Fremdeles ikke tilpass i storbyen?
Et halvt år er gått siden studiestart, og mange som har flyttet inn til en ny by har fått seg nye venner og er kommet godt i gang med studietiden. Men kanskje ikke alle har taklet overgangen like bra.
Erfarne studenter
Silje Birkeland er 21 fra Bergen, hun har tatt opp fag på Sonans i Oslo, og går nå sitt første år med medievitenskap.
– Jeg syntes det var veldig greit å komme seg hjemmefra til en ny by, det var greit å komme seg ut fra jenterommet der hjemme og oppleve noe nytt.
Kristian Arntzen er 22 år og kommer fra Trondheim. Han tok det tøffe valget med å flytte fra trygge omgivelser i Trondheim til storbyen Oslo. Og han går andre året på BI.
– Det som kanskje var det tøffeste med å flytte til en ny by, var vel det at man var nøtt til å stå på egne bein, og ta mer ansvar over eget liv.
Tøff start
Både Kristian og Silje hadde det tøft i starten da de flyttet for seg selv til en ny by, men begge er enige om det blir lettere etter hvert. Og de har noen tips for de som fremdeles har det vanskelig med å tilpasse seg hverdagen i en storby.
Tips til nye studenter
– Om du har en hobby eller liker å drive med idrett, så har man økt mulighet til å skaffe seg venner som du har noe til felles med. Så det å melde seg inn i et fotballag eller en studentforening er noe som anbefales sier Kristian.
Det er ikke alle som har noen hobby eller spesielle interesser, så for de er det viktig at man ikke isolerer alene på rommet etter at skoledagen er over. Da er det viktig at man sier «ja» til alt det man skulle bli invitert til.
– Det er veldig viktig at man sier ja til invitasjoner fra klassekamerater eller andre, selv om det bare skulle være å dra på biblioteket å lese, eller om det skulle være en invitasjon til å dra på byen.
selv om du egentlig ikke har lyst til å bli med så er det viktig at man allikevel sier ja, for om du har lyst til å bli kjent med nye mennesker så er man nøtt til å komme seg ut av komfortsonen og utfordre seg selv, avslutter han.
Silje kan fortelle at i starten da hun var ny i byen så hadde hun ikke så mange «nære» venner i byen.
– Har du ikke så mange nære venner i byen, så kan du alltids ringe til de vennene du har hjemme. Har du det tøft med å tilpasse deg livet alene så er det godt å få snakket med litt familie og venner man har der hjemme, avslutter Birkeland.