Isbading styrker fellesskapsånden i minusgradene
Isbading har blitt et fenomen med stadig økende popularitet de siste årene. I tillegg til helsefordeler, skaper aktiviteten grobunn for sosialisering og mangfold.
Forfatteren Kasper Kristoffersen og influencer-profil Jenny Gehrken har sammen lansert initiativet "Ungt Fellesskap". Målet med tilbudet er å etablere et inkluderende møtested for unge mennesker.
Kristoffersen har de siste fire årene jobbet med prosjekter som handler om å forene mennesker, og har hatt et ønske om å skape et gratis tilbud som er tilgjengelig for alle.
Erfaring med utenforskap
Kristoffersens mål ble konkretisert og brakt til live da han møtte Gehrken, som selv har erfart hvor utfordrende det kan være å finne et inkluderende miljø i Oslo, hvor man kan føle tilhørighet. På grunn av denne opplevelsen som Gehrken satt på, la hun i sommer ut en TikTok-video med en åpen invitasjon til bading på Sørenga.
– Det var rett og slett starten på det hele. En åpen invitasjon fra Jenny på TikTok, i kombinasjon med min ambisjon om å skape en arena for fellesskap i Oslo. Badingen ble møtepunktet for disse ideene, forteller Kristoffersen.
Enorm vekst
Siden den første videoen ble delt i august, har de badet seg gjennom høsten sammen med et et stort antall unge mennesker. Og de stopper ikke - selv ikke i minusgrader. Facebookgruppen "Ungt Fellesskap" har nå 4700 medlemmer, og veksten ser ikke ut til å sakke ned med det første.
– Grunntanken er å gjøre hyggelige ting sammen. Isbading har vært noe som har vært viktig for Jenny og meg, og videre vil vi jo utvide tilbudet med andre aktiviteter også, påpeker Kristoffersen.
Berikende aktivitet
På spørsmål om hvorfor akkurat isbading ble den utvalgte arenaen for Kristoffersen og Gehrkens prosjekt, forklarer han at dette er en interesse de begge har. Spesielt trekker han frem Gehrkens lidenskap for den friske hobbyen: Gehrken sa i en uttalelse til TV2 at isbading har vært en berikelse i hennes liv, og at det bidrar til en mestrings- og fellesskapsfølelse.
Isbader fra ung alder
En annen badeentusiast, Anne Kristin Møller, har gjort forfatterskap ut av isbadingen. I 2021 ga hun ut boka "Isbading Norge rundt - 25 unike steder", hvor hun og isbadere fra hele landet deler badegleden sin, og kommer med råd og tips om isbading.
Anne Kristin Møller ble eksponert for isbading allerede som barn. Hun vokste opp med hytte på Norefjell og Hvaler, hvor de ikke hadde innlagt vann. Det resulterte i at bading og vask foregikk utendørs i vannet, uavhengig av årstid.
– Jeg fikk en naturlig tilnæring til vann og kulde, og har alltid vært glad i å benytte meg av sjøen. I 2015 inviterte Aftenposten til å være med på å sette isbaderekord, og dette ble jeg med på sammen med rundt 300 andre. Det var min start, forteller Møller.
Videre forteller forfatteren at hun opplever isbading som givende. I starten var det ikke så lett å rekruttere venner og familie til å bli med henne på badingen, men etterhvert som isbading økte i popularitet, fikk hun omsider også med seg sine nære.
Sørenga topper lista i Gamle Oslo
– I dag bader jeg med flere ulike mennesker, mest med gruppen "Isrosene", som holder til på Snarøya. Jeg er også med i en åpen badegruppe, "Lørdagsbaderne" i Hvervenbukta innimellom. Det beste stedet for bading i Gamle Oslo er forøvrig Sørenga, konstanterer forfatteren.
Møller opplyser om at isbading er tøft, men gjerne ikke så skummelt som det kanskje ser ut til å være. På Sørenga har man også muligheten til å benytte seg av badstuer, som gjør isbadingen hakket mer overkommelig for de som synes kulden er en utfordring.
Helsegevinst
Som mange andre isbadere, opplever Møller helsegevinst ved aktiviteten. Søvnkvaliteten hennes har blitt bedre, og isbadingen har hatt generelt positiv effekt på både kropp og sjel.
– Det gir meg en mestringsfølelse, og fordelene jeg opplever har mye med mental helse å gjøre, uttrykker badeentusiasten.
Felles for Ungt Fellesskap og Møller er at opplevelsen av samhold og den sosiale avkastningen står sterkest. Badenymfen kan fortelle at hun erfarer at det er lettere å bli kjent med folk som også kaster seg ut i kaldt vann på vinterstid:
– Det er en kultur for at vi passer litt på hverandre. Nettopp på grunn av sikkerhet. Dette er blitt en norm blant oss isbadere, at vi sørger for at det står bra til med hverandre, og at ting går som det skal.
Møller konkluderer med at isbading er for alle, og at det er en del en kan gjøre for at badeopplevelsen skal gå best mulig: