RENOVERES: Gamle Aker Kirke under renovering i den kalde vinteren. Her bygges det mye nytt og spennende som kommer snart.

Oslos eldste bygg lukker dørene midlertidig

Gamle Aker kirke er Oslos eldste bygg fra middelalderen. Den er nå under renovering fram til påsken.

Kirken som ligger i Akersbakken 26, var bygd på midten av 1100-tallet og har ligget der siden. Nå er kirken under konstruksjon og klar for en oppgradering. 

Sokneprest Roger Jensen gleder seg til de nye forandringene.

- Dette er noe menighetsrådet lenge har ønsket og det handler i utgangspunktet om utfordringer ved kirkerommet, lys og lyd, sier sokneprest Roger Jensen.

Sokneprest ved Gamle Aker kirke Roger Jensen

Lysanlegget i kirken er fra 1950 tallet, der er belysningen på lik linje med gatelys. Det er vanskelig å lese et program. Noen har tydd til lommelykt for å se hva som står, men nå blir det endring.

- Nå får vi ny leddbelysning. De som har laget lys-design for oss har også ansvar for belysningen på Nasjonalteateret. Dette skal bli «state of the art». Nå kan selve rommet være dunkelt belyst, og du kan føle på middelalderrommet Gamle Aker. Samtidig kan du se hva som står på programmet og i salmeboken, sier Jensen.

Unik opplevelse

Mariakappelet skal også få ny belysning, som skal skape en helt unik opplevelse. Lysene kan tilpasses forskjellige oppsett og arrangementer.

Kirken vil også få et nytt våpenhus i glass.

- Det betyr at vi i større grad og mer bokstavelig kan ha åpen kirke, som er en satsing her i området. Før kunne vi ikke ha åpne dører på grunn av kulda. Men et våpenhus i glass gjør at det er mulig for folk å gå forbi og se inn mens glassdørene er igjen og holder på varmen, sier Jensen.

Kirken investerer også i en løfteplattform på den ene siden av det nye våpenhuset, av samme type som de har i Nidarosdomen.

- Da kan folk med funksjonsnedsettelser og rullestolbrukere bruke den for å komme seg ned til kjelleren, sier Jensen.

I tillegg til dette blir det tre nye toaletter, et lite kjøkken og en helt ny forsamlingssal i kjelleren.

Dette rommet vil ha plass til rundt 40 mennesker og kan brukes til arrangementer, konserter og utstillinger.

Presten sier at de valgte å renovere nå fordi de solgte det gamle menighetshuset. 

- Vi fikk mer enn vi trodde vi skulle få, så vi valgte å bruke noen titalls millioner på renoveringen, sier han. 

Kirka betyr mye

Birgitte Lerheim (56) besøker ofte Gamle Aker kirke. Hun er spent på endringene som kommer.

- Jeg håper at renoveringen fremhever det unike med kirka som et historisk bygg. Samtidig som kirka blir et enda flottere sted å feire gudstjeneste og markere store hendelser som dåp og bryllup, sier hun.

Lerheim mener at det er nødvendig med en slik renovering, da lydanlegget og lysforholdene har vært dårlige. Det verste har vært det lite miljøvennlige varmeanlegget, sier hun.

Hun sier også at kirka betyr mye for henne, både som kulturarv og helligsted. 

Birgitte Lerheim store forventninger til den nye renoveringen,

- Barna mine er døpt og konfirmert der. Jeg har vært i bryllup til gode venner der og tatt farvel med kjente og kjære der, sier Lerheim.

Kirken åpner igjen søndag 14. april 2024. Da er kongehuset invitert og det er stort håp om å se Kong Harald der.

 

Powered by Labrador CMS