Svarer på kritikk mot «16 ukers helvete»: - Jeg er voksen nok til å bestemme hva som er bra for meg og ikke
Det nye trenings-reality programmet til Discovery+ kalt «16 ukers helvete» har fått mye ros og kritikk. Komikeren Trine-Lise Olsen er en av deltakerne og svarer på kritikken på Instagram.
16 ukers helvete har fått tilbakemeldinger der blant annet TV-profil Linnea Myhre frykter negativ påvirkning på publikum. Hun utalte seg på Twitter der hun skrev det var et idiotisk prosjekt med fokus på slanking og vekt. Olsen svarer på dette på en Instagram story hun dedikerer til Myhre og skeptikere.
– Ordet slanking trigger ikke alle like hardt, noen gang er faktisk slanking det som redder liv. for uansett hvordan du ser på det, så er det noe med høy fettprosent som ikke er bra. For all del, en kan være slank og være mer usunn innvendig enn de som er større, vi har alle forskjellige kroppsbygning og den kan ikke bare måles i fett. Men da er f.eks. høyt kolesterol noe annet som kan være ekstremt helsefarlig, deler komikeren.
Et forbilde for publikum
Olsen forteller at hun tenker på det å være et forbilde for andre. Hun vil være et eksempel for folk født i mindre byer og tettsteder.
– Jeg snakker mye om å være fra Finnmark sånn at de som vokser opp der skal tenke større og utover der de bor. Det er mulig å bli en komiker, ha et show på tv selv om du er fra en liten plass. Om dette er noe de drømmer om selvfølgelig.
Olsen forklarer videre at 16 ukers helvete har vært en god kickstart, men ikke noe å leve på lenge. Det å få i gang kroppen og lære seg gode matvaner har vært godt for henne selv. Komikeren skriver at hun har fått en balanse i hverdagen, kos, jobb og fest. Hun går ut hver dag og tenker på seg selv som en helhet, hode og kropp.
– Jeg er 46 år, jeg tror jeg er voksen nok til å bestemme hva som er bra for meg og ikke, skriver Olsen som svar til kritikken på Instagram.
Hun forteller til følgerne sine at det har vært en livsstils endring til det bedre. Ikke fordi hun har gått ned i vekt, men fordi hun mestret en stor utfordring. Olsen forklarer at hun har lært mye om seg selv og nå vil seg selv vel.
– Gir meg motivasjon og inspirasjon
I første episode blir alle kjendisene presentert med vekt, mål og fettprosent. I en anonym undersøkelse for Høyskolen Kristiania sine studenter var det blandende svar om det var nødvendig å ha med fettprosent og vekt. Vemund Gillebo studerer fysisk aktivitet og ernæring ved Høyskolen Kristiania. Han mener at det er viktig å ha dette med i programmet.
– Det er viktig å vise til fakta og ha verdier deltakerne kan ha som grunnlag. Det gir en pekepinn på om man gjør det som skal til for å nå målene sine. Jeg personlig tror ikke det vil forårsake dårlig selvbilde eller føre til spiseforstyrrelser blant unge. Tror heller det vil lære dem å ha mål å gå ut ifra er en god ting. Selv gir slike programmer meg motivasjon og inspirasjon til å fortsette med det jeg gjør og liker.
Ernæringsstudenten fortsetter å forklare at 16 ukers helvete ikke fremstår som negativt med tanke på kroppspress.
– Det viser deltakerne som vil forandre seg og bli en bedre versjon av seg selv. Det er et valg dem har tatt. Definisjonen på kroppspress er opplevelsen av hvordan kroppen skal se ut på en bestemt måte. Kropp er en sårbar ting i dagens samfunn, men jeg mener at når man blir eldre så lærer man å leve med det.