Radio Nova fortsetter å underholde: – Viktig både for lytterne og de som lager radio
I en hverdag fylt med zoomundervisning og skjenkestopp får studentene fortsatt komme til Radio Nova for å lage radio. For mange er dette en viktig sosialisering i hverdagen.
Studentradioen i Oslo, Radio Nova, måtte som mange andre frivillige organisasjoner sette alt på vent da koronaviruset for alvor ble en realitet i begynnelsen 2020. Nå er reglene annerledes, og ledelsen i Nova tilrettelegger heller for mindre og tryggere sosialisering på huset enn å stenge ned en gang til.
– Selv om det ikke er like sosialt nå, tror jeg det er kjempeviktig at vi holder åpent, både for lytterne og de som lager radio.
Ina Sletten (24) har vært ansvarlig redaktør for Radio Nova siden august i for, og understreker at reglene er litt annerledes nå enn hva de var ved tidligere nedstengninger.
– I 2020 var det forbudt for å bedrive fritidsaktiviteter for de over 18 år. Det er det ikke nå.
For medlemmene i Radio Nova er studentradio en ulønnet, frivillig aktivitet. Samtidig påpeker Sletten at de har fire lønnede stillinger, og at de ansetter nye medlemmer selv om de ikke får betalt.
– Vi er mye mer enn en fritidsaktivitet. Vi er med på å utdanne nye radiojournalister. Hvis NRK og alle de andre radiokanalene får lov til å lage radio så skjønner ikke jeg hvorfor vi ikke skal få lov til å gjøre det.
Følger myndighetenes anbefalinger
Sletten forteller at de har antallsbegrensing på rom og studio, munnbindpåbud i gangene, og et reservasjonssystem på PC-ene som gjør at smittesporingen går lettere dersom det skulle være behov for det. I tillegg får man ikke komme til huset med mindre man skal lage radio. Hun påpeker allikevel viktigheten av det å fortsette radioproduksjonen.
– Vi lager jo underholdning for studentene som har en litt kjipere hverdag. På den måten bidrar vi til at de som produserer radio får møtt mennesker og jobbet kreativt, samtidig bidrar vi med underholdning til de som ikke gjør det.
Godt samhold
Ifølge Sletten er samholdet på Radio Nova fint, nært og preget av solidaritet. Hun forteller at det ikke var noen sure miner eller uenigheter da de satt inn nye restriksjoner for hvordan radioproduksjonen skulle foregå.
– Det virker som det viktigste for oss er at vi kan lage radio sammen uavhengig av hvilken måte det må gjøres på.
Henrik Evensen (26) er fagsjef for Radio Nova. I tillegg til å være medansvarlig for den daglige driften er han også helt ansvarlig for pedagogisk veiledning og oppfølging.
Han er enig med Sletten i at samholdet er sterkt, og understreker at det sosiale er kjernen av hva Radio Nova driver med.
– Vi er en sosial og inkluderende studentforening som har til felles at vi liker å lage radio.
Planlegger en uke av gangen
Evensen er også ansvarlig for kurs og sosialfaglige arrangementer. Han forteller at da samfunnet åpnet i høst, var det sosiale samværet tilsvarende slik det pleier å være. Allikevel påpeker han at det var krevende da de nye restriksjonene kom i desember.
Akkurat nå planlegger de en uke av gangen, og Evensen forteller at de er optimistiske.
– Vi håper å få gjennomført de sosiale arrangementene vi ønsker i løpet av våren. Vi har planer om å ta igjen julebordet, som ble utsatt på ubestemt tid. Også planlegger vi Nova-fest i mai, en egen festival som har 40-årsjubileum i år.
– Vi planlegger for å gjennomføre det meste vi ønsker sosialt, helt frem til det viser seg at det ikke går an. Da får vi heller avlyse innen rimelig tid.
Skaper en normalitet
Radio Nova består av ulike redaksjoner med frivillige som er med på å lage studentradio. En av disse er Madelen Dolati (19). Hun er medlem av radioprogrammet Rushtid, og har vært med i Radio Nova siden september i fjor. Denne uken har hun allerede rukket å ha to sendinger.
– Jeg har gått og gleda meg masse til sending, og har med vilje sørga for at jeg fikk være med på den aller første sendingen etter nyttår! Jeg tenkte at den måtte jeg være med på.
Dolati studerer kunsthistorie på Blindern, og forteller at all undervisning har vært digital siden hun startet i fjor høst. Hun synes det er fint at studentradioen holder åpent, og for henne har det vært med på å skape en normalitet i hverdagen.
– Det er fint å ha radioen der, for da vet jeg at jeg har noe som er fast uavhengig hva planen for resten av uka er. Da vet jeg liksom at jeg skal på radio.
Sletten påpeker at det er litt enklere i år enn i fjor fordi samfunnet er mer åpent.
– Det er ti ganger bedre bare der. Så får vi bare ta alt vi kan få, og utnytte alle reglene så godt vi kan.