Siste skrik fra Tøyen
I 2020 flytter Munchmuseet til nye lokaler i Bjørvika.
Med en siste utstilling vinker museet farvel til Tøyen.
11 mai åpnet Munchmuseets siste store utstilling før dørene på Tøyen stenges. Utstillingen har fått det passende navnet EXIT!, og tar for seg museets historie på Tøyen fra åpningen i 1963 og helt frem til 2019. Avskjedsutstillingen er et siste farvel med Tøyen, og en feiring av det anerkjente museet.
Kommunikasjons- og markedsdirektør på Munchmuseet Gitte Skilbred beskriver utstillingen som en hyllest til Munchmuseet på Tøyen, og forteller at utstillingen gir et dypdykk i både museets og Munchs historie. Munchmuseet planlegger å ha åpent helt frem til åpningen av de nye museet på Bjørvika i 2020. EXIT! er likevel deres siste store kunstutstilling.
Ikke bare kunst
Munchmuseets historie på Tøyen er full av store kulturbegivenheter og dramatiske hendelser. EXIT! gir publikum et innblikk i alle aspekter av museets historie. Skilbred forteller at i tillegg til Edvard Munchs rike kunstsamling, byr utstillingen på kjente og ukjente kuriositeter som har funnet sted på museet.
– Vi forteller for eksempel historien om rottweileren Ivan som bodde på Munchmuseet på 1900-tallet for å vokte bygningen, men som etterhvert ble så mannevond at han måtte fjernes, sier hun.
Kriminalhistorien om ranet av Madonna og Skrik i 2004 har også fått en sentral rolle i utstillingen.
– Det var viktig for oss å inkludere alle disse historiene i utstillingen for å skape et helhetlig bilde av museets historie på Tøyen. Vi har fått hjelp fra fagpersoner, kunsteksperter og samtidskunstnere som har bidratt med sin ekspertise, forteller Skilbred.
Skilbred tror Tøyen kommer til å merke museets fravær, men at å flytte museet er positivt for både Tøyen og Oslo by. I januar ble det kjent at Nationaltheateret flytter inn i lokalene.
– Jeg mener Tøyen trenger noe annet enn et kunstmuseum, og tror Nationaltheateret kan tilby et større utvalg av fritidsaktiviteter og tilbud for unge enn det vi kan, sier hun.
Riktig å flytte museet
Bente Svenningsen er kommunikasjonsrådgiver for byrådsavdelingen for kultur, idrett og frivillighet i Oslo. Hun kan fortelle at målet med det nye museet er å etablere Oslo som en internasjonal kulturby. Hun mener at et nytt museum vil sette Oslo på kartet, og også åpne for et tettere samarbeid med andre museum rundt om i verden.
– Gjennom den gaven Edvard Munch ga Oslo er vi forpliktet til å dele hans kunst med resten av verden, sier Svenningsen.
– Å forbedre Oslos kulturbilde har flere fordeler. For eksempel, unge som vokser opp i Oslo vokser opp i en anerkjent og rik kulturby.
Det nye Munchmuseet skal være fem ganger større i areal enn det som nå er på Tøyen. Med et større og moderne museum får Oslo kommune større muligheter til å byttelåne kunst med andre land.
Munchs kunstsamling er verdens største privatsamling av en enkelt kunstner. Samlingen er i verdensklasse, og er svært anerkjent rundt om i verden. Du kan gå å se kunstutstillingen EXIT! på Munchmuseet frem til 8. september.