Bydelsforvirring: politikerne har svart
Det er ikke rart at folk er forvirret når det kommer til hvilken bydel de hører til. Før var Grünerløkka et lite arbeiderstrøk, men nå har det blitt et av de hippeste stedene i Oslo og også økt i areal.
Geir Storli Jensen (Miljøpartiet De Grønne) og Vemund Rundberget (Arbeiderpartiet), politikere fra bydelsutvalg Grünerløkka har tatt seg tid til å svare på noen spørsmål, slik at vi kan få en bedre forståelse for hvor bydelen strekker seg og hvor grensene ligger.
– Før var Grünerløkka mindre og sentrert til Birkelunden og Schous plass. Hvorfor har det endret seg og blitt slik som det er nå?
Vemund Rundberget forteller at dette kommer av at sentraliseringen av det som var langt flere Bydeler før, til de 15 bydelene som er i Oslo nå. Som en del av prosessen ble blant annet Hasle, Lille Tøyen, Løren og Sinsen del av det utvidede bydel Grünerløkka slik det er nå.
– Bydelene er jo på en måte sine egne kommuner siden det er egne administrative enheter, men hva folk tenker når de sier «bydel» er jo mer nærliggende de ulike delbydelene når det kommer til å for eksempel avtale hvor man møtes.
Forvirrende
Du er interessert i å kjøpe eller leie bolig på Grünerløkka, også kommer du plutselig over termer som øvre og nedre Grünerløkka. Dette er termer som ikke alltid har vært i bruk, og mange ender bare opp med å bli forvirret. Og hvor skiller man egentlig mellom øvre og nedre del?
Det er nok få som vet at Carl Berner, Hasle og Løren alle er deler av bydel Grünerløkka. På folkemunne er vel Grünerløkka bare en referanse til nedre Grünerløkka, men bydel Grünerløkka er jo også så mye mer, forteller Rundberget.
– Det er særlig viktig for meg som Arbeiderpartipolitikker å løfte hele bydel Grünerløkka, slik at vi kan skape like muligheter for alle.
– Jeg tenker kanskje at ring 2 eller Sannergata er det som faller meg som det mest naturlige skillet mellom øvre og nedre Grünerløkka, men det er jo ikke helt klart hvor skillet går, legger han til.
Enkelt å finne ut av hvilken bydel man tilhører
Geir Storli Jensen, bydelsutvalgsleder, forteller at de aller færreste vet hvilken bydel de bor i, men at dette gjerne er noe som dukker opp under lokalvalg, når man får stemme i bydelsvalget. Dersom du er usikker på hvilken bydel du bor i og ønsker å vite det, kan du enkelt sjekke dette ved å legge inn adressen din i Oslo kommunes bydelsvelger.
Dersom man skulle ta kontakt med feil bydel om noe, er de behjelpelige med å lede deg til rett sted.
– Det er også mange andre inndelinger i byen som går på kryss og tvers av bydelsgrensene. For eksempel skolekretser og postnumre. De har alle til felles at det er lett å finne ut av hvilken man hører til når man trenger det.
Til slutt har begge fått spørsmålet om de selv er helt sikre på hvor grensene går. Her svarer begge med sikkerhet ja, og begrunner med at det er en viktig del av hvordan man bestemmer hva de skal gjøre i bydelsutvalget.