Søndagsmarkedet i Ingens gate
Hver søndag strømmer det mennesker til markedet i Ingens gate på Grünerløkka for å se hva verden har å by på.
mMarkedet arrangeres søndager året rundt og gir en forsmak på hva Grünerløkka har å by på. Hver søndag presser lokale mennesker og turister seg inn i den smale gaten, og denne junidagen er ikke unntatt folkemengden. Markedet tilbyr varer fra hele verden, fra Gudbrandsdalen til Nepal. På mange måter gjenspeiler søndagsmarkedet bydelen med sitt kulturelle mangfold.
En komprimert verden
Innenfor de drøyt 200 kvadratmeterne markedet dekker finner man en verden i miniatyr. En av selgerne på denne søndagens marked er Guro Stafsett. På bordet foran henne ligger det flere titalls, om ikke over hundre smykker med opphav i forskjellige deler av verden.
– Jeg har reist verden rundt og samlet smykker og andre fine gjenstander. De tar jeg med meg hjem til Grünerløkka og selger her på Søndagsmarkedet, forteller Guro imens hun tvinner noe som kan se ut som et halssmykke.
Vis-à-vis Guro sitter Elna. Romerikingen har tatt turen til Ingens gate for å selge spekepølse. Spekepølsene kommer fra Follebu i Gudbrandsdalen. Elna er på markedet hver søndag med mindre en barnedåp eller andre høytideligheter kommer i veien.
Hun forteller at pølsene og spekematen kommer fra Rekedal Pølsefabrikk, en liten familiebedrift i Gudbrandsdalen. Man kan trygt si at Elnas utsalg representerer Norge på det mangfoldige markedet. Hun beskriver søndagsmarkedet i Ingens gate som avslappende.
– Dette er et av de stedene jeg virkelig får slappet av. I tillegg er det spennende å oppholde seg her. Stedet er fylt med kreativitet og forskjellige mennesker, forteller spekepølseselgeren.
Elnas spekepølsebod kalles «Bestemor og Prinsens selskapeligheter», der «bestemor» refererer til hun selv «prinsen» til hennes barnebarn.
Inspirert av Tyrkia
Et lite stykke lenger opp i gata står Vibeke Fjellberg. Hun selger klassiske tyrkiske håndklær kalt «Peshtemal». Vibeke har stilt opp på søndagsmarkedet siden november i fjor, og prøver å delta på markedet så ofte som overhode mulig.
– Jeg ble inspirert av min tyrkiske ektemann og våre turer dit. Håndklærne er svært populære i Tyrkia, så jeg tenkte at de kanskje kunne slå an her også, forteller Vibeke.
Hun legger ikke skjul på at salget av de tyrkiske håndklærne går bra og velger å skryte av søndagsmarkedet.
– Søndagsmarkedet her på Grünerløkka er unikt. Det er ikke mange steder i Norge man finner et så livlig og mangfoldig marked, også markeder generelt, forteller Vibeke.
I tradisjonens tro avsluttes søndagsmarkedet men en konsert på utestedet Blå. Slik gjøres det hver Søndag.