Verdens minste klatresenter: – Elsker primitive måter å trene på
I bykjernen av hovedstaten ligger et treningstilbud skreddersydd for byfolket. Et lite butikklokale strippet ned til det mest essensielle gir unike klatreopplevelser.
I fjor sommer åpnet Oslo mikrobuldreri på Grønland. Det lille buldresenteret var den gang byens aller første. Det er de ikke lengre alene om å være.
Interessen for buldrestedet har ifølge gründerne vært overveldende. Derfor har de tre kompisene lagt store planer for tiden fremover.
– Det er tydelig at det er noe som har kicket inn bra. Vi har fått forespørsler om å starte kontrakter fra flere byer i landet. Det gir jo selvsagt blod på tann.
Det sier styreleder Julian Nazario Vargas til iGamleOslo.
Takhøyde
Lokalet i Urtegata er ikke større enn en romslig studenthybel. På sine 25 kvadratmeter rommer buldrestedet kun én klatrevegg. Likevel inneholder det utallige utfordringer.
I mobilapplikasjonen til mikrobuldreriet kan man på en enkel og effektiv måte booke seg en buldreøkt.
– Der kan man også styre vanskelighetsgrad og valg av klatrerute. Den ruten man bestemmer seg for lyser deretter opp på veggen og det blir derfor veldig tydelig hvilke tak man ikke har lov til å bruke, sier Vargas.
Han legger til at den spesielle kilterboard-veggen gir om lag 55.000 ulike ruteløsninger.
Dette antallet vokser kontinuerlig ettersom brukerne registrerer egne ruter i mobilappen.
– Det er jo egentlig litt av konseptet. Jeg kan lage en rute her i Oslo, og sende den over til broren min i Bergen, sier han.
På denne måten kan man gjøre klatreopplevelsen mer sosial eller konkurransepreget. Dette på tvers av landets grenser sammen med familie, venner og ukjente.
Vargas er selv en erfaren klatrer. Han opplever at interessen for treningsformen har tatt helt av de siste ti årene.
– Jeg håper folk fortsetter, og at det ikke bare er en forbigående trend.
Han ser for seg at de klatreerfaringene man tilegner seg etter hvert kan ta form ute i fjellveggene. De fleste har jo et ønske om å bli flinkere til og komme seg ut i naturen, sier han.
På rett sted til rett tid
Proffdanser, Adil Khan, er sammen med kompis Vargas en av grunnleggerne til buldrestedet.
Til tross for at Vargas fremstår som duoens beste klatrer, mener Khan å ha noen fordeler i klatreveggen.
– Det er jo sånn med dans. Jeg har alltid drevet med kroppsvekt, og elsker primitive måter å trene på. Klatring er genetisk i menneskets natur, så det føltes som et naturlig steg å hoppe på her, sier han.
Prosjektet startet med et ønske om å bidra til å løfte bydelen. Dette ved å tilby mer utradisjonelle og spennende alternativer for dem som bor i området.
– Det er hjemmesnekra, og består av tre kompiser som gjør det her med hjertet. Vi følger spent med på hvilken endring det her kan ha på Grønland, sier Khan.
Selv om det er risikabelt å starte opp noe nytt, mener Khan å ha gode forutsetninger. Det begrunner han i at området bærer preg av innbyggere med lave skuldre og gode hensikter.
– Det gjør at investeringene føles tryggere, sier han.
Fremover kan Vargas og Khan avsløre nye planer til iGamleOslo. Det gjelder både nye og allerede etablerte prosjekter.
Grønland-løftet
Kaffebarkonseptet Neongrut ligger i det samme bygget som mikrobuldreriet. Det har Vargas og Khan drevet sammen med barista, Anton Söderma, siden 2021.
Per nå venter de på enda et nytt lokalet i Urtegata. Det ligger imellom kaffebaren og mikrobuldreriet.
– Det får vi 1.Juli. Da skal vi drive å fikse og styre, sier Khan og legger til at de i tillegg har fått grønt lys på skjenkebevilling på kaffebaren.
Dermed blir det kaffebar på dagtid og vinbar på kveldstid. Det er ifølge investorene et etterlengtet tilbud i området.
– Dagens tilbud er definitivt på minussiden. En vinbar der nede er sårt etterlengtet. Spesielt med tanke på alle de unge og kule folkene som bor der, sier Khan.
På sikt ser de for seg å kunne sysselsette ungdom som har falt utenfor. De vil se om man kan ta Grønland i en litt annerledes retning enn hva det er nå.
Likevel er de opptatte av å bevare den såkalte «Grønland-viben». Dette med tanke på de velkjente grønsakshandlene og den behagelige roen blant dem som bor der.
– Det skal være genuint og ekte, sier Khan til iGamleOslo.