Økte kollektivpriser vekker reaksjoner fra studentene
Det er særlig studenter som bor utenfor sentrum som reagerer kritisk til kollektivprisøkning, og mener at prisene er blitt for høye. Ruter forsvarer endringen med egne tilbud til studentene.
Ruter, det ledende kollektivselskapet i Oslo, har fra februar økt prisene på buss-, trikk- og t-banetjenestene sine. Mens prisøkningen påvirker alle brukere, har studenter uttrykt bekymring over den økte økonomiske byrden de nå må bære. Særlig studenter som bor utenfor sentrumsområdet, deriblant de som bor i Gamle Oslo.
En av disse er Wiktoria Sandra Wrobel (20) som studerer markedsføring ved Høyskolen Kristiania. Hun skulle ta 19-trikken fra Ekebergparken, da hun ble stoppet i kontroll av Ruter personell. Når hun åpnet Ruter appen på mobilen, ser hun at hun ikke har gyldig billett
– Det var absolutt ikke meningen. Jeg hadde helt glemt å sjekke når den gikk ut, innrømmer studenten.
Videre forteller hun at i etterkant av hendelsen, hvor hun riktignok fikk en bot for å ikke ha en gyldig billett, at hun nå har skrudd på varslinger på Ruter appen.
Dårlig økonomi som student
– Som student så har man jo ikke råd til å betale slike ting, så det gjør ekstra vondt når det først skjer, forklarer hun før hun utdyper at når beskjeden om dyrere kollektivpriser kom, ble hun bekymret.
Studenter har ofte dårlig råd, og kjøper kun det som er nødvendig for å overleve måned for måned.
Den 28. januar 2024 kom Ruter med beskjeden om at prisene skulle øke. For studenter koster det nå 537,- for én sone, som for noen studenter tilsvarer en ukes verdi av matvarer. På dems egen nettside skriver Ruter:
«Den årlige prisøkningen dekker inn kostnadene kollektivtrafikken får på grunn av økte priser ellers i samfunnet. Økningen i år utgjør i gjennomsnitt 5,1 prosent. Alle billettinntektene går tilbake til kollektivtilbudet».
Til det svarer Wrobel at det er forståelig at prisene øker, og at ordningen som Ruter har funker greit, men at det likevel er vondt å betale så mye penger som student.
– Det svir hver måned når jeg må betale for ny billett, men jeg må bruke kollektivtransport når jeg skal til skolen eller besøke venner som bor nærmere sentrum, sier hun videre.
Mange som ikke betaler
En annen som er enig i at prisene er vonde å betale, er Ida Emilie Arensen (20 år) som også studerer markedsføring i hovedstaden. Hun bor ved Ljabru, og bruker kollektivtransport hver dag.
– Det har skjedd en gang at jeg har måttet betale en bot fordi jeg ikke hadde billett. Jeg hadde rett og slett glemt det, noe mange studenter kanskje gjør, sier hun.
Hun forteller at det er mange hun kjenner som glemmer å kjøpe ny billett, og at de da heller tar sjansen på å komme seg gjennom en måned uten å betale en ny månedsbillett.
– Man burde jo ikke ta den risikoen for de fleste blir «tatt», men jeg skjønner godt at man heller vil prøve for så å lykkes med det. Da har man spart over 500,- liksom, innrømmer Arensen.
Opplever ikke dårlig reaksjoner
Cathrine Myhren-Haug, kommunikasjonssjef i Ruter, svarer på reaksjonene rundt prisøkningen og om de opplever at flere unngår å kjøpe billett.
– Nei, de aller fleste som reiser med Ruter har gyldig billett. Det er vi veldig glad for, alle billettinntektene går tilbake til å drifte og videreutvikle kollektivtilbudet i Oslo og Akershus, sier Myhren-Haug.
Når det gjelder tiltak for å sikre betaling av billetter, understreket Myhren-Haug at Ruter har et åpent og tillitsbasert system, i tillegg til billettkontroller som utføres på ulike tidspunkter gjennom hele døgnet. Hun poengterte at billettkontroll har en preventiv effekt og bidrar til at folk reiser med gyldig billett.
På spørsmål om hvordan Ruter planlegger å forhindre at folk unnlater å betale billettene sine, foreslo Myhren-Haug ikke bare å opprettholde det nåværende nivået av billettkontroller, men også å gjennomføre dem på ulike tidspunkter og på alle driftsarter i Ruters område.
Om hvorvidt reaksjonene fra kollektivbrukene har vært drastiske, sier Myhren-Haug at det ikke har vært negative reaksjoner. Samtidig uttrykker hun forståelse for studentene i byen.
– Jeg forstår at man som student kan ha trang økonomi og må prioritere beinhardt. Studenter, lærlinger og lærekandidater under 30 år kan få 40% rabatt på 30-dagersbilletten. Med 30 dagers billett har studenter en rabattert tilgang til hele Ruters tilbud, døgnet rundt, det er en god deal.
Prisøkningen i kollektivtilbudene har så langt ikke ført til en generell negativ reaksjon fra passasjerene, men studenter og andre med begrenset økonomi blir oppfordret til å dra nytte av tilgjengelige rabattordninger for å lette den økonomiske byrden.