Gamle Aker Kirke: Morthen Sørlie er prest ved Gamle Aker Kirke og gleder seg til helgens pinsefeiring.

Gamle Aker Kirke åpner dørene i pinsen

Prest Morthen Sørlie håper at så mange som mulig stopper innom Gamle Aker kirke til søndagens pinsefeiring.

Publisert

Selv om det ikke blir gudstjeneste hos Gamle Aker Kirke i år, blir det feiring likevel. Til søndag er kirkedørene åpne fra kl 12- 15 der både en prest og et par musikere vil være til stede.

−Det er mange som går tur i strøket her og hvis det er fint vær i tillegg tror vi mange kommer til å stoppe innom, forteller Sørlie.

Pyntet til pinse

Utenfor kirken er det pyntet med stemorsblomster i forskjellige farger og i kirkerommet har de pyntet med rødt. Rødt er fargen for pinsen, slik fiolett er fargen for adventstiden. Morthen Sørlie forteller at fargen representerer blod, men også ånden og kirken.

Kirkerommet: Til helgens pinsefeiring har kirken pyntet kirkerommet med rødt.

−Ikke alle vet helt hva pinsen handler om og derfor er det ikke mange som feirer den heller. Det blir for de spesielt interesserte, forteller Sørlie.

Sørlie forteller at pinsen er en høytid vi feirer femti dager etter Kristi himmelfartsdag, da Jesus dro opp til himmelen igjen. Jesus fortalte innbyggerne i Jerusalem at det snart vil skje noe mer. Femti dager etter begynte den hellige ånd å vise seg for innbyggerne. Blant annet i ildfluer, men også andre ting som man ikke kan forstå i dag. Innbyggerne begynte å føle en tilknytning til hverandre, som førte et felleskap og til slutt til den kirken vi har i dag. Pinsen er derfor også kjent som kirkens bursdag.

Annerledes feiring

Klaudia Ciastko (27) er kristen og bor på St. Hanshaugen. For henne har pinse alltid vært en viktig høytid, men etter hvert som årene har gått har jul og påske blitt viktigere å feire.

−Nå som jeg har flyttet fra Polen er det vanskelig å opprettholde feiringen av denne høytiden. Her i Norge er det ikke vanlig å feire pinse, derfor har det blitt sånn at jeg ikke feirer lenger. Jeg har kanskje blitt litt påvirket av kulturen her i Norge, forteller Ciastko.

I Polen feires pinse annerledes enn i Norge. Der fyrer de opp bål som skal ha magiske egenskaper. Disse egenskapene skal beskytte mot ondskap og ødeleggelse av avlinger og storfesykdommer.

Ciastko forteller at hun ikke tror at hun kommer til å feire pinsen nå til helgen, men syntes fortsatt pinsen er en fin høytid å huske på.

Powered by Labrador CMS