Næringsdrivende straffes av trikkearbeid
Bymiljøetaten er byggherre for oppgraderingen av Thorvald Meyers gate. Det omfattende prosjektet oppleves krevende for næringsdrivende og besøkende.
Gaten ønskes i hovedsak omregulert fra kjørevei til kollektivgate. Hensikten med detaljreguleringen er å forbedre trikkens fremkommelighet og sikre gode forhold for byliv, herunder fotgjengere, varelevering, handel og annen næring. Bymiljøetaten har planlagt prosjektet og det gjennomføres i samarbeid med Sporveien og vann- og avløpsetaten. Olaf Ryes holdeplass legges midlertidig ned. Næringsdrivende bekymrer seg for nedgang i salgsvirksomheten. Fortauene oppleves trange og kronglete. Forbipasserende velger å gå på motsatt side av veien.
Næringsdrivende butikker.
FUTUR Store opplever arbeidet krevende. Butikken er en uavhengig moderne high-end butikk som ligger i hjertet av Grünerløkka i Oslo. Butikken bærer en rekke unike håndplukkede merkevarer fra hele verden for ham og henne. Ahmet Özkurt, salgsmedarbeider på FUTUR, forteller at det ble arrangert møter med bymiljøetaten og entreprenøren underveis i planleggingen av utbyggingsprosessen. Han mener butikken ikke fikk tilstrekkelig med tid til å forberede seg på ulempene utbyggingen medfølger.
— Utbyggingen har påvirket oss negativt, absolutt, sier Ahmet.
Som Norges eneste fysiske butikk er FUTUR avhengig av besøkende kunder. Streetwear-butikken startet også opp nettbutikk i 2017. Ahmet sier at de ble nødt til å fokusere ekstra på nett og sosiale medier. «Vi må gjøre opp for færre salg i den fysiske butikken med flere nettsalg».
— Jeg liker å tro at vi har lojale kunder som uansett stikker innom til tross for byggearbeidet. Vi er Norges eneste butikk som fører merker som MISBHV, Represent, C2H4 og HAN København i Norge, og har derfor blitt et «go to»-spot for folk som digger high-end streetwear, sier han.
I motsetning til andre butikker, velger likevel FUTUR å holde dørene åpne til tross for støy. Butikken ønsker tydelig å vise at de er åpne.
— Gutta tåler litt støy! sier Ahmet og ler.
Støyete og problematisk.
Oliviers & Co ligger vegg i vegg med FUTUR Store. Butikken er en olivenoljespesialist og gir deg de mest delikate smaker ganen vil elske. Guro Aasland, salgsmedarbeider på Oliviers & CO, opplever arbeidet på trikkesporene som problematisk.
— Vi holder vanligvis døren åpen på vår- og sommertid, men ikke i år. Det blir for støyete til å kunne kommunisere med kundene våre, sier hun.
Guro forteller at bygningsarbeidet gjenspeiler seg i dårlige salgstall. Forbipasserende går gjerne omveier rundt kvartalet da fotgjengerfeltet er for trangt. I motsetning til FUTUR, fikk Oliviers & Co skriftlig beskjed i god tid før byggestart.
— Flere velger nok heller å ta turen til Steen & Strøm for å handle på Oliviers & Co. Butikken på Grünerløkka er større og tilbyr et bredere utvalg sortiment, men veien hit har blitt kronglete og tung, sier hun.
Butikken rister.
Guro var nervøs for å komme på jobb i dag. Hun hadde ikke arbeidet på en stund og forteller om problematikken med utstillingsvinduene.
— En kollega opplyste meg om boringen fra anleggsarbeiderne. Når de borrer, rister hele butikken. Jeg er redd for å stille ut noe som kan knuse i vinduet, sier hun. Butikk-skiltet måtte hun bære unn igjen. Skiltet okkuperte nærmest halve fortauet.
Håper på lysere tider.
Byggeperioden startet den 25. februar 2019 og prosjektet er planlagt ferdigstilt i løpet av 2021. Etter arbeidene i første del er ferdig, fortsetter arbeidet i nedre del og avsluttes med øvre del av Thorvald Meyers Gate. Næringsdrivende kan ikke gjøre annet enn å håpe på lysere tider og flere besøkende kunder