Interkulturelt Museum presenterer «Typisk dem»
Det er typisk å ha fordommer mot noe eller noen. Ligger det i vår natur, eller er det noe vi skaper? Interkulturelt Museum går dypt inn i hva fordommer er og hvor de kommer fra i utstillingen de kaller«TYPISK DEM».
Interkulturelt Museum, også kjent som IKM, er en del av Oslo Museum som ble etablert i 2006. Oslo Museum er en sammenslutning av Bymuseet, Teatermuseet, Interkulturelt Museum, Arbeidermuseet og et kulturhistorisk museum. Der presenterer de temaer som Oslos historie, teaterhistorie og generelt kulturelt mangfold i Norge. De tilbyr både utstillinger, familiearrangementer, debatter, foredrag og byvandring.
Interkulturelt museum er et migrasjonsmuseum som arbeidet for å samle, bevare og formidle nye minoriteters innvandrings – og etableringshistorie i Norge. Siden 1994 har de holdt til i Tøyenbekken 5 i Oslo. Museet arbeider etter prinsippet «ikke om meg, uten med meg», som betyr at grupper eller individer som tematiseres i utstillinger selv skal øve reell innflytelse på form og innhold.
«Typisk dem» er navnet på en av utstillingene som er å se på Interkulturelt museum i sommer, de har gratis inngang og holder åpent tirsdag–fredag kl.11.00 – 16.00. Alle er selvfølgelig velkomne!
FORDOMMER
Temaet «Fordommer» er noe som er med på å forme verden og det trenger absolutt mer fokus. Utstillingen «Typisk Dem» går dypt inn i temaene diskriminering, menneskerettigheter, frykt, hat og toleranse. Utstillingen gir et godt innblikk inn i dine og verdens fordommer. Først kommer du inn til resepsjonen og videre inn til et rom med tilgang til å gå inn fire forskjellige dører. På dørene står ordene ydmykhet, stolthet, hat og frykt.
Det første rommet handler om ydmykhet. Rommet er utstyrt med penner og små papirlapper, og et skilt som formidler og oppfordrer til å «Beskriv en situasjon der du følte deg dum fordi du sto utenfor fellesskapet». På veggen henger en stor snakkeboble, med små påskrevne lapper med uttalelser som «Nothing» og «Hver dag på skolen jeg gikk på fikk jeg aldri plass rundt bordet og aldri prøvde noen å lage plass heller». Det er oppsiktsvekkende og man kan kanskje kjenne seg litt igjen i noen av uttalelsene, noe som gjør at man får følelsen av ydmykhet og får en til å kjenne på det å være utenfor eller uønsket.
Anders Bettum er faglig ansvarlig for utstillingene som stilles ut på Interkulturelt Museum og han mener det trengs å gjøre et godt grep innenfor dette temaet.
THE EXTRACTOR
– Jeg har en til to klasser om dagen som kommer på omvisning, og dette temaet er spesielt viktig å formidle til barn og unge, siden det er der fordommene starter, forteller Bettum.
Kunstinstallasjonen «The Extractor» er plassert i hovedrommet, der besøkende kan teste seg selv og resultatene analyseres og blir en del av den store fordomsskolen i utstillingen.
– Her kan man sette seg selv i bås, og finne ut om man selv har fordommer, forteller Anders Bettum.
The Anatomy of Prejudice er et verk av Thierry Geoffroy, der han oppfordrer publikum til å delta med fotokopier av bilder tatt med mobiltelefonen, etterfulgt av korte tekster. Det ferdige resultatene legges i plastmapper og henges ned fra taket. Dette er med på å få publikum til å få føle på det selv, siden de er en del av det.
På bildene plassert på veggene i rommet står det skrevet «Strong people don’t fear others», «Who is the other in you» og «Self criticism makes me grow». Sterke setninger, som gjør at vi stiller oss selv spørsmål.
Det er viktig å formidle at vi alle er like mye verdt, det er utsiden man ser, men det er innsiden som teller. Man skal ikke dømme, uansett om man er enig eller ikke med vedkommende. Det er det som er så flott med å være menneske. Vi kan kanskje se like ut på utsiden men ingen av oss er like på innsiden. Å hvor fantastisk er det ikke å være unik?
«Vi må finne en vaksine mot fordommer. Vi må vaksinere samfunnet vårt mot fordommer, Per Fugelli».