, et sted hvor barn og unge kan ha det gøy med skuespill, og alle får blomstre.
Et frirom for teaterglede
Teaterskolen, grunnlagt av skuespiller og barnebokforfatter Minken Fosheim i 1992, er i dag Oslos eldste og største teaterskole. Etter Minkens bortgang i 2018, tok sønnen Tobias Fosheim (36) og Julie Johansen (36) over driften, og de viderefører hennes verdier med stort engasjement. Teaterbransjen er ofte hard og fylt med forventninger og krav. Dette ønsker Julie og Tobias å ta avstand fra.
- Vi ønsker å lage et frirom, et eget fristed hvor barna kan være seg selv og spille teater, forteller Julie med et stort smil.
Tobias, som tidligere har jobbet som NRK-journalist, er vokst opp med teateret som en naturlig del av livet. Dette sammen med Julie, som han møtte i ung alder og fant kjærligheten med. De begge er tidligere skuespillere, og møttes i teatersammenheng. De brenner for å skape en trygg arena hvor barn og unge kan utvikle seg. Det som er spesielt med dette teateret er at de legger ekstra mye vekt på inkludering og fordeler roller rettferdig blant elevene.

- Det viktigste for oss er at alle blir sett og får blomstre i sitt eget tempo. Her er det ingen konkurranse, sier Tobias. De er opptatt at alle elevene deres skal oppleve mestring, og at både de som tar mye plass naturlig og de som tar mindre plass skal få skinne.
Teaterskolen har i dag 18 ulike teatergrupper. Halvparten av elevene er barn av tidligere elever, noe som vitner om at stedet har betydd mye for mange gjennom årene.
Fra trygghetsutvikling til sceneopptredener
Semesteret starter hver høst i september. De første månedene er det fokus på å bygge fellesskap og trygghet i gruppene, slik at alle føler seg komfortable med å stå på scenen. Etter jul begynner arbeidet mot forestillingene. Disse settes opp i teaterskolens egne lokaler, hvor familie og venner inviteres som publikum.
- Vi kunne tatt inn flere elever, men velger å holde gruppene små for å kunne gi hver enkelt den oppfølging de trenger, forklarer Julie. Mottoet de arbeider mot er «å ha det gøy», med en unik åpenhet og forståelse. Noe annet som er spesielt med dette teateret er at det legges ekstra mye vekt på inkludering, der roller fordeles rettferdig blant elevene.
- Det viktigste for oss er at alle blir sett og får blomstre i sitt eget tempo. Her er det ingen konkurranse, sier Tobias. De er opptatt at alle elevene deres skal få oppleve mestring, og at både de som tar mye plass naturlig og de som tar mindre plass skal få muligheten til å skinne.
Hvert år avsluttes med Minkens teaterfestival i slutten av mai, der alle gruppene viser frem sitt arbeid. Klassikere som Peer Gynt, Romeo og Julie, og Trollmannen fra Oz er blant forestillingene de tidligere har satt opp. I år skal 5 grupper sette opp Løvenes konge. Mamma Mia skal også settes opp. I tillegg jobber ungdomsgruppa med en helt ny forestilling basert på en krigshistorie, hvor de har fått friheter til å delta i manusskrivingen. Julie er også i gang med å skrive manus til en oppsetning av Innsiden ut 2.
«Minken-familien» lever videre
Minken Fosheim var kjent for å være et varmt menneske og en ildsjel. Tobias og Julie er fast bestemt på å videreføre hennes ånd.

Mottoet de arbeider mot er «Å ha det gøy». Med en unik åpenhet og forståelse.
Det største beviset på at vi lykkes, er at tidligere elever velger å sende sine egne barn hit, sier Tobias med en ydmyk stolthet.
Astrid Høst (19) er en av dem som har vokst opp på Minkens teater. Hun begynte som elev da hun var åtte år, og jobber nå som assistent og vikar.

- Jeg trodde først at jeg ville bli skuespiller, men her har jeg oppdaget at jeg liker regi og manusskriving like mye. Det viktigste jeg har lært, er å samarbeide og lytte til andre, forteller Astrid.
Hun beskriver teateret som en stor familie, hvor man knytter nære bånd og lærer verdifulle ferdigheter for livet. - De har et fellesskap som blir som en familie, sier Astrid med et smil.
Hun ønsker å videreføre sin egen teaterglede med å nå jobbe der, og er veldig takknemlig for muligheten.
- Hun har talent! legger Tobias til.
Teaterets fremtid
Minken barne- og ungdomsteater skal fortsette å være en trygg arena hvor barn og unge kan være seg selv, utvikle seg og oppleve gleden ved teater. Tobias og Julie er klare på at de vil holde fast ved de små gruppene og den nære oppfølgingen, selv om det betyr at de går glipp av mulige inntekter. Julie er tydelig på at å skape dette frirommet for barn og unge gjør dette offeret verdt det.
Minken-familien lever videre, og teateret fortsetter å inspirere nye generasjoner.