MARKERING: Ladegården pyntet for fest i anledning St. Hallvardsdag. Foto: 300062

St. Hallvardsdag i Gamlebyen

Mai er en måned med mange merkedager, og én av de kommer to dager før nasjonaldagen; St. Hallvardsdagen – Oslos dag.

15. mai er nok for mange ikke veldig spesiell, men det er faktisk merkedagen til Oslo bys egne skytshelgen, Sankt Hallvard. Livet til Hallvard vet historikere lite om, men at han var i slekt med moren til kongene Olav den hellige og Harald Hardråde har de funnet ut av.

Det er derimot historien rundt hans død som gjorde Hallvard til en helgen. En maidag i 1043, da han skulle krysse Drammensfjorden i robåt, kom en gravid trell løpende med tre menn jagende etter seg. Mennene mente hun hadde stjålet fra dem, og skulle derfor ta livet av henne. Hallvard trodde på trellens uskyld og tok henne med ombord for å rømme. Dette førte til at mennene begynte å skyte piler mot dem begge, hvor den ene traff Hallvard i halsen slik at han døde, og trellen ble slått i hjel. For å skjule liket til Hallvard bant de han til kvernstein og sendte han til sjøs for å synke til bunns. Til tross for steinen fløt han til overflaten, og noen venner av han begravde han i hjembyen hans. Da det begynte å gro vidjekvister fra graven hans, så folket på det som et jærtegn (et tegn om noe positivt red. anm.). Fordi han døde i forsvar av en uskyldig kvinne, ble han dyrket av folket som en martyr, og St. Hallvard ble med det Oslos skytshelgen. Det er på grunn av denne historien Oslos kommunevåpen har en mann som har en kvernstein i den ene hånden og tre piler i den andre; det er St. Hallvard.

Feiring i Ladegården

Nesten 1000 år etter St. Hallvards død markeres dagen på Ladegården café med barneleker, middelaldermusikk og byvandring. Ladegården ligger rett ved siden av ruinene til St. Hallvardskatedralen i Gamlebyen, rett ovenfor Bjørvika og Sørenga, og området er pyntet til fest. Ann-Katrin Olsen er en av de mange arrangørene som samarbeider for å holde feiringen i live, og det har de gjort siden første gang i 1995.

– Det gikk noen hundre år før Osloborgerne begynte å markere denne dagen, men det skjedde en gang under middelalderen. Det er derfor mye av tematikken rundt oss nå er inspirert fra den tiden, sier Ann-Katrin.

I løpet av de 24 årene markeringen har foregått oppe på Ladegården har det vært mange celebre gjester, som for eksempel tidligere ordfører Fabian Stang, nåværende ordfører Marianne Borgen og Oslo biskop Kari Veiteberg.

Middelalderinnflytelse

Til tross for misoppfatningen om at middelalderen var en kjedelig tidsepoke hvor det ikke skjedde mye rundt omkring i det globale samfunnet, ønsker Olsen å motbevise denne tankegangen.

– Middelalderen var ikke et svart hull i historien, tvert i mot egentlig. Arkeologiske funn viser store arkitektoniske, religiøse og samfunnsmessige endringer, fortsetter Olsen.

BARN LEKER: Barna fra Gamlebyen skole fikk lov til å prøve seg som arkeologer. FOTO: 300062

Barnefokus

Barneskolen i nabolaget, Gamlebyen skole, er inviterte for en utedag med leker og spill. Lekene på området er også inspirert av middelalderen, med blant annet hesteskokasting, ridderturnering med lekehester og å leke arkeologer med å grave ut fossiler plassert ut i sandkasser. Ann-Katrin sier at dette er for å få barna til å tenke på historien til Norge og hvordan livet så ut i gamle dager.

– ”Funnene” barna gjør i sandkassene er faktisk ekte fossiler funnet i Bjørvika og Sørenga, sier lederen for Ladegården.

PYNTET: Det var pyntet til fest på Ladegården. FOTO: 300062

Foran hovedinngangen til caféen er det satt opp en scene hvor bandet Schola Instrumentalis spiller middelalderinspirert stemningsmusikk for ordinære gjester og barneskoleelever løper ivrig mellom lekestasjonene. Deltakerne koser seg i finværet, og St. Hallvards ånd blir fremragende markert.

Powered by Labrador CMS