Reagerer på fulle busser
Beboerne er uenige om hvem som har ansvaret når bussene er mer enn halvfulle.
Gjennom bydelen går noen av de mest trafikkerte bussrutene i hovedstaden, blant annet 37-bussen og 21-bussen. Ei som nytter seg av bussrutene hit er pendleren Tone Hafsas, som jobber på Åpent Bakeri.
– Jeg har tatt buss nå i koronatida, der vi har stått som sild i tønne. Selvsagt ikke vanlig sild i tønne, men «korona-sild-i-tønne». Da har jeg stått inntil døra, og holdt meg i den, fordi det har vært fullt på bussen. Jeg har hatt lyst til å ikke gå på bussen, men samtidig så vet jeg at neste buss også er full, sier Hafsås.
I en servicebransje med strenge retningslinjer forteller Hafsås at det påvirker arbeidsdagen hennes når hun ikke får mulighet til å følge smittevernregler på vei til jobb.
– Jeg prøver jo å hold meg unna folk på bussen, og jeg stiller meg mest mulig unna alle i nærheten. Av og til kan det av og til være vanskelig, så da er det nesten som jeg holder pusten hele turen, sier Hafsås.
Når Hafsås skal på jobb om morgenen er hun nødt til å ta bussen, fordi hun ikke har tid til å stå opp før. Hun sier det går fint, men at situasjonen er en annen når hun skal hjem.
– På veg hjem fra jobb har omtrent alle bussene vært fulle, så da har jeg gått. Men de gangene jeg er skikkelig sulten eller skikkelig sliten, tar jeg bussen. Da har jeg måttet stått nærmere folk enn det som er tilrådelig.
Avhengig av bussen
Da koronatiltakene for kollektivreiser ble innført, var en av bestemmelsene at bussene skal være halvfulle. Ved flere anledninger opplever reisende på St. Hanshaugen at bussene er fulle, og at ingen hensyn blir tatt.
– Jeg synes det er dumt. Det er tross alt slik at vi skal ha avstand til folk. Samtidig tror jeg også det må legges mer ansvar på sjåførene, som jeg vet noen av de allerede tar. Men det er altfor mange busser i området som tar altfor mange mennesker, sier Ida Forbes Haraldsen, student og beboer i bydelen.
Ruter oppfordrer å planlegge i god tid før man tar bussen. Slik at reisende kan hoppe på neste buss, om den de i utgangspunktet skulle ta, blir full. Haraldsen vedgår at det kan være en løsning, men at noen ganger kan det være slik at du skal være på en plass til en viss tid.
– Du kan jo selvsagt planlegge etter det, men jeg har opplevd så mange fulle busser at du på et tidspunkt bare må hoppe på en buss, sier Haraldsen.
Haraldsen er ved flere anledninger er avhengig av å ta bussen. Og forteller at hun opplevde en bussjåfør for noen dager siden, som var flink til å kaste av de siste som kom på bussen.
– Jeg føler meg mye tryggere når jeg vet at det er noen som faktisk står for de vedtakene som er satt. Og i tillegg når man har folk som er i risikogruppen i familien. Da er det betryggende å vite at det er forsvarlig å ta bussen, sier Haraldsen.
Må spille på lag
Pressevakt i Ruter, Knut-Martin Løken forteller at vi fortsatt befinner oss i en ekstraordinær situasjon. Kapasiteten om bord på bussene er derfor fortsatt redusert inntil videre, for å ivareta Helsedirektoratets og Folkehelseinstituttets anbefalinger.
– Vi ber derfor alle om å ikke reise kollektivt hvis ikke man må, og om bruke sykkel eller gå hvis man har mulighet. Det er også svært viktig at man ikke går om bord dersom man ser at det ikke er plass til å holde anbefalt avstand om bord, det vil si én meter.
Løken legger til at folk til nå har vist forståelse for retningslinjene, og stor evne til å vise hensyn til hverandre.
– Dette setter vi stor pris på, og vi håper det fortsetter slik så lenge hele samfunnet er i denne krevende situasjonen, sier Løken.
Ruter er kjent med problematikken med at det tidvis er flere passasjerer om bord enn retningslinjene tilsier. Én av førers oppgaver er å sørge for at antallsbegrensningen overholdes, men vi er helt avhengige av å spille på lag med passasjerene i denne nasjonale dugnaden.
– Ser man at det ikke er mulig å holde én meters avstand om bord må man vente på neste avgang, sier Løken.
Ruter har gjort og gjør løpende tiltak for at retningslinjene skal bli overholdt. Seter og gulv på transportmidlene har blitt markert for å vise hvor man kan stå og hvor man ikke kan sitte. Plakater, informasjonsskjermer og høyttalermelding blir tatt i bruk for å minne om avstands- og plassbegrensning.
– Ruter har også kommunisert tydelig i media at passasjerer må følge retningslinjene fra myndighetene, og oppfordret alle som ikke må bruke kollektivtrafikken til å ikke gjøre det, avslutter Løken.
Uenige om ansvaret
Tilbake til Haraldsen og Hafsås, er begge enige i at det må en bedring til, men de er uenige i hvem som har ansvaret. Haraldsen på sin side mener bussjåførene må ta mer ansvar.
– Om busssjåføren sier over lydanlegget at de tre siste som går på, må av, så tror jeg folk gjør det, sier Haraldsen.
Hafsås tror løsningen til Haraldsen ikke vil fungere.
– Jeg tror at hvis noen er sta, så funker det ikke i det hele tatt, sier Hafsås.