I den kaldeste og mørkeste tiden av året er det kun det ene vinduet det er lys i. En beboer ser ut av vinduet mot gata for å få inn et lite inntrykk av andre menneskers hverdag

Ingrid (86) er ensom i en av hovedstadens travleste gater

Forskning viser at isolasjon og ensomhet kan ha en rekke ulike konsekvenser. Ingrid Eriksen (86) er en av de som kjenner på dette.

Publisert

Hun har bodd på Grünerløkka i 34 år og var i jobb fram til 2017 i en alder av 84 år. Som ny i pensjonisttilværelsen, fikk hun en brå overgang fra travle dager med mye sosial omgang, til at livet ble snudd helt på hodet.

— Dette er veldig spesielt for meg. Jeg er vant til å gå opp og ned Markveien, titte i butikker og slå av en prat med folk. Nå er det ikke like hyggelig lenger, og ikke tør jeg å gjøre det slik som før heller, forteller Eriksen.

Rutineendringer

Ingrid Eriksen ser på en artikkel som ble skrevet om henne for noen år siden. Hun savner følelsen av å være aktiv, og kjenner på at det er vanskelig å isolere seg.

Ingrid forteller at hun har måttet lage seg nye rutiner for å fylle dagene etter at hun sluttet å jobbe. Etter hun ble pensjonist har hun vært mye i sentrum eller rundt på Grunerløkka på egenhånd og en av aktivitetene hun savner er å slå av hyggelige samtaler med butikkansatte rundt omkring i byen.

— Jeg håper vi kan få en slutt på dette her, få vekk dette viruset og snart leve som normalt igjen.

At Covid-19-situasjonen har spilt en stor rolle for hennes livskvalitet, er det ingen tvil om. Med en datter som jobber i helsevesenet, har tilgjengeligheten for menneskelig kontakt fra de nærmeste minsket.

— Jeg skulle gjerne reist litt rundt på kjøpesentre med datteren min, handle og drikke en kopp kaffe og ikke hele tiden tenke på at det kan være farlig med tanke på smitte, men nå er det en stund siden vi så hverandre sist. Det er trist og gjør meg ensom, avslutter Eriksen .

Ulike konsekvenser

Overlege ved alderspsykiatrisk avdeling ved Diakonhjemmet, Margrete Stensson, forteller at rutineendringer for de eldre kan by på utfordringer.

Margrete Stensson, overlege ved alderspsykiatrisk avdeling ved Diakonhjemmet, sier at når de daglige rutinene forandres for de eldre oppleves det ofte som en utfordring. De føler ofte at dersom rutinene forsvinner, så forsvinner faktisk ganske mye.

Overlegen forteller at de eldre er mer bekymret for å bli smittet, og dette gjør at de holder seg mer inne. Hun oppfordrer dem til å prøve å fortsette med de daglige rutinene så godt som det kan gjøres innenfor smittevernreglene, og anbefaler at eldre fortsetter å ta vare på helsa si til tross for mye hjemmesitting.

— Det at de eldre isolerer seg og ikke er i like mye bevegelse har jo flere konsekvenser. De har behov for kontakt og bevegelse for å passe på helsa si. Denne tiden kan medføre konsekvenser både med tanke på psykisk helse, men også med tanke på den fysiske, avslutter Stensson.

Isolererte ressurser

Mange eldre er sårbare. De har helseutfordringer, er mye alene og mangler noe meningsfullt å gjøre. Nå kunne de vært en stor ressurs som besteforeldre og frivillige. Derfor er det ekstra synd de at de må isolere seg, sier NOVA-forsker Thomas Hansen ved OsloMet til forskning.no

Samtidig forteller han at de eldre har etablert seg. De skal ikke videre og skape nye relasjoner. Mange eldre kan dra nytte av at de har lignende erfaringer fra tidligere i livet.

– Dersom ikke koronaen varer for lenge, er det liten grunn til å tro at problemene vil vare. Forskning på livskvalitet viser at folk flest har en utrolig kapasitet til å tilpasse seg, mestre og komme til hektene etter livsomveltende hendelser, sier Hansen.

Thomas Hansen er forsker ved NOVA, seksjon for Aldersforskning og boligstudier. Med fokus på aldring og eldre år, omfatter forskningen hans en rekke studier av blant annet livskvalitet, mental helse og ensomhet.

Han kommer også med gode råd til eldre om hvordan man kan komme seg igjennom krisen uten å være alt for ensom og isolert. Les mer om det her

Powered by Labrador CMS