Kattekartet med over en halv million klikk
Kampen er den første bydelen i Oslo med eget kart over katter i nabolaget. – Målet for i år er 800.000 klikk, sier Björn Lindahl.
Kampen i bydel Gamle Oslo har fått sitt eget kart over nabolagets katter. Svenske Björn Lindahl er hjernen bak.
Det hele startet under coronapandemien, da han som mange andre begynte med hyppige spaserturer i nærområdet. På turene tok Lindahl med seg speilreflekskameraet sitt.
– Jeg begynte å fotografere forskjellige motiver, etter hvert ble det ganske kjedelig så jeg begynte å ta bilder av katter. De er mer utfordrende å ta et godt bilde av en katt, de er jo ikke særlig samarbeidsvillige, sier Lindahl.
Lindahl begynte med å legge ut bilder av ni katter han hadde tatt bilde av på den lokale Facebook-gruppen til Kampenbeboerne. Han er en selvutnevnt katteentusiast og ville vite navn, rase og alder på dem. Han fikk raskt svar med informasjonen til de forskjellige kattene.
Sideprosjektet som tok av
Da meldingene med informasjon om kattene tikket inn, fikk Lindahl en idé. Han hadde allerede satt sammen et kart på Google Maps som markerte steder i Oslo med svensk tilknytning, da han er styremedlem i Norsk-Svensk forening. Deretter kom tanken om å utvikle et kart over kattebeboelsen på Kampen som et lite sideprosjekt. Det tok ikke lang tid før dette tok av.
– Alle ville ha katten sin på kartet, til og med innekatter ble sendt inn. Jeg får området de bor i, bilde og så mye informasjon eieren ønsker å dele. Så blir de plottet inn, forteller Lindahl.
Nå er det over hundre pelskledde kjæledyr å se på kartet, og over en halv million klikk. Han forteller også at det er flere av kattene som er i slekt, og flere katter som er venner med hverandre, dette prøver han også å få med.
– Etter hvert bør jeg kanskje lage et slektskart, smiler Lindahl
Kom til Norge for kjærligheten
Lindahl kom til Norge på tidlig 80-tallet etter å ha funnet kjærligheten med en norsk pike på Kanariøyene. I flere år jobbet han som oljekorrespondent for svenske Dagbladet og Göteborgs-posten. Han merket at disse nyhetene var ikke like spennende å lese om i ettertid, og skiftet fokus til eget nærmiljø.
– Å ha et annet land å korrespondere fra syntes jeg var veldig gøy. Da jeg ble litt eldre synes jeg det var morsommere å skrive lokaljournalistikk. Man blir mer interessert i de små tingene. Det kan gi status å skrive om de store tingene, men det du skriver blir bare en liten del av det hele, sier Lindahl.
Et hårete nyttårsmål
Lindahl har bodd på Kampen siden 1987, og er strålende fornøyd med nabolaget. Han mener det er et av de få stedene i Oslo som har en skikkelig sjel. Han forteller også hvordan det er et tett nærmiljø der folk stoler på hverandre.
Hvert år arrangerer de en nyttårsfest med nabolaget, hvor spørsmålet om hva som vil skje det kommende året blir diskutert.
– I år var ett av spørsmålene om kattekartet mitt kommer til å få over 800 000 klikk, smiler Lindahl, og han understreker at dette er et mål han nå har satt seg.