Deichman inviterer barn til ukentlig matverksted
Hver mandag og onsdag inviterer barn til matverksted. I 2. etasje på Deichman Grünerløkka oser det av matglede.
I 2019 ble Norges eldste folkebiblioteksbygning pusset opp, og samme året ble konseptet Barnas Matverksted etablert for å skape matglede blant barn. Mathias Storm Michelsen Wisløff er verksted og bærekraftsansvarlig på Deichmann Grünerløkka, og forteller at biblioteket har en overordnet visjon om å være en verktøykasse for lokalbefolkningen.
– Her kan man komme og lære nye ting av mennesker med stort engasjement og kunnskap, forklarer Wisløff.
Matverkstedet er et gratis tilbud etter skoletid, og bringer sammen barn fra de ulike skolene i nærområdet. Verkstedet er en plass for samhold, hvor man kan bygge gode relasjoner.
Kakao og pasta
På toppen av trappa til 2. etasje står en stor krittavle. Her blir dagens meny presentert noen minutter før verkstedet starter. I dag skal barna få være med å lage pasta med ostesaus og spinat. I tillegg får de en koselig overraskelse. Barna blir med en gang spente og engasjerte, og drar med seg både gamle og nye venner fra biblioteket over gangen.
Inne på kjøkkenet møter vi Antonella Durante, som i dag har ansvaret for matverkstedet. Hun er programansvarlig på biblioteket, og setter pris på å kunne dele sin kunnskap og lidenskap om mat. Hun kommer opprinnelig fra Italia, og er vokst opp i en kultur hvor matbordet er et sosialt og viktig samlingspunkt.
– I dag har det vært et utrolig snøkaos i Oslo, så vi får se hvor mange barn som kommer. Vi håper å friste med en koselig overraskelse. I dag får de nemlig kakao etter maten, forteller Durante og smiler.
Kakaoen er vel og merke et unntak i snøkaoset, da verkstedet i tillegg til å være vegetarisk, også skal være sukkerfritt.
Sirkulært system
De første barna venter spent i døra når verkstedet åpner klokka 2. Barna kommer vanligvis til litt forskjellige tidspunkter, så de aller første får være med Antonella på kjøkkenet. I dag skal de begynne med å kutte purre og rive parmesan.
– For å skape interesse blant barna, er man nødt til å utfordre dem litt. Derfor skal de også involveres i hele prosessen. Vi er nøye på kildesortering, og på sommerhalvåret lager vi egen kompost med alt matavfall, forklarer Durante.
Biblioteket har nemlig en bibliotekshage i sin egen bakgård, hvor de dyrker grønnsaker primært til nettopp matverkstedet. Barna får nemlig være med på å dyrke, høste, tilberede og spise disse grønnsakene. Dette skaper interesse og gir dem viktig kunnskap om bærekraftig matlaging. Noen av barna forteller at de har tatt med seg slik kunnskap hjem til familien, og at de nå er mer engasjert i å bidra på kjøkkenet hjemme også.
Tilpasningsdyktig lokalbibliotek
Leo Storm Møystad startet som ansatt hos Deichman Grünerløkka denne måneden. Allerede neste uke får de ansvaret for en helt nytt verksted på biblioteket. Barnas Skaperverksted skal være en kreativ arena hvor barna kan prøve seg på ulike typer håndarbeid, og skape sine egne unike ting.
Først skal barna sy sine egne maleforklær, da de skal i gang med å lage et felles banner for verkstedet. Tilbudet starter opp neste uke, og vil foregå på tirsdager og torsdager etter skoletid.
– Det som er så bra med lokalbiblioteket er at vi kan arrangere ulike aktiviteter og skape møteplasser som dette, da vi tilrettelegger etter behovene i nærområdet, tilføyer Durante.
Grønnsakene er ferdig kuttet, og nå skal pastaen kokes. Det har kommet flere barn, og rommet fylles opp med mer latter og ikke minst flere hjelpende hender. En gruppe barn har nå fått i ansvar å dekke på bordet. Med god hjelp fra Storm Møystad legger de også på duk, og pynter bordet med blomster. Snart er de klare for å sette seg til bords. Barna snakker med hverandre, og forteller stolt om hva de har bidratt med i dag.
Gjennom verkstedet satser biblioteket på å skape interesse og engasjement rundt vegetarisk mat og bærekraft, samt samhold og matglede blant unge. Det er ingen tvil om at de har lykkes med dette.