– Treningen gjør livet levelig
På Grünerløkka seniorsenter møtes de eldre opptil flere ganger i uken for å trene, bevege kroppen og opprettholde muskelmasse.
Hver onsdag og torsdag holder idrettspedagog Sigrunn Lunde (55) trimøkter for alle over 60 år på Grünerløkka Seniorsenter. Senteret driftes av Nasjonalforeningen for folkehelsen og tilbyr alt fra kafèmat og aktivitetsrom, til kulturgrupper og turgrupper. Et samlingspunkt som gir eldre muligheten til å dyrke interesser, danne bekjentskap og utvikle seg.
Trening er min jobb
Kari Helen Kløvstad (70 år) trener opp til 4 ganger i uken, og deltar både på onsdagstrimmen og torsdagstrimmen her på seniorsenteret. Ikke bare for sin egen del, men også for å kunne leke med barnebarna slik hun ønsker.
– Når man blir pensjonist må man lage sin egen plan. Jeg ser på trening som en jobb. Det hjelper meg med å komme i gang om morgenen. Det å ha noe å møte opp til, noe jeg gleder meg til tror jeg er veldig viktig, forteller Kløvstad.
Et mål om å kunne leke med barnebarna
– Før jeg begynte å trene hadde jeg veldig vanskelig for å sitte på kne å leke med barnebarna mine. Nå kan jeg det. Gå opp og ned fra gulvet, sitte på helene og bøye meg. Kløvstad viser og smiler stolt. – Trening er ferskvare og bør være en prioritet, spesielt når man blir eldre. Nå setter jeg treningsøktene mine foran alt og det føles veldig bra.
Ifølge idrettspedagog, Sigrunn Lunde er det viktig å opprettholde standarden på kropp og helse for at flest mulig over pensjonsalder skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Hun mener dette er en viktig prioritering og noe kommunen også sparer penger på.
– Når man blir eldre forsvinner muskulaturen og slutter å støtte opp rundt vitale organer. Det å trene for å opprettholde muskelmasse er derfor livsviktig for å kunne klare hverdagslige gjøremål, forteller Lunde.
Treningen skal være lystbetont
Med Grease på CD-spilleren går Lunde igjennom hele kroppen, bevegelse etter bevegelse, ledd for ledd. Her trenes både koordinasjon, balanse, tyngre og lettere styrke. De eldre henger på, smiler og synger med til musikken. Det er god stemning og
deltakerne synes tydelig detter er gøy.
– Det er viktig for meg å lage et opplegg som favner alle og gir mestringsfølelse. Det er alltid lov til å sette seg ned, droppe øvelser og trene i eget tempo, sier Lunde.
En god blanding
Lunde beskriver medlemmene som «en god blanding». På onsdagstrimmen møter du alt fra dem som trenger fysikalsk opptrening, har vært igjennom en operasjon, sliter med skader, leddsykdommer, eller av andre grunner trenger å trene opp muskulaturen sin.
– Men selv hvor ulike kroppslige forutsetninger vi har, er vi alltid like motiverte og glade i å bevege oss, smiler Lunde.
– Det er jo tross alt den viktigste forutsetningen av dem alle. Lunde nikker smilende til de eldre. Alle ler.