Gjenbruksløkka

I løpet av de siste årene har gjenbruks-bransjen skutt i været. På løkka er det mange gjenbruks-butikker, en av disse er Velouria Vintage.

Publisert

Nordmenn er dessverre ikke så flinke til å donere, eller resirkulere klær som vi tror. En forskning fra 2011 hentet fra SIFO viser at i snitt, kaster hver innbygger ca. 23 kilo med klær og tekstiler i året. Men de siste årene har interessen for gjenbruk av klær økt, og det har kommet flere gjenbruks-butikker i gatene som legger fokuset på klær og mote. Mange av disse butikkene ligger i Oslo sin bydel Grünerløkka.

I disse butikkene kan du finne alt fra tidløse designervesker til gamle band-trøyer. En av butikkene som selger slike vintage-skatter er Velouria Vintage i Thorvald Meyers gate. Butikkeieren Åsa Formark har drevet butikken i 10 år, og det er hennes store interesse for vintage klær og mote som fikk henne til å starte det hele.

Det er nesten overveldende varmt inne i den middels store vintagebutikken på løkka, kanskje ikke så rart når gradene ute har passert 20 pluss for lengst. Veggene er dekt med alt fra basic college-gensere og vintage denim-shortser til cowboyboots og spenstige jakker. Du ser at flere av tingene er eldre, men det luker ikke slik som du forventer at gamle ting skal lukte. Det er overraskende folksomt i butikken, og travle kunder og en blid ansatt baner seg gjennom de nesten overfylte stativene med klær.

Stor variasjon

Åsa forklarer at noe bak suksessen til å drive en vintage-butikk er at man må tenke trend og variasjon. Det er viktig å ha en god blanding av alt, slik at du treffer en bredere målgruppe. Hun forteller at det ikke lenger slik at den eneste grunnen til at folk handler vintage er at de vil finne unike plagg. Flere setter seg inn dagens miljøproblemer, og av denne grunn velger å handle brukt.

Derfor syntes hun også det er viktig å ha et tilbud de som kanskje bare ønsker seg enkle klær som en grå eller hvit strikkegenser. Og selv om det er en enkel genser, er det mest sannsynlig ikke den samme grå eller hvite genseren mange andre har kjøpt i de store kjedebutikkene. Hun tror også folk får et litt bedre og annerledes forhold til klærne sine når plagget er litt mer «one of a kind».

– Jeg kjøpte mitt første vintage-plagg i Paris på 90-tallet, en ca. 20 år gammel vintage lee rider denim jakke var det. I dag er den så og si helt ødelagt, men jeg har den fortsatt i skapet, ler hun.

I snitt beholder en nordmann klesplagget sitt i 5 år, men mange plagg blir ikke brukt. Ca. 8 % av klærne vi har i skapet bruker vi ikke før vi donerer det. Mens rundt hvert 5. plagg vi eier blir aldri brukt, før det kastet. Dette er ofte i en sammenheng med at vi har et stort overforbruk, da kjedebutikker gjør det enkelt å handle billigere, men mer klær. Klesforbruket vokser generelt raskere enn forbruks-utviklingen, og det betyr en del til hvordan vi forholder oss til de klærne vi har.

STOR VARIASJON: I vintage-butikken Velouria Vintage finner du alt fra band-trøyer til Chanel-vesker.
FOTO: 300061

Fra bod til butikk

Hun mimrer tilbake til en tid hvor hun stod med sin egen bod på et torg for å selge brukte klær og andre skatter, og at det var da ideen ordentlig slo henne. Ikke mer enn tre uker etterpå starter hun sin egen vintage-butikk. Hun valgte å bosette butikken på Grünerløkka da det er en av stedene hun liker veldig godt i Oslo.

– Det er sted med avslappende stemning og koselig atmosfære, samtidig som det er litt tøft og urbant, forteller hun.

Kvalitet ovenfor kvantitet

Det finnes flere positive sider ved å handle brukte klær, det er mer miljøvennlig og sjansen for at du møter på noen med akkurat samme plagg er mye mindre. Kvaliteten på klærne er ofte også veldig bra i forhold til prisen. Åsa forteller at hun selv alltid har vært en person som heller kjøper en ordentlig ting istedenfor 10 «billigere» alternativer.

– Jeg er ganske kresen på klær, men de plaggene jeg da først finner setter jeg veldig pris på, forklarer hun.

Framover forteller Åsa at fokuset kommer til å ligge på butikken sin nettside, og vil prøve å få den til å fungere så optimalt og bra som mulig. Selv om det allerede finnes en del vintagebutikker på Grünerløkka, håper det bare kommer fler.

Større på nett

Flere personer har også begynt å se etter brukte klær, sko og vesker på nettet. Og selv om finn.no har vært en av de mest populære nettsidene for kjøp og salg av brukte eller nye ting er det flere «unge» som har begynt å bruke appen Tise.

Tise er en app med konseptet om å selge og kjøpe brukte ting så enkelt som mulig, isteden for at det skal kastet. Hovedsakelig er det mest klær, tilbehør og sko som selges på denne appen. Grunnleggeren bak appen er skuespilleren Jenny Skavlan som gjennom flere år har vist sin interesse for gjenbruk, spesielt i kategorien klær og mote.

Selina Kjærem Ellingsen (22) bruker denne appen aktivt. Hun forklarer at den nok har utbredt seg fortere hos den yngre generasjon da den er så enkel å bruke, og minner litt om Instagram. I det siste har hun prøvd å leve mer og mer miljøvennlig, og syntes derfor gjenbruk, av spesielt klær er helt supert. Hun forklarer at det er slike småting som å bytte, selge eller donere klær du ikke vil ha lenger, som beveger oss i en riktig retning mot bedre miljø- og klima.

– Jeg har kjøpt flere av klærne og tilbehørene mine brukt. Og det føles godt både for lommeboken og samvittigheten min, smiler hun.

Hun syntes det er synd at store deler av verden befinner seg så dypt inne i en så «kjøp og kast» kultur. Og det er ofte hun heller velger å gå inn i en vintage klesbutikk over en typisk kjedebutikk. Grunnen til dette er fordi hun finner mer unike plagg som i enkelte tilfeller kan reflektere personligheten hennes på noen måter.

– Klær er en måte å vise identitet på, og unike klær passer meg fint da jeg er litt unik, ler hun.

Powered by Labrador CMS