Sebastian Fladeby med vintage fra topp til tå.

Gi klær et nytt liv

Fast fashion fører til at millioner av plagg raskt kastes og ender som avfall. Forskning antyder at om klær får en lengre levetid, kan vi redusere ressursbruk og miljøskader betraktelig.

Publisert

Moteindustrien er på høygir, det er vanlig å kjøpe nye klær ofte og kaste dem like raskt. Denne ukulturen koster dyrt for både naturen og lommeboken. Prosjekt LASTING jobber for å endre dette ved å forlenge levetiden til forbruksvarer, blant annet klær. Målet deres er å bremse de store ressurskretsløpene og redusere totalforbruk og avfall. 

En inspirerende utstilling

LASTING har det siste året holdt en utstilling på naturhistorisk museum. Utstillingen gikk under navnet Beyond Fast Fashion, med Kirsi Laitala i spissen. Utstillingen har som mål å vise veksten i klesproduksjon og de miljømessige konsekvensene av fast fashion. Kirsti forteller at museet har over 70 000 besøkende i året, mange elever og studenter.
- Vi vil vise at bærekraft handler om mer enn å velge miljøvennlige materialer. Klærne må vare lengre for å redusere både produksjon og avfall, sier Laitala.

Fast fashion

I stedet for å stadig kjøpe nytt, kan vi reparere og gjenbruke. En studie fra NTNU viser at sirkulariteten i dagens klesforbruk kan økes fra 5% til 74% dersom vi satser på ombruk, reparasjon og leieløsninger. En slik endring vil kunne redusere klimaendringene, vannforbruket og det totale energibehovet betydelig.
- Denne tilnærmingen handler om å bruke det vi allerede har, istedenfor å lage nye plagg hele tiden, sier Laitala

Gleden av å handle brukt

25 år gamle Sebastian Fladeby jobber på lager hos Fretex og har en lidenskap for mote som er noe over gjennomsnittet. Han forteller om gleden av å finne unike klesplagg til en billigere pris i bruktbutikkene.
 - Å handle brukt betyr at jeg bidrar til at klær får et nytt liv, samtidig som jeg unngår fast fashion-syklusen. Det er en vinn-vinn for både miljøet og stilen min, sier Fladeby.
Han påpeker også viktigheten av å selge eller gi klærne sine videre når du ikke bruker dem lengre.
- Jeg og vennene mine arrangerer av og til byttekvelder, da kommer alle hjem med nye klær uten å ha brukt en krone, sier Fladeby.

Utfordringer

Selv om vi teknisk kan forlenge klærnes levetid, kastes mange plagg ikke bare fordi de er utslitt, men fordi de oppleves som utdaterte eller ikke lenger passer. Laitala påpeker at vi må endre forbrukervanene våre.
 - Reparasjon og gjenbruk bør bli normalen, slik at vi reduserer behovet for stadig nye innkjøp, sier Laitala.

Veien videre

For å skifte fra kjøp og kast-modellen til en sirkulærøkonomi, må både forbrukere og beslutningstakere ta ansvar. Informasjon og politiske tiltak er nødvendig for å støtte reparasjon, gjenbruk og til og med leieløsninger for klær. Forskningen fra NTNU og innsikten fra LASTING viser at det er mulig å spare miljøet store ressurser ved å senke antallet nye kjøp.

Powered by Labrador CMS