
Filmkveld med hjerte for fellesskap
På Grünerløkka frivilligsentral fylles rommet av forventningsfulle samtaler og dempet latter. Annenhver fredag (og snart hver fredag) samles både gamle og nye venner til filmkveld – et sosialt initiativ som har blitt en viktig møteplass for mange.
Frivilligsentralen i bydelen har lenge jobber for å skape inkluderende møteplasser for ulike aldersgrupper. Christine Staum Floen, frivillighetscoach ved sentralen, forteller at filmkveldene har blitt en stor suksess.

– Det har blitt så populært at vi nå skal ha det hver fredag. Folk melder seg på med en gang, og vi prøver å legge til rette for et sosialt felleskap mellom frivillige og deltakere
Frivilligsentralens hovedmål er ikke bare å arrangere aktiviteter, men tilrettelegge for eksisterende frivillige initiativer. De hjelper organisasjoner med å finne lokaler, rekruttere frivillige og skape gode digitale løsninger.
– Vi ønsker å være et sted der unge voksne og eldre kan eksistere sammen
En møteplass uten aldersgrenser
På filmkveld er Solveig Magnusson (70) en av de faste deltakerne. Hun er pensjonist, men ønsker fortsatt å være en del av et fellesskap.
– Jeg har vært her tre ganger nå, og det er alltid veldig hyggelig. Jeg kommer ikke bare for filmen, men for fellesskapet. Man møter nye mennesker og får nye venner.

Hun forteller at det er plass til 15 personer per visning, og man må være tidlig ute for å sikre seg en plass. På menyen står snacks og alkoholfri øl og vin. En bevisst satsing for å skape et inkluderende miljø.
Floen forteller at det finnes mange tilbud på Løkka, men ikke så mange alkoholfrie alternativer. Selv om frivillighetssentralen har en voksen målgruppe, ønsker Floen at det skal være et sted for ulike generasjoner møter hverandre.
Fra ensomhet til vennskap
For mange deltakere betyr frivilligsentralens initiativer mer enn bare underholdning. Floen deler en historie fra julen som viser hvordan fellesskapet kan utgjøre en forskjell.
– En av våre frivillige skulle feire jul alene, siden familien bor i Frankrike. En annen frivillig, som tidligere var veldig innelukket og sjenert, inviterte ham hjem til seg for å feire sammen.
Floen ble rørt da hun hørte historien, og forteller at det er dette de ønsker å oppnå – at mennesker skal finne hverandre og skape nye vennskap
Lav terskel for deltakelse
Frivilligsentralen har også satset på digitale løsninger for å gjøre det enkelt for folk å finne og melde seg på arrangementer. Floen forteller at plattformen Nyby brukes til å samle alle aktivitetene på ett sted.
– Når folk ser at andre har meldt seg på, tør de også bli med. Det skaper en trygghet.
Deltakerne har også mulighet til å ønske seg filmer til visningene, men Magnusson bryr seg ikke så mye om hva som står på programmet.
– Det viktigste er at jeg har et sted å gå til, der jeg møter folk. Her blir vi sett som venner, ikke bare som frivillige og deltakere.
Et sted å blomstre
For Floen er det givende å se hvordan både deltakere og frivillige vokser gjennom fellesskapet.
– Mange som kommer hit går litt rakere i ryggen etter hvert. De løfter blikket, får nye venner og føler seg som en del av noe større. Det er det fineste med jobben min.