Munch på Tøyen: EXIT!
Munch-museet åpner dørene for sin siste store utstilling 11. mai før museet flytter til Bjørvika i 2020.
Etter store diskusjoner om beliggenheten til museet, ble det fastslått i 1950 at Munchmuseet skulle ligge på Tøyen. Nå vises den siste store utstillingen på museet før de flytter til Bjørvika i 2020. Dørene åpnet for første gang i 1963, hundre år etter Munch sin fødedag. Det ble bestemt at museet skulle holde museet åpent fra klokken 10:00 til 22:00. Dette kom av at museet skulle være tilgjengelig for arbeiderklassen i øst, og ikke kun for vestkanten.
Fant ikke ro
Arkitekturhistoriker Even Smith Wergeland forteller at han ikke ante hvor stor debatten om hvor museets plassering var, før han nå begynte å grave i arkivene.
— Museet har aldri helt falt til ro på Tøyen, forteller Smith Wergeland.
Exit er en utstilling for å vise publikum museets historie fra 56 år på Tøyen. Museet har blant annet valgt å avse et helt rom til det kjente Munch-ranet som tok sted i 2004.
56 år på Tøyen
Kurator Elisabeth Byre forteller at de ønsket å gi publikum et innblikk i hvordan museet så ut da det åpnet i 1963 på Tøyen. Gjennom mange timer i museets arkiver har de funnet bilder, avisutklipp, plakater og bøker som har blitt brukt gjennom museets historie. Dette for å gi et avskjed med det munchmuseet som så mange kjenner.
Exit er en utstilling som tar publikum med på en reise gjennom museets historie. Den første installasjonen som møter publikum er Munchs dødsmaske sammen med notater og diverse gjenstander man har funnet i hans hjem i Ekely.
Videre blir publikum vist hvordan museets innside så ut da det åpnet i 1963. Museets vegger viser her små glimt av den hvite muren og panelen som museets innvendige vegger var kledd med. Samtidig har museet også gjenskapt tidsriktig interiør i utstillingen for å gi publikum en enda større følelse av hvordan det så ut de første årene.
Utstillingen viser også en installasjon med grafikk som var til utstilling på åpningsdagen i 1963. Installasjonen er delt opp etter hva slags teknikk som er blitt brukt. Utstillingen rommer også notatføringen til rottweileren som ble ansatt som vakthund på museet.
Nytt blikk på Munch
Til denne utstillingen har museet også samarbeidet med samtidskunstnere og fagpersoner for å gi et utenforstående blikk på museets historie og gi sin tolkning av museets historie. Elise Storsveen har samarbeidet med Jon Gundersen i en installasjon som tar høyde for museets bruk av verkene Skrik og Madonna til å markedsføre seg.
— De kjente verkene kommer i veien for andre verk jeg synes er bedre. Jeg mener det er viktig å vise frem alt som blir lagd i tråd med de to mest kjente verkene, for å markedsføre verkene og museet ler Storsveen. Alt fra kopper med “Skrik”-motivet på til bøker og postkort. Hun legger til at museet har et ansvar i å ikke opprettholde kjendisfaktoren til disse to verkene.
Birgitte Sigmundsen har laget en film til utstillingen som omhandler det faglige arbeidet, og prøver også å vise en annen side av Edvard Munch som de fleste ikke kjenner til. Per-Oskar Leu har laget en installasjon som tematiserer blant annet begrepet fastholdelse i sitt nye verk.
Flytter
EXIT er den siste store utstillingen som vil bli vist på Munch-museet på Tøyen. Hvem som vil ta over bygget på tøyen er fremdeles ikke helt sikkert.