Kjærligheten bandt presten til Norge
En homodebatt, en bibel fra bestefar og et møte med kjærligheten. Tre hendelser som kan gjøre en mann til prest.
Lars Martin Dahl er en sentral skikkelse i Grønland kirke. Karrieren som sogneprest var ikke alltid selvsagt. Da han vokste opp i England syntes han at den norske gjengen var «kjipe.» Han var ikke spesielt troende, men et møte med bestefar ville forandre det. I dag er han ledene i søndagsseremoniene. Nærmere spesifisert, gudstjenesten.
- Her kan personer med doktorgrad, personer i kultureliten, personer som ikke kan norsk, personer i alle aldre, de rike og de fattige komme. Det er veldig få plasser i samfunnet hvor slike mennesker kan møtes. Det er særegent, og det er kanskje bare fotballkamper man ser noe lignende, sier han.
Det er muligens bare en reise i tid som kan forklare veien til prestekarrieren.
Ung mann i England
Dahl er femten år og skal nå konfirmeres i Sjømannskirken i London. Tenåringen går på en engelsktalende skole. Han er ikke særlig begeistret for de norske ungdommene i området, og selv har han mistet grepet på morsmålet. Det er kanskje litt vanskelig å se for seg at presten ikke var veldig religiøs på denne tiden. Det var en konfirmasjonsgave fra bestefar som ville endre livssynet. Nemlig en bok. På innsiden stod det «les i bibelen hver dag.»
Òg det gjorde han, noe som viste seg å være en fordel på folkehøgskolen. Han måtte nemlig til hjemlandet for å trene opp norsken. Da ble et år på utdanningsinstitusjonen løsningen.
- Jeg gikk på en teologisk linje og skjønte fort at jeg kunne bibelen bedre enn de andre. Jeg hadde jo lest i den hver dag. Han som underviste hadde et konservativt syn på homofili, det hadde ikke jeg. Det endte med at vi hadde en teologisk debatt. Jeg synes jo at jeg vant den, sier han.
Det var akkurat denne debatten som fyrte av interessen for karrieren. Han fant kjærligheten på skolen og måtte bli i Norge. Deretter studerte han mellomfaget for å bli prest, og ikke lenge etter hadde han etablert seg.
- Da jeg begynte som prest så jeg vielse, dåp, begravelse og konfirmasjon innen en enkelt familie. Jeg så hvordan det hele henger sammen, og jeg forstod hva kirken driver med. Muligsett kan du følge et menneske hele livet, sier han.
Prest i vår samtid
Dahl forteller om hvordan det er å være prest i en mer mangfoldig og mindre troende by som hovedstaden. Ifølge Statistisk sentralbyrå var medlemsprosenten til Den norske kirke 42,5 prosent i Oslo i 2022.
- Det kan virke som det har blitt større nedgang enn det egentlig er. Oslo er en flerkulturell by, og det
kommer flere med tilknytninger til andre trossamfunn, noe som gjør at
prosentandelen av kristne går ned, sier han.
Professor i kirkehistorie Hallgeir Elstad deler samme oppfatning, men mener det fortsatt er grunn til bekymring.
- At det blir mindre medlemmer svekker tilbudet for kristne. Vi har en del saker om nedleggelser av kirker. Bredtvet kirke blir leid ut til katolikkene, faktisk. Det får følger for den kirkelige strukturen på sikt. Altså, hvor mange kirker vi kan ha. Vi får også en større konsentrasjon av kirker. Som gjør at vi må, for eksempel, ha større menigheter. Det fører til et press på ressursene, sier han.