"Kampen ingen ser"

Hemmelig hockeykamp i Grünerhallen satte søkelys på psykisk helse
Den 6. februar ble det spilt en helt spesiell hockeykamp i Grünerhallen. Ingen tilskuere, ingen musikk og ingen lys. Kun stillhet og en kamp som utspilte seg på isen.
Eliteserielagene Frisk Asker og Vålerenga er vanligvis bitre rivaler. Denne gangen sto de side om side for å belyse viktigheten av psykisk helse. Bak initiativet sto Mental Helse Ungdom, som ønsket å skape en sterk visuell og emosjonell påminnelse om utfordringene mange møter når de sliter psykisk.
Et klart budskap
Aida Tesfai fra Mental Helse Ungdom forklarer at ideen til den hemmelige kampen kom fra et ønske om å vise hvor utfordrende det kan være å snakke om psykiske lidelser.

– Mange som sliter med depresjon, angst eller andre tunge tanker opplever at det er vanskelig å snakke om det. Du ser det jo ikke på dem. Vi ville finne en måte å synliggjøre dette på, sier hun.
Selv om samfunnet har blitt mer åpent om psykisk helse, er det fortsatt knyttet stigma til temaet. Mental Helse Ungdom håpet at kampen ville illustrere hvor ensomt det kan føles å stå i det alene.
Grüner Ishockey: – Vi ønsker å ta samfunnsansvar
Grüner Ishockey stilte med arena for kampen og var en sentral del av arrangementet. Trond-Erik Larsen, daglig leder i Grüner hockey, forteller at klubben umiddelbart ønsket å bidra.
– Vi synes dette var et flott initiativ, og vi ønsker å vise at vi tar et samfunnsansvar som idrettslag. Da vi ble kontaktet av Norsk Topphockey, som mente at Grüner kunne være et godt sted for arrangementet, var vi aldri i tvil om at vi ville støtte dette, sier Larsen.
Selv om tribunen sto tom, var hallen fylt med spillere, trenere og et filmteam som dokumenterte kampen.
– Det var det en helt spesiell stemning i hallen, sier Larsen.
Valget av hockey som arena
Statistikken viser at unge menn er overrepresentert i selvmordsstatistikken, og hockeymiljøet er kjent for sin tøffe kultur. Valget av hockey som arena for kampanjen var derfor bevisst.
– Hockey har en spesiell garderobekultur og et tøft miljø. Vi ønsket å belyse nettopp dette, samtidig som vi vet at hockeymiljøet i Norge har opplevd flere tragedier knyttet til psykisk helse. Det gjorde det enda viktigere å rette søkelyset mot temaet, sier Tesfai.
Da Mental Helse Ungdom tok kontakt med hockeyklubber, var responsen overveldende positiv.
– Frisk Asker og Vålerenga tente på ideen med en gang. Grüner stilte med hall, og vi opplevde at hockeymiljøet var ekstremt åpne og villige til å bidra. Flere andre klubber ønsket også å delta, sier hun.
En spesiell stemning
Under kampen var det ingen tribunefylte supportere og ingen høylytt heiing – bare spillere, trenere og et kamerateam som dokumenterte det hele.
– Stemningen var alvorstung, ikke på grunn av idrettsprestasjonen, men fordi alle visste hva kampen handlet om, forteller Tesfai.
Kampen ble holdt hemmelig for å forsterke budskapet.
– Når man sliter med depresjon eller psykiske lidelser, føles det ofte som om man er alene. Det er tungt, og det føles som om ingen ser deg. Dette ønsket vi å illustrere ved å fjerne publikum, musikk og lys. Samtidig skulle kampen være en påminnelse om hvor stor forskjell det gjør å ha noen rundt seg, sier hun.
Den hemmelige kampen sendes på TV 2 Sport søndag 16. mars og på TV 2 Play mandag 17. mars.
Psykisk helse i idretten
Larsen mener at idretten kan spille en viktig rolle i å forebygge psykiske utfordringer, men erkjenner at temaet fortsatt er tabubelagt i mange miljøer.
– Det kunne definitivt vært mer snakket om. Det viser seg jo at psykisk helse er et tema vi må ha mer åpenhet rundt i hele samfunnet. Hockeymiljøet har dessverre også måttet ta del i tragedier, og det viser hvor viktig det er å sette søkelys på dette, sier han.
Samtidig tror han at hockeyens sterke garderobekultur kan ha både positive og negative sider når det gjelder åpenhet om psykisk helse.
– Hockeyspillere bruker mye tid i garderoben før og etter trening. Det kan skape en arena for å snakke sammen, men det er ikke nødvendigvis lett å dele dype og personlige ting i et slikt fellesskap. Derfor er det viktig at vi finner måter å skape trygge rom for slike samtaler, sier han.
Foreløpig har ikke Grüner Ishockey noen faste tiltak for psykisk helse blant spillerne, men Larsen er åpen for et samarbeid med Mental Helse Ungdom eller andre organisasjoner i fremtiden.
– Vi har ikke ressurser til å ha egne tilbud, men vi kunne absolutt tenkt oss å arrangere en temakveld eller et informasjonsmøte. Det viktigste er å vise at vi tar dette på alvor, og at vi er en klubb som bryr seg om våre utøvere både fysisk og psykisk, sier han.
Veien videre
Dette var første gang Mental Helse Ungdom arrangerte en slik kamp, men det kan bli flere i fremtiden.
– Vi må se hvilken effekt kampanjen har før vi bestemmer oss. Men hvis vi ser at vi har nådd ut til målgruppen vår, spesielt unge menn, så er dette definitivt noe vi bør se på igjen, sier Tesfai.
Larsen legger til at Grüner også er åpne for å bidra igjen dersom det blir aktuelt.
– Vi ønsker å gjøre nyttige ting utover det å bedrive idrett. Hvis vi kan være med på å fremme både fysisk og psykisk helse, så er vi absolutt positive til det, sier han.