Stolpejakt fører til løpeglede!
Stoplejakten er i gang igjen, en perfekt aktivitet å starte med nå som varmere tider nærmer seg. Det er ikke kun for de eldre, men like gøy for alle sammen.
Hvert år blir det arrangert stoplejakt i landet, og denne gang kan man finne 48 stolper gjemt rundt på St. Hanshaugen. Stolpene er delt opp i vanskelighetsgrad og er enten grønne, blå, røde eller svarte, avhengig av fremkommeligheten. De grønne stolpene er rullestolvennlige. Man får også høyere poengsum jo vanskeligere stolpen er.
Det er gratis å delta. Det eneste man trenger å gjøre, er å laste ned appen på mobilen. Når det er gjort, kan man bare starte å gå, eller løpe.
Frivillig å finne og å sette opp stolpen
Selv om det er en konkurranse, kan man lære mye om hver stolpe. De er ikke plassert hvor som helst. Inne på appen kan man lese om området stolpen er plassert i. Kanskje er det et bygg med en historie, eller en historisk hendelse som har tatt sted der. Å dra på stoplejakt er nemlig en fin mulighet for å bli bedre kjent i byområdet.
- Det er ikke alle stolper i landet som har en historie ved seg, men i Oslo har alle stolpene det, forteller Mariell Arntzen.
Mariell Arntzen er stolpejaktsgeneral i Nydalens skiklubb. Det er de som står for stolpene rundt om i Oslo. Det er frivillige som arrangerer stolpejakten, i håp om å flere ut i aktivitet. Til nå har bydelene Frogner, St.Hanshaugen og Nordre Aker sammenlagt 120 stolper. Jo mer en bydel bidrar, jo flere stolper får de utplassert i bydelen sin.
- Jeg startet å engasjere meg fordi jeg selv er glad i løp og orientering, sier Arntzen.
Folkehelsen blir satt i fokus med stolpejakten, det er en fin måte for folk å komme seg ut.
Like løping
Løping inne på mølle og ute på gata blant folk, er kanskje ikke for alle. Derfor tok jeg, som journaliststudent i Haugenbladet, saken i egne hender. Denne sommeren skal jeg nemlig lære meg å like løping, og starter med stolpejakt samtidig.
Å løpe fra stolpe til stolpe fikk meg til å se et mål. Istedenfor å kun ha et må som feks å løpe 3km eller løpe 10 minutter, ble målene kortere og flere. Siden stolpene iblant sto veldig nære hverandre, ble det flere kortere pauser der man kunne ta seg en pustepause.
- Nesten som en liten kalender, der man gleder seg til å åpne neste luke!
Man slipper å se klokken tikke konstant foran på tredemøllen og det ble lettere å holde ut når man så stolpen, altså målet foran seg, i fysisk form. Å løpe imens man ser på kartet for å holde styr på hvor stolpene var, er kanskje ikke noe for alle, men for meg ga dette motivasjon til å fortsette løpingen. Og siden man blir opptatt av noe litt annet enn å holde balansen på møllen, merket man ikke like godt at man ble sliten.
- Stolpejakten minnet meg veldig på orientering, som jeg likte å gjøre i gymtimene på skolen. En perfekt måte å starte løping på.
Stor interesse
Stolpene blir festet med strips, til andre kommunale gjenstander som lyktestolper og gjerder. På denne måten holder de seg forhåpentligvis der de skal være. Likevel har Nydalens skiklubb måttet dra ut for å fikse noen av stolpene.
- Vi opplever ikke veldig lite hærverk, men det er litt i sentrum, sier Arntzen.
Stolpene blir av og til stjålet av forbipasserende, kanskje som en suvenir eller for gøy. Heldigvis er folket veldig engasjert i stolpejakten og lar dem stå i fred. Siden 22.Mars, da det startet, har det vært nesten 200 000 stolpebesøk og 7241 stolpejegere.
- Hvis dette kan engasjere folk til å begynne med orientering og komme seg ut er det supert, og så er det motiverende å få så god respons av deltakerne! Sier Arntzen.