KLOSTERKROA: Klosterkroa holder åpent hele sommeren til tross for gravearbeid og stengte områder. FOTO: 300070

Venter færre besøkende

Gravingen på Hovedøya skulle egentlig være ferdig før sommeren.
Bymiljøetaten anbefaler nå turister å besøke andre øyer.

Publisert Sist oppdatert

Besøkstallene på Hovedøya i Oslofjorden og kaféen Klosterkroa har gått stødig oppover siden Gabriele Neset tok over som daglig leder på kroa i 2014. I sommer blir det nok ikke slik.

Siden i vår har Bymiljøetaten i Oslo kommune holdt på med gravearbeid på øya og rundt kaféen for å legge nytt kloakksystem og elektrisk anlegg. Arbeidet skulle egentlig være ferdig før sommersesongen startet, men på grunn av arkeologiske funn har gravingen blitt utsatt.

Endrer historien

Før gravearbeidet startet tidlig i vår trodde man klosteret som har gitt navnet til Klosterkroa, var ruinene av den eldste bebyggelsen på øya med en datering tilbake til 1147. Under gravingen dukket det opp det som tydelig er ruinene etter en grunnmur, mener arkeolog Geir Sørgård. Prøver som ble tatt viser at grunnmuren trolig stammer fra 100 år tidligere enn klosteret og blir dermed de eldste ruinene og endrer hele øyas historie.

På grunn av utsatt graving og stengte områder på øya har Bymiljøetaten gått ut med anbefaling til turister om å heller besøke andre øyer i sommer. Gabriele Neset er fornøyd med å få nytt kloakksystem på øya, men er redd gravingen og anbefalingen fra Bymiljøetaten vil påvirke besøkstallene på øya og Klosterkroa.

– Jeg skjønner at det gjør det, det er vanskelig å håndtere så store mengder folk, sier Neset.

WELCOME: Klosterkroa holder åpent hele sesongen. FOTO: 300070

Økt besøkstall

Siden Gabriele Neset tok over som eier og daglig leder for Klosterkroa kafé på Hovedøya i 2014 har besøkstallene til kroa økt stødig. Året etter flyttet fergen til øya holdeplass fra Vippetangen til Rådhusbrygga, noe som også ga stor økning i besøkstallene. Etter en utrolig sommer i fjor opplevde øya rekordmange besøkende, med nærmere 350 000 flere besøkende i 2018 enn året før, og Neset begynte allerede i mars å ansette sommerhjelper i forberedelse til en varm sommer i år også.

– Jeg gruer meg til å fortelle de jeg har ansatt at de kanskje ikke kan få like mange timer i sommer likevel, sier Gabriele Neset.

Gravingen vil trolig vare hele sommeren, og gangveien frem til inngangen til kroa er blokkert på grunn av arbeidet. Skilter er satt opp og flyttes etterhvert som gravingen beveger seg bortover. Alle øyas badestrender er åpne for publikum.

Nyoppusset

Frem til 2012 var det Jan Erik Kaldberg og Frøydis Eeg-Henriksen som drev kaféen i den gamle tyskerbrakken på Hovedøya. Da var husleien på symbolske 1500 kroner i året. Tidligere var vedlikehold en del av leiekontrakten, men da Oslo Kommune i 2012 bestemte seg for å ta hånd om vedlikeholdet selv, ble husleien satt opp til 128 000 kroner i året, på grunnlag av regnskapet fra leietakerne. Da hadde ikke Kaldberg og Eeg-Henriksen lenger råd til å drive kaféen.

Før Gabriele Neset tok over driften av Klosterkroa i 2014, drev hun familiens turisthytte i Luster i Sogn og Fjordane. Hytten ble i 2014 tatt av en kraftig storm, og familien kunne ikke lenger drive den. Samtidig dukket det opp en mulighet til å overta driften av Klosterkroa, en gylden sjanse for Neset til å fortsette med bevertning og turisme.

ENGLAND: Valerie Robertson, Geoff Futter og Jan Futter fra Norwich, England. FOTO: 300070

Bygget Klosterkroa holder til i ble pusset opp av kommunen i 2014. Rommet er lyst og innbydende med masse plass til gjester. Valerie Robertson, Jan Futter og Geoff Futter kommer helt fra Norwich i England for å nyte en vaffel i kroa. De hadde lest om gravingen på kroas nettside, men selv plages de ikke særlig av den.

Robertsons sønn bor i Oslo og tok henne med til kroa første gang hun besøkte han for mange år siden.

– Det var så idyllisk, jeg bare måtte komme igjen, smiler Robertson.

Powered by Labrador CMS