Slutt å kutt
4. mars stenger ABC-enheten. Dette skaper sterke reaksjoner
-Velkommen tilbake! Dette er tredje gang og det har dessverre blitt en tradisjon, sier Helene Svabø fra podiet på Eidsvolls plass.
Hun driver podkasten Femihelse sammen med Sigrun Stenseth. De arrangerer demonstrasjonen mot nedleggelsen av ABC-enheten sammen med Barselopprøret.
Dette er tredje gang de demonstrere mot kutt i svangerskap-, fødsels- og barselomsorgen.
Mener det er symbolsk
Oslonytt tok en prat med nestleder i Barselopprøret Cecilia Ingulstad i forkant av demonstrasjonen. Ingulstad legger ikke skjuler på hva de mener om nedleggelsen.
-Nedleggelsen handler ikke bare om nedleggelsen av ABC-enheten her i Oslo. Vi mener at det vil gi dårligere svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg for kvinner i hele landet. Det viser veldig tydelig at verken de som driver sykehusene eller politikerne faktisk lytter til det jordmødrene eller kvinnene sier.
Sju krav til helseministeren
Helene Svabø avslutter appellen med slagordet "Slutt å kutt" og de fremmøte henger seg på.
Første demonstrasjon i april 2022 ble det lagt frem sju krav til helseminister Ingvild Kjerkol. Ingulstad mener ting har blitt verre etter dette.
-Ting har vært så ille de siste årene. Det har vært så mange vonde historier i media og vi har hørt så mye fra jordmødre på OUS om at dette ikke går lenger, og så legger man ned enda mer. Det er ikke noe mer å ta av.
I 2021 ble det varslet om jordmormangel. Ingulstad skjønner ikke hvordan det skal være nok jordmødre til å drifte fødeavdelingen på Ullevål sykehus.
-De fleste jordmødrene som jobber på ABC-enheten har gitt uttrykk for at de ikke vil bli værende på Ullevål. Det betyr at sykehuset nå mister enda flere erfarne jordmødre.
Fjerner et godt tilbud
I 25 år har ABC-enheten på Ullevål sykehus i bydel St. Hanshaugen vært et tilbud til gravide som ønsker en naturlig fødsel. Fra 4. mars blir dette tilbudet borte. Lena Henriksen er politisk leder i Den Norske Jordmorforening. Hun mener nedleggelsen tar bort en god regional valgmulighet.
-De kan velge et sted hvor de kan ha fokus på naturlig fødsel. Med fjerning av det tilbudet, har ikke kvinner den muligheten i vår region, sier Henriksen og fortsetter.
-Det er veldig lite hensiktsmessig å legge ned ABC-klinikken. ABC-klinikken gir den helhetlige omsorgen som veldig mange brukere etterlyser.
Antall fødeinstitusjoner i Norge har de siste 30 årene gradvis blitt redusert fra 150 på begynnelsen av 1970-årene til 45 i 2022. Henriksen syns ikke det er noe god idé å kutte noe mer nå.
-Vi tenker at det er på et nivå nå at det ikke burde kuttes noe mer.