Isbading-trenden vokser videre!
De siste årene har badstuene Langs Langkaia vært godt brukt året rundt. Hva er grunnen for at det er blitt så populært å stupe uti det iskalde vannet?
I løpet av to år har Oslo Badstueforening gått fra 3000 medlemmer til over 15 000. Generalsekretær Ragna Marie Fjeld forteller at det virkelig har vært enn opptur for den frivillige foreningen de siste årene.
Badstuene våre er fulle hele tiden! Vi sliter nesten med å klare å leve opp til visjonen vår, badstue til folket!
For når etterspørselen blir høy, er det vanskelig å få tilbudt badstue til alle de som skulle ønske det. Likevel er det kun positivt at det nå strømmer folk til badstuene deres.
Det hjelper veldig av Oslofjorden er blitt rensa fra den var industrialisert og forurensa, så nå har Oslos beboere oppdaget at det går an å bade innerst i fjorden.
Man føler seg levende
Som vi alle vet er Nordmenn svært glad i friluftsliv, og da kan isbading være et godt alternativ for de som ønsker seg en oppkvikker på vinterhalvåret. Torvald Hoel Witsø er blant de som har blitt bitt av den svært trendy bade-basillen.
Man føler seg veldig levende da, når man står oppå isen med øksen i hånda, klar til å hogge et hull gjennom og du veit at du skal nedi der. Da føler man seg som en villmann!
Hoel Witsø er oppvokst i Oppdal i Trøndelag og forteller at når han er hjemme er det elva de bader i. Her i Oslo derimot er det kaldkulp på treningssenter som er det det går mest i, ofte i forbindelse med trening. Isbading kan hjelpe med restitusjon, og man kan se at mange av verdens største idrettsstjerner ofte sitter i en kaldkulp etter en hard økt.
Må ta forhåndsregler
Det har i lengre tid blitt spekulert i media hvorvidt det kun er placebo som gjør at man føler seg oppkvikket etter et isbad, eller om det faktisk ligger noe anatomisk bak det hele. Seniorforsker i gruppen Helse og ytelsesteknologi i avdeling Helse ved SINTEF, Øystein Wiggen forteller at det foreløpig ikke er noe konkret svar på hvor mye isbadingen fremmer helsen.
Det er fortsatt lite forskning på området, så det er ikke mulig å sette to streker under svaret. Men det er mer og mer forskning som viser at det kan ha en del positive effekter.
Godt for det mentale!
Hoel Witsø er også inne på hvordan isbading kan være svært godt for det mentale. Første gang han forsøkte seg på isbading ble han møtt av et enormt sjokk når han gikk ned i vannet, og startet å hyperventilere. Han forklarer videre at det da er viktig med en gradvis eksponering for den ekstreme kulden, hvor fokuset er på å kontrollere pusten. Men, dersom man kommer seg gjennom det hele noen ganger, mener han at det virkelig kan komme til nytte i andre anledninger i livet.
Dersom du klarer å forholde deg rolig her, tror jeg du kan benytte metoden av å puste rolig og kun fokusere på deg selv i andre settinger hvor det oppleves stress.
Han forklarer det hele som en vegg av stress, som med en gang du behersker en god pusteteknikk kan bli særs enkel å dytte vekk. Han mener at hvis man utsetter seg for dette enorme sjokket, men man klarer å lære seg å ta kontroll over det hele, kan det hjelpe når man føler at det hverdagslige stresset tar overhånd.
Sist, men ikke minst, synes han og det er nødvendig å nevne at det tar tid å opparbeide seg toleranse for kulden, og at det de første gange muligens vil være en ubehagelig opplevelse. Da kan dusjen være et godt alternativ. Her kan man justere temperaturen selv, og dermed få en mer gradvis overgang mellom varmt og kaldt. Man vil ikke oppnå alt det samme som når man bader, ettersom man da har det kalde vannet på hele seg til enhver tid, men det vil absolutt hjelpe med å kontrollere pusten.