Synnøve Dørum:- Jeg tror jeg var veldig flink til å aldri skylde helt på meg selv
En sterk og engasjerende stemme, utfordrer tabuer og støtter andre i kampen mot urettferdighet.
Inne på Østbanehallen ligger bakeriet Kanelsnurren. Travle mennesker går forbi, bakgrunnen summer av mennesker som prater, og duften av nystekte boller rommer luften.
En ung kvinne i mørke klær beveger seg forsiktig nedover
rulletrappen. Hun kommer gående mot bordet stille og forsiktig. Med en smidig
bevegelse trekker hun frem stolen, og senker seg ned med et varmt smil.
«Gjerne en latte, takk,» sier hun før hun korrigerer seg, «unnskyld, gjerne med to ekstra shots?».
En viktig stemme
Synnøve Dørum (24) er en fremadstormende profil, spesielt på strømmetjenesten TikTok. Hun er kjent for sine meninger, snakker om tabubelagte temaer og står i stormer som ingen andre tør å stå i.
Hun ser ned på mobilen og forteller at det er mange som ønsker å snakke med henne.
Nylig publiserte FpU-lederen, Simen Velle, en video der han ga uttrykk for bekymring over sexkulturen i Norge.
Synnøve engasjerte seg i debatten mot Velle, og uttrykte sine synspunkter i et motsvar til videoen.
Hun tar opp en rekke ulike temaer, og for mange er hun et forbilde som hun selv skulle ønske var tilstede i tider som var vanskelige. En person å se opp til, som lignet henne selv.
Representant
- Jeg ønsker å representere den gruppen jeg tilhørte da jeg var yngre, men som ikke representerte meg, forklarer hun.
Synnøve deler sin tidligere erfaring med mobbing, som strekker seg fra barnehageårene til videregående skolen. Det begynte som smålige kommentarer og utestengelse i barnehagen, men eskalerte til mer alvorlige former for trakassering på ungdomsskolen og videregående. Hun ble raskt et mål for ryktespredning, seksuelt ladet mobbing, og til og med fysisk vold. I tillegg til å oppleve hån og latterliggjøring ansikt til ansikt, ble hun også offer for nettmobbing og hatefulle meldinger som oppfordret henne til å ta sitt eget liv.
- Jeg vet ikke om du har fått det med deg, men jeg har autisme, forteller hun.
Hun understreker at hun er god på å skjule symptomene
sine for omverdenen, ettersom hun er høyt maskerende. Men som barn var det
tydelig at hun stakk seg ut på visse områder.
Fordi det barn kanskje anså som
riktig, gjorde Synnøve det motsatte av.
Motstand
En tom kaffekopp står foran henne. Hun ser utover rommet, som om hun leter etter et punkt å feste blikket sitt på.
- Det som også var med meg, som jeg tror gjorde folk mer irriterte, og som hjalp meg til å komme meg unna til slutt, var at jeg var så lite reaktiv. Som når jeg ble kvalt opp etter veggen, så lagde jeg ikke et eneste ansikt.
Hun forsto at hvis hun reagerte eller lagde en lyd, ville ting bli verre.
- Jeg tror jeg var veldig flink til å aldri skylde helt på meg selv.
Synnøve beskriver hvordan mobbingen på skolen ikke bare var begrenset til enkeltpersoner, men at alle på en eller annen måte bidro til det. Noen så på uten å si noe, mens andre tok til seg det som ble sagt og ble en del av problemet. Dette førte til at ryktene spredte seg om kroppen og personligheten til Synnøve. Etter hvert som mobbingen fortsatte ble hun på en måte umenneskeliggjort, noe som tillot andre til å rettferdiggjøre å utføre fysiske handlinger mot henne, som å kaste mat eller smelle dører i ansiktet hennes.
- Hvis jeg bøyde meg ned, så kunne guttene holde meg fast foran de andre i klassen mens de prøvde å tørrjukke på meg, som en spøk..
En annen hendelse skjedde utenfor skoletiden, hvor noen prøvde å tulle med henne i et forsøk på å stikke en strikkepinne gjennom buksa hennes.
Årets sterke mening
Nylig ble hun anerkjent for sin åpenhet og
offentlige engasjement. Hun ble nominert til prisen for "Årets sterke
mening" under Vixen Awards 2024.
Marius Ristesund Strandum har kjent Synnøve siden videregående.
- Jeg heier veldig på henne. Jeg er enig i mye av det hun sier, og synes det er kult at hun tør å være så åpen og ærlig om sine tanker og opplevelser offentlig.
En styrke han ser igjen hos Synnøve, er at hun lærer av sine feil, og tar eierskap til det.
- Hun er brutalt ærlig når det trengs, både i debatter og mot venner, påpeker Marius.
Han tror mange har godt av å høre hva hun sier, fordi hun som oftest snakker om det mange tenker, men er redde for å si høyt.
Chat-senter
I 2015 etablerte Blå Kors snakkommobbing.no, et gratis tilbud for barn og unge som kan kontakte voksne via et chat-senter. I løpet av 2023 benyttet over 5800 personer seg av dette tilbudet.
Christoffer Jensen, senior helserådgiver ved Blå Kors uttrykker at mange av dem de snakker med gjennom tjenesten er barn og ungdommer som mangler noen å dele problemene sine med, eller som ikke får tilstrekkelig støtte fra skolen.
Ifølge Jensen har omtrent halvparten av disse ikke delt sin opplevelse av mobbing med andre. Noen av dem utrykker frykt for at mobbingen vil eskalere hvis de snakker om det.
- Blå Kors er opptatt av å gi hjelp både umiddelbart og på lang sikt, og vi tilbyr veiledning om rettigheter og hva skolen er forpliktet til å gjøre for den som opplever mobbing, sier Jensen.
Når profiler som Dørum trer frem som gode forbilder og forteller åpent om sine opplevelser, kan dette bidra til å redusere terskelen for at andre også kan søke hjelp og dele sine historier.
- Det er vanskelig for mange å snakke om mobbing. Det henger ofte sammen med at man har et lite gunstig bilde av hva det betyr å være utsatt for mobbing.
- Når vi får gode forbilder som står frem og sier de selv har blitt utsatt, senker det terskelen for at andre også kan få hjelp, forteller Jensen.