STOLT AV Å VÆRE SAMISK: Vokalisten i Biru Baby, Hanna Krogh-Reinsnes fant ut for noen år tilbake at hun har samiske aner. Hennes besteforeldre holdt dette skjult i mange år på grunn av fornorskningen. Det er et tabubelagt tema for den eldre generasjonen å snakke åpent om, men Krogh Reinsnes vil ta det tilbake og bære det med stolthet. FOTO: EMBLA AUGUSTA HJORT-LARSEN

Surfer på samebølgen

Biru Babys albumutgivelse, Ancient Calls, Ella Marie Hættas seier i Stjernekamp og at Mari Boine vant Spellemanns hederspris i 2018 viser at det samiske er på vei opp og frem.

Publisert Sist oppdatert

– Vi bruker bare innslag og inspirasjon fra det samiske på scenen, og ikke den tradisjonelle kofta eller tradisjonell joik, dette gjør vi for å gjøre det mer tilgjengelig for utenforstående, sier Krogh-Reinsnes.

Unge artister som Isak, Resirkulert, Ondt blod og Biru Baby fremmer de samiske tradisjonene gjennom musikken. De bruker elementer som joik, samiske instrumenter og klær i sine musikalske verk.

Oppvåkning

De siste årene har det vært en oppvåkning av det samiske og de unge artistene er med på å fjerne stigmatiseringen ved å bruke de samiske tradisjonene som et aktivt virkemiddel. Hanna Krogh Reinsnes, vokalist i Biru Baby forteller at da de startet bandet ville de gjøre noe som var deres kultur, noe som var ekte og sto de nært. Videre fortelle hun at den nye måten de jobber på er å blande moderne pop med samiske elementer noe som også er med på å opplyse befolkningen om den samiske kulturen.

– En av de store tingene vi gjorde på vårt siste album var å bruke auto tune i joiken, noe som bare var gjort én gang før. Vi bruker også de samiske elementene i verkene våre for å ta tilbake språk og tradisjon som har blitt hvisket ut gjennom fornorskningen, sier Krogh-Reinsnes.

SCENEANTREKK: De tradisjonelle samiske fargene og klærne blir brukt som sceneanntrekk blandet med moderne plagg. Biru Baby leker seg ofte med denne blandingen som gir et sterkt visuelt uttrykk under konserter, det samiske flagget er å alltid på scenen. FOTO: EMBLA AUGUSTA HJORT-LARSEN

Mer synliggjort

Rådsmann i sametinget Henrik Olsen kan fortelle at han syns de samiske musikerne, yngre som eldre, er flinke til å instituere det samiske inntrykket i musikken.

– Det er klart at dette er med på å fremme både språk og kjennskap til samisk musikkproduksjon og det tror jeg absolutt er inspirerende for yngre å høre på, jeg tror å dette er med på å motivere dem til å ta tak i de samiske tradisjonene, sier Olsen.

Videre mener han at det samiske bilde blir mer synliggjort i skole gjennom historie fag og undervisning for tiden. Han tror at flere vil identifisere seg med det samiske å at det er flere positive elementer rundt dette.

– Musikk er en veldig utadvendt kunstform som appellerer til unge, en viktig målgruppe når det det kommer til kunnskapsformidling. At man har samisk musikk som er kjent utenfor den samiske krets tror jeg bidrar med å fjerne fordommene å at flere kan føle seg stolte av bakgrunnen sin, avslutter Olsen.

I STUDIO MED HANNA KROGH-REINSNES OG IDA IKI (GITARISTEN I BIRU BABY): I studio jobbes det aktivt med å produsere musikk, planlegging av fremtidige opptredener og låter. FOTO: EMBLA AUGUSTA HJORT-LARSEN
Powered by Labrador CMS