Sleng rundt i sentrums gater
Alexander Ibrahim (25), som er en investor for el-sparkesykeloperatøren Bird, mener at den nye loven for elsparkesykkelen er milde for leiere, men den er ekstremt streng for operatørene.
Bystyret vedtok i februar i år, å innføre inntauing gebyr på sparkesykler som står feilparkert. Etter snart en måned med inntauing gebyr, synes Ibrahim at det er nok. Det har kosta oss flere tusen kroner, sier han.
Brukere burde ta boten
–El-sparkesyklene blir tauet inn hvis de står i veien for andre, og det er ikke mulighet å få parkert de annerledes. For eksempel mange av sentrums gater er for trange for at el sparkesyklene kan stå uten å være i veien for gående.
Ibrahim mener også det har blitt alt for mye, man kan ikke gå eller ta en sykkeltur i fred lenger, sparkesyklene er slengt rundt omkring i sentrum. Men samtidig så blir det feil, vi har måtte betale flere ganger gebyret på 1590kr for å få henta ut sparkesykkelen som ble inntauet, mener Ibrahim.
–Vi jobber med å utvikle en løsning slik at el-sparkesyklene ikke låser seg etter bruk dersom den er parkert feil. Velger brukerne da å forlate den ulåst, så er det de som taper penger.
Denne løsningen vil føre til at el-sparkesykkeloperatører ikke taper så mye penger på inntauingsgebyret.
Arbeid i ett år
Etter en måned med inntauing gebyr i Oslo, er det også andre regler som trer i kraft fra 18 mai. Arbeidet for de nye strenge reglene har pågått i snart ett år, og snart skal de sørge for færre skader og ulykker.
Snart er Oslo sentrum fylt av skilt, som brukere av el-sparkesykler må følge, og to på samme el-sparkesykkel fører til 3000kr i bot, om man blir tatt.
Det skal ikke lenger være lov å kjøre raskere enn seks km/t på fortau når man passerer fotgjenger, fram til nå har det ikke vært noen fartsbegrensning og dette har ført til at mange fotgjengere har blitt kjørt ned av el-sparkesykler.
Gruer seg til sommeren
Regjeringen jobber fortsatt med promillegrensen for sparkesyklene. Men sommeren nærmer seg, og antallet på skader øker.
Bekymringen for sommeren er stor, flere og flere blir vaksinert og kombinasjonen av alkoholservering og sparkesykler lover ikke godt. Dette vil føre til at flere faller og skader seg hardt, så jeg håper de får på plass en lov før sommer, forteller Ibrahim.
–Det er ikke bare menneskene som blir skadet, men også våre sparkesykler som står rundt omkring i sentrum, og det koster oss mye.
Parkeringsplasser for el-sparkesykler
De siste ukene har flere og flere gater rundt omkring i Oslo sentrum fått hvit maling på bakken. Det er nemlig de nye parkeringsplassene for el-sparkesykler som har blitt tegnet opp.
–Sentrums gater ser mye bedre ut, det ble så mye mer ryddig med engang. Selvfølgelig er det fortsatt lang vei å gå, for å få på plass alt, men det her hjalp mye, sier Ibrahim.