Byttet ut rakettene med Batman
Høytidsdager som 17 mai, juleaften og nyttårsaften er dager som de fleste gleder seg over. Men for noen mangler meldingen om at de er ønsket.
De fleste forbinder romjulen med familie, god stemning, reklamer og filmer som konstant minner oss på at dette er tiden for å feire kjærligheten, nærmest i full harmoni. Dessverre er det nettopp dette som er grunnen til at høytidssesongen er den tyngste tiden på året for mange.
For Mads har julen alltid brukt å være en fin tid hvor familien har samlet seg og senket skuldrene. Den store dagen som skal avrunde romjulen med et smell, ble derimot ikke helt som han håpet på.
Kjipt, er ordet Mads bruker når han snakker om dagen som han vanligvis ser frem til.
- Det en litt kjip følelse. Jeg trives jo alene, men nyttårsaften er en kveld som jeg har brukt å feire med kompiser. Det har alltid vært vinterens lille høydepunkt når vi spretter sjampanjen og ser på rakettene, forteller han.
Hva var grunnen til at du tok den avgjørelsen du gjorde?
- Det jeg har sittet igjen med etter alle feiringene, enten om det er 17 mai eller nyttårsaften, er at det alltid er jeg som har invitert meg selv til sånne begivenheter. Dette er det litt trist å tenke på, og derfor ønsket jeg og ikke være til bry i år. Da fikk jeg heller ingen spørsmål om å få være med, selv om jeg har vært med i alle år, noe som mildt sagt er dritt å føle, forteller han.
Selv om feiringen ikke ble helt som han hadde håpet på eller var vant med, vet han hva som er viktigst for han.
- Jeg valgte å ta på meg en vakt på jobben min, noe som ga meg litt glede, da de fleste kundene var hyggelige den dagen. Når jeg kom hjem fra jobb, lagde jeg meg en god middag og satt meg til rette i sofaen, og gikk inn i det nye året med en Batman-film. Jeg syns egentlig det var ganske fint, fordi jeg visste dette var genuin hygge, forteller han.
Mange ønsker å åpne dørene
- Mads er nok ikke alene om å ha funnet seg i en slik situasjon. Ensomhet er tilsynelatende et økende problem i samfunnet, forteller Andreas Emil Hjertaker, styreleder i organisasjonen Hey girl!
Hey girl! driver flere Facebook-grupper, og har over 65 000 medlemmer i 90 grupper, spredt rundt i landet. Disse sidene er til for at folk skal finne seg venner, eller noen å finne på noe med. Typisk poster man et innlegg hvor man presenterer seg selv og sine interesser, gjerne med bilde, og så responderer folk i kommentarfeltet.
- Vi ser i Hey Girl!-gruppene at mange gjerne åpner hjemmet sitt og inviterer andre inn, også under de store høytidene. Jeg tenker det er litt lavere terskel for å både invitere og å bli med på slikt i slike grupper, ettersom alle er der av mer eller mindre samme grunn; å finne nye venner.
I tillegg til Hey Girl!, har de også startet et konsept for menn. Denne heter Hey Man!
- Vi har også egne grupper for menn, men en utfordring her er at det virker som at menn ikke har like lett for å engasjere seg som kvinner. Min oppfordring til menn, er at de må tørre å stikke hodet frem, gå ut av komfortsonen og by på seg selv, forteller Hjertaker.