Jentesatsningen for bydel Gamle Oslo

Et vellykket nabolagsinitiativ
Tøyen sportsklubb har med andre aktører startet en jentesatsning i bydel Gamle Oslo. Amira Alare (17) er takknemlig for et slikt tilbud i sin bydel.
Tøyen sportsklubb har ett prosjekt som heter «Jentesatsning for bydel Gamle Oslo», det er et samarbeid mellom Tøyen sportsklubb, Forandringshuset Grønland, og bydel Gamle Oslo.
Jentesatsningen
Jentesatsningen er et initiativ som tilrettelegger for idrett til jentene i bydelen. Her har de aktiviteter for jenter hver onsdag fra kl. 20.00-22.30. Eva Hansen (24) er aktivitet- og prosjektleder for «Jentesatsningen i bydel Gamle Oslo».

— Det er et stort behov for at jenter i bydelen skal komme seg mer ut. Det får de muligheten til gjennom dette initiativet, hvor jentene i bydelen får delta på ulike aktiviteter. Her kan de også drive med nettverksbygging, sier Hansen.
Hver onsdagskveld samles over 70 jenter til å spille fotball, volleyball, og annen idretter. Deltagerne kan være med å bestemme hvilke aktiviteter de ønsker å drive med.
— Jentesatsningen skal være et trygt sted for jentene i bydelen. Deltagerne er jenter, arrangørene er jenter, aktivitetslederne er jenter, og instruktørene er jenter. Dette skaper en trygg plattform for jenter med hijab, eller andre jenter som er ukomfortable med det motsatte kjønn, sier Hansen.
Basert på ildsjeler
Tøyen sportsklubb ble startet som et nabolagsinitiativ, hvor nabolaget så et stort behov for et slikt tilbud. De startet i det små ved å ha arrangementer på skoler, uteaktiviteter eller rom de kunne booke. Tøyenhallen sto ferdig i 2019.
— Det er mange ildsjeler som har gitt mange timer, samt hjertet til dette prosjektet. Det har vært mye frivillighetsarbeid og donasjoner fra aktører som har troen på prosjektet, sier Hansen.
Sparebankstiftelsen donerte i 2022, 900 000kr til jenteprosjektet.
Hansen har selv jobbet frivillig i flere år. Hun har i senere tid tatt et ettårig lederkurs. På kurset jobber deltagerne mye frivillig, og får praktisk erfaring. Deltagerne får til slutt et diplom, og de kan deretter jobbe med prosjekter som jentesatsningen.
— Det er et givende arbeid. Jeg jobber med venner og det er et veldig godt miljø her. Vi ser et behov for jentene i bydelen, og vi dekker det. Jeg føler jeg gir noe tilbake. I tillegg har vi bare fått positive tilbakemeldinger fra deltagere, og andre idrettsklubber skryter av oss, sier Hansen.
Lavterskeltilbud
Tøyen har en målgruppe som nødvendigvis ikke har mulighet til å sende barna på idretter med høy egenandel.
— Det er vanskelig for lavinntektsfamilier med fem-seks barn å sende dem for eksempel til Vålerenga, det er selvfølgelig også et godt alternativ, men det er behov for et lavterskeltilbud. Lavterskel er nøkkelordet for oss. Her ønsker vi at alle skal drive med idrett og føle på idrettsglede, sier Hansen.
Amira Alare (17) er en av 70 jenter som ofte deltar på onsdagskveldene. Hun legger vekt på viktigheten av et slikt lavterskeltilbud.
— Det koster 100kr i året å være medlem, da får du være med på alle arrangementene til Tøyen sportsklubb, inkludert «Jenteprosjektet for Bydel Gamle Oslo». Dette inkluderer en mye større målgruppe, sier Alare.

Takknemlig
Alare er veldig takknemlig for et tilbud i sin bydel, slik som jenteprosjekter. Hun forteller at det er veldig fleksibelt og alle deltagerne styrer sin egen greie.
— Jentesatsningen hjelper jentene i bydelen. Her føler vi oss frie. Det er mange muslimske jenter her, og på onsdagskveldene kan de gå i joggeklær —noe de nødvendigvis ikke kan hvor som helst ellers. Atmosfæren er veldig avslappet, alle er inkluderende, og man får muligheten til å skape nye relasjoner, sier Alare.