Ekteparet Nour gleder seg til barnet kommer og kan vokse opp i Meldal.

Den lille bygda med en hjelpende hånd

Flyktningene i Orkland kommune får god hjelp av Meldal frivillighetssentral til språklæring.

Publisert

Ranim Shahen (19 år) og Mohammed Nour (28 år) er to flyktninger fra Syria. De kom til Meldal for snart tre år siden. Da Mohammed fikk et brev mens han var på asylmottaket om at han kunne få komme til Meldal, ble han veldig glad, og takket ja med en gang. Shahen hadde en annen historie. Hun fikk flyktninghjelp gjennom Unicef i Libanon og kom til Norge med sine to brødre og mor.

Shahen og Nour venter nå sitt første barn. De gleder seg til å se den lille gutten vokse opp i Orkland Kommune. — Meldal er en bra plass å få barn. Her er det trygge omgivelser og ingen rasisme. De som bor i bygda er veldig behjelpelig hvis det skulle være noe vi trenger, sier Nour.

Ranim og Mohammed har innredet barneværelse og de gleder seg til den lille gutten skal komme.

Vanskelig å få seg venner

Ekteparet stortrives i Meldal. Men det er en ting som er utfordrende i bygda, og det er å få seg venner på sin egen alder. Det er vanskelig å bli en del av gjengen når språket ikke er perfekt og menneskene som allerede bor her har kjent hverandre så lenge, sier Nour.

Integreringen til de unge voksne i bygda er vanskelig, da de har sine venner og det er ikke enkelt for nye mennesker å bli med i gruppen. Det er den største problemstillingen. Det er et veldig godt velkomstprogram, men den oppfølgende integreringen er den største utfordringen når det gjelder det sosiale livet.

Da de to kom til Meldal, var det Frivillighetssentralen som hjalp til med integrering og inkludering. Anne Mari Svinsaas, daglig leder på Meldal Frivillighetssentral, var den første personen de møtte. Her ble de ble godt tatt imot og fikk god hjelp med både språklæring og bevisstgjøring rundt det norske samfunnet fra starten av.

Daglig leder Anne Mari Svinsaas brenner for å hjelpe til.

Voksenopplæring og språkpraksis

Flyktningene har forskjellig å tenke på når de kommer til Meldal og Norge. Alle er her for å få hjelp, og det er det vi prøver å gi dem, sier Svinsaas. De som ønsker det har tilbudet om voksenopplæring 5 dager i uken, hvorav 4 av dagene er på skolen og 1 dag er ute i språkpraksis.

Kan ikke tvinge noen

Hvilke tiltak blir gjort for sosialisering hos flyktningene?
— Det er et spørsmål vi har snakket om lenge, og vi finner ikke noe svar på det. Tidligere har vi hatt språkkafé og sportslige aktiviteter for å prøve å sosialisere dem med innbyggerne i Meldal, men uten så mye hell, sier Svinsaas. Vi har ikke noen løsning på hvordan vi skal få til å sosialisere flyktningene med innbyggerne, så det er en av de største utfordringene vi har hatt siden de kom. Man kan ikke tvinge innbyggerne til å tilbringe tid med dem, uansett hvor mye de ønsker at flyktningene skal få gode venner her, sier Svinsaas.

Powered by Labrador CMS