ST. HANSHAUGEN: Bydelen samarbeider med ulike frivillige organisasjoner om sommerjobbene.

Prosjekt sommer 2020

Bydelene i Oslo har fått i oppdrag av byrådet å organisere sommerjobb for ungdom. De som deltar vil få arbeidserfaring og meningsfullt innhold i en sommer litt utenom det vanlige.

Publisert

Sommer 2020 er St. Hanshaugen sitt svar på byrådets bestilling om å organisere sommerjobber for ungdommer. Prosjektkoordinator Maria Moe forteller at Sommer 2020 prosjektet er forankret i NAV.

– Prosjektet vårt er forankret hos NAV for å få kontakt med det private næringslivet. Bydelen sitt ønske er å hjelpe ungdommene uten mye jobberfaring ut i arbeidslivet. For å oppnå dette samarbeider St. Hanshaugen blant annet med frivillige organisasjoner.

– I vårt samarbeid har jeg for eksempel involvert Bislett alliansen, Oslo røde kors og skattekammeret Oslo.

– Det vi ønsker at ungdommene får ut av prosjektet er jobberfaring og å få bedre kunnskap om næringslivet og forventningene der. Vi håper også at noen av ungdommene kan beholde en deltidsjobb etter at sommerjobben er over, sier Moe.

På grunn av covid- 19 har St. Hanshaugen forberedt seg på å ta inn mange ungdommer fordi de tror at det blir rekordmange ungdommer som tilbringer sommeren i byen. Totalt har de nå kapasitet til å ta inn rundt 100 ungdommer.

– Vi prøvd å bygge et tilbud som går over tre uker, med fire dager med aktivisering hver av de ukene. Det betyr at de ungdommene får to dager med jobb per uke, pluss kvalifiserende kurs som for eksempel livredningskurs - og den fjerde dagen forsøker vi å aktivisere dem i fritidsaktiviteter, sier Moe.

Tror du det vanskelig for unge på St. Hanshaugen å få sommerjobb, uten tilbudet deres?

– Ja, spesielt nå som det er høy arbeidsledighet og ungdommene må konkurrere med mange studenter eller arbeidsledige som har mye høyere kvalifikasjoner.

– Derfor har vi åpnet mer for interne jobber i bydelen. Vi kan ikke substituere en jobb som er hos en arbeidsgiver med permitterte ansatte og vi tenker at vi må være veldig forsiktige med å forstyrre det vanlige jobbmarkedet i år, sier Moe.

Jobbsøkerkurs

St. Hanshaugen har også et tett samarbeid med «Jobbx», et karrieresenter for ungdom i Oslo, som sikter seg mye inn på minoritets ungdom og ungdommer som er i risiko for å falle utenfor. Jobbx har i samarbeid med bydelen arrangert et jobbsøkerkurs på nett med fokus på sommerjobb, hvordan skrive CV og søknad og hvordan man oppfører seg på jobben. Kursansvarlig i Jobbx, Ida Bakke, forteller at det er veldig viktig å hjelpe ungdommer med å få seg en sommerjobb.

JOBBX: Kursansvarlig for jobbx, Ida Bakke (27 år) forteller at det var St. Hanshaugen som først tok kontakt og lurte på om vi ville ha jobbsøkerkurs for dem.

– Det er liksom ingen som lærer unge om hvordan man søker jobb ellers, så det er veldig viktig for oss at ungdommene som skal søke sommerjobb gjennomfører dette kurset. Da får de et lite forsprang foran de andre jobbsøkerne som ikke har gjennomført et kurs og de unge tenker på ting som man ikke ville ha tenkt over hvis man bare skrev sin første søknad.

– Jeg tror også det er veldig nyttig at ungdommene får møte andre ungdom og snakke om dilemmaer og hva man kan forvente. I tillegg får de en gjennomgang av hva slags rettigheter de har i arbeidslivet, noe man vet veldig lite om når man er ung, sier Bakke.

Viktig prosjekt

Lederen i ungdomsrådet for St. Hanshaugen, Mari Løyte Harboe forteller at hun synes det viktig at bydelen vil satse på å få ungdom ut i arbeid da det er vanskelig å skaffe seg jobb på egenhånd.

– Jeg synes at prosjektet sommer 2020 er skikkelig viktig og bra.

– Det er bra at bydelen vil satse på å få ungdom ut i arbeid, da det er vanskelig for unge å skaffe seg jobb selv. Prosjektet gir også ungdom noe å gjøre i sommerferien, forteller Harboe.

Powered by Labrador CMS