
Kutter i frivilligheten: – Tilskuddene betyr veldig mye for oss
Etter flere år med offentlig tilskudd til frivlilligheten i St. Hanshaugen, skal bydelen sluttet å punge ut. Høyre mener at drastiske kutt kunne unngås med bedre økonomisk styring.
Bydelsutvalget har vedtatt å kutte 500 000 kroner til frivillighetsmidler på grunn av dårlig økonomi. Dette innebærer at religiøse grupper, idrettslag og en rekke andre organisasjoner ikke får muligheten til å søke om penger til ulike arrangementer.
Bakgrunnen for kuttene er den økonomiske situasjonen i St. Hanshaugen. Bydelen ligger an med et underskudd på 87 millioner kroner.
Fagerborg kirke har i flere år søkt og mottatt frivillighetsmidler til ulike aktiviteter og tiltak. Diakon Gunn Iren Tangen forteller at pengene fra bydelen har gått til blant annet reparasjonsverksteder til både klær og sykler.
– Da kjøpte vi symaskiner som vi har lånt ut. Med pengene fikk vi kjøpt litt ekstra utstyr med ulike sysaker, forteller Tangen.
Dette mener Tangen har vært avgjørende for å få i gang prosjektene.
– Det er et veldig godt bidrag til at vi får gjort det lille ekstra. Tilskuddene betyr veldig mye for oss.
Til tross for den stramme økonomien, planlegger kirken å gjennomføre alle arrangementene i 2025. Men hvordan det kommer til å bli, er usikkert. Arrangementer som sommertreffet var totalt avhengig av tilskuddene fra bydelsutvalget.
– Kanskje det blir bare ett vi får til i år. Kirken har ikke veldig god økonomi selv, sier Tangen.
Mottatt god respons
Tidligere har kirken mottatt en positiv respons fra de som tar i bruk kirkens tilbud. Spesielt de sosiale arrangementene.
– Dette er altså veldig gode tiltak for de som er hjemme i sommerferien eller romjulen og ikke har noen planer. De vet at det er noe som skjer i en tid hvor det er veldig få aktiviteter i julen som er åpen for alle, forkaler Tangen.
Hvis bydelsutvalget skulle finne en annen måte å samarbeide med frivilligheten, tar Fagerborg kirke imot dem med åpne armer.
– Samarbeid er viktig, får vi en henvendelse fra bydelen blir veldig glad, avslutter Tangen
Foretok massive omstillinger
Bydelsutvalg-leder Gudmund Brede (Ap) forteller at alle deler av budsjettet har blit berørt av kutt. Unntaket er Frivillighetssentralen som vil motta 500 000 kroner i år også.

– Bydelen må gjennomføre massive omstillinger .Vi har klart å skjerme frivillighetsmidlene fram til nå. Alle områder i bydelen har blitt berørt, forklarer Brede.
Det er ikke lovpålagt å komme med tilskudd til frivilligheten, og nå som bydelen er 87 millioner kroner i minus har utvalget prioritert det de absolutt må.
– I den nåværende økonomiske situasjonen kan frivillighetsmidler bli sett på som en form for luksus. Men vi ser hvor mye positivt bidra med i et lokalsamfunn. Men det finnes andre mulige støtteordninger, sier Brede.
Ikke et ønske
Hvordan avviklingen av tilskuddet vil påvirke aktiviteten til de frivillige organisasjonene, er Brede usikker på.
– Det kan man aldri vite. Jeg vil tro at det meste er aktivitet som vil fortsette, men må kanskje skalere ned. Håpet er at det ikke skal gå for mye utover det. Men man vet jo ikke, sier han.
Brede understreker at det ikke er et ønske om å avvikle frivillighetsmidlene.
– Jeg skal være den første til å beklage at vi ikke har lyst til å ha råd til å utdele frivillighetsmidler for 2025.
– Vi håper at bydelen kommer i en situasjon hvor vi kan ha det igjen. Men det er litt nødvendig, og vi har kuttet kraftig på sentrale ting, avslutter Brede.
– Det er synd
Til tross for at Høyre sammen med Venstre og Mdg innførte tilskuddene da de styrte, ser Gruppeleder Vegard Rødseth Tokheim (H) nødvendigheten med slike kutt i bydelsbudsjettet

– Det er synd at det bortfaller. Bydelen er i en veldig alvorlig økonomisk krise, da vi behandlet budsjettet. Siden 2019 har den økonomiske situasjonen i bydelen forverret seg med hver økonomistatus-rapport, forteller Tokheim, opplyser han.
Med budsjettunderskuddet mener Tokheim det er riktig å prioritere hjemmesykepleien fremfor frivilligheten. Samtidig håper han på at det private vil fortsette å støtte frivilligheten.
– Det skjærer i hjertet. Det er mange gode tiltak i bydelen som ikke vil da få offentlig støtte. Jeg håper det får privat støtte, det er også mulig. For bydelen har ikke penger til det, konstaterer han.
Foreslå kutt tidligere
Tokheim tror at avviklingen av ordningen kunne vært unngått dersom bydelen hadde vært mer varsom med pengebruken.
– Vi har advart konsekvent at vi er nødt til å ha en bedre økonomistyring. Vi har kommet med kuttforslag, som ikke har basert seg på at man må kutte midlene til frivilligheten.
– Men nå er vi der at vi alle er inneforstått med at dette er ikke mulig å fortsette med. Vi hadde vært bedre stilt om høyres alternative tallforslag hadde vært inneforstått, fortsetter Tokheim.
Men håpet om å gjeninnføre tilskuddene er der.
– Det er mitt ønske og min misjon at vi kommer oss til en økonomisk situasjon hvor vi kan gjeninnføre frivillighetsmidler, sier Tokheim
Inntil videre håper at frivilligheten fortsetter uten offentlig støtte og at det private kan bidra.
– Jeg tror at frivilligheten vil, grunnet dårlig økonomisk styring av flertallspartiene, oppleve at bydelen St. Hanshaugen ikke er en trygg styringspartner og samarbeidspartner, forteller Tokheim.
Frivilligheten i St. Hanshaugen har en lang historie, som strekker seg tilbake til 40-tallet.
– Frivilligheten i St. Hanshaugen er en hjørnestein i det norske demokratiske samfunnet som er kanskje litt undervurdert, avslutter Tokheim.