
Matprisene øker: Prissjokk for studenter i Oslo
Matprisene har skutt i taket, og de fortsetter bare å øke. Dette preger studenter i Oslo.
Rikke Nyberg (22) bor for øyeblikket på Tøyen, og studerer sitt siste år av en bachelor i biomedisin på Kristiania i Oslo. Hun er opptatt av å få i seg råvarer og et sunt og variert kosthold. Men dette er ikke så lett når spesielt sunne matvarer – som kjøtt, egg, og enkelte grønnsaker har blitt dyrere.
– Jeg har merket at prisene på dagligvarebutikkene jeg handler på har økt, men for meg er mat en investering, og jeg betaler gjerne litt ekstra for den sunne maten.
Prøver å spare mest mulig
Nyberg forteller at hun pleier å bytte på å handle på Kiwi, Rema 1000, Joker og Spar, ettersom alle disse dagligvarebutikken er i nærheten av der hun bor. Hun har merket en prisøkning på alle butikkene.
Som student har hun ikke noe matbudsjett, men er opptatt av priser når hun handler mat. Hun ser ofte etter tilbud, og baserer måltidene sine på det.
– Jeg pleier å se etter tilbud på spesielt dyre varer som kjøtt, men også grønnsaker, og generelt matvarer jeg spiser til vanlig. Er det for eksempel tilbud på brokkoli, kjøper jeg det, og lager et måltid ut ifra det.
Dyrt med sunne matvarer
Nyberg sier imidlertid at hun har merket at det sjeldent er tilbud på sunne matvarer. Det synes hun er dumt.
– Jeg føler jeg er bevisst på priser når jeg handler for å spare mest mulig penger, ettersom alt er så dyrt. Dersom noe er veldig dyrt, unngår jeg så klart å kjøpe det.
Det er problematisk at matvarer blir dyrere, spesielt for studenter som allerede har dårlig råd. Mange tar nok mer usunne valg, ettersom de sunne matvarene ofte er dyrere, sier hun.
– Hvis for eksempel en pakke med nøtter uten tilsetningsstoffer koster dobbelt så mye som en som inneholder masse sukker, velger nok de fleste studenter det billigste alternativet. Jeg ser det problematisk at mat er dyrt, for da velger nok mange de mer usunne alternativene, ettersom disse ofte er billigere.
Kine Søyland (50) er kommunikasjonssjef i NorgesGruppen. Hun forteller at årsaken til at matprisene har økt er sammensatt.

– Vi jobber hele tiden med å holde våre kostnader nede, men svak kronekurs, økte lønnskostnader og høye råvarepriser bidrar til at kostnadsveksten på mat og drikke fortsatt er høy.
Hun forteller at i en bransje med små marginer, som dagligvarebransjen, gjør dette at prisene øker.
Gjør det de kan
Søyland sier at NorgesGruppen har stor forståelse for at mange, og spesielt studenter, opplever økte matpriser som vanskelig. Når alle ledd får høyere kostnader, så blir alt dyrere, noe som gjør at prisene i butikken øker.
Hun sier imidlertid at deres marginer fortsatt er lave, og de gjør det de kan for å holde matprisene nede.
– Vi gjør det vi kan for å holde kostnadsveksten nede og forhandler tøft med våre leverandører slik at prisøkningene blir så lave som mulig.