Har ikke fått en
midlertidig løsning
Hunder som søker seg til lekeplassen sin i Stensparken, møter ikke lenger kompisene sine.
Etter en rekke naboklager bestemte St. Hanshaugen bydelsutvalg å legge ned Stensparken hundepark 1. april. I mange år har parken tatt imot glade hunder som trenger sosialisering og aktivisering.
Må kjøre til Frognerparken for sosialisering
– Det er utrolig trist at vi ikke har fått noen midlertidig løsning til hundepark. Parken var et samlingspunkt for alle. Det var her vi møttes og det var her vi ble kjent med folk, både jeg og hunden min Lily, sier Hege Lianne Williams.
Williams lider av sykdommen Menieres Sykdom og har siden 2015 vært hyppig bruker av parken. Hun forteller at hun til tider sliter med å gå lange lufteturer grunnet sykdommen, og at hun elsker muligheten hundeparken tilbyr eiere.
– I februar ble det hengt opp en lapp på porten inn til hundeparken, og der sto det at parken legges ned 1. april. Alle trodde dette var en spøk, forteller Williams.
Williams forteller at nå gjelder det å gå turer gatelangs, eller kjøre opp til Frognerparken og igjennom bommen for at Lily skal kunne sosialiseres. Hun legger ikke skjul på at drømmescenarioet er at de gjenåpner hundeparken, og at de som ikke tåler litt bjeffing heller kan flytte fra området.
– Jeg mener det er noe forbanna tull
Flere hundeeiere forstår seg ikke på at det er naboklagene som har gjort at hundeparken ble nedlagt. Klager på støy har vært en av grunnene til nedleggelsen. Elisabeth Gulbransen er en av dem som bruker parken og mener hele situasjonen har blitt håndtert altfor dårlig.
– Jeg mener det er noe forbanna tull. Den støyen de klager på er der uansett fordi den kommer hovedsakelig ikke fra inngjerdingen, sier Gulbransen.
Gulbransen med flere, mente at forklaringene til byrådet angående nedleggelsen stadig endret seg. Dette har skapt stor frustrasjon blant parkbrukerne.
– Da vi klaget og spurte om det var gjort noen støymåling, og om vi eventuelt kunne få se dokumentene, endret de forklaring og mente at nedleggelsen ikke gjaldt støy allikevel. De fant alltid en ny grunn til nedleggelsen, sier Gulbransen.
Etter at parken ble stengt har flere hundeeiere blitt nødt til å finne andre steder å aktivisere hundene sine. Gulbransen sier hun har brukt Marienlystparken, men at hun også bruker Stensparken, men da har hunden på langline. Hun forteller at det går greit, men legger ikke skjul på at det ikke er like bra som før.
Hva håper du utfallet blir?
– Ny park hadde vært supert. Men de må gjerne sette på portene igjen, for det var fint der vi var, sier Gulbransen.
Ensidig håndtering
Hilde Andersen er styreleder for Stensparken Hundeforening, og mener det er synd at nedleggelsen er et faktum.
– Som styreleder syntes jeg det er synd at en nabo kan ha så mye å si, at våre egne bydelspolitikere velger å stenge hundeparken. Det er forskrekkelig. Som hundeeiere følte vi oss ikke hørt, sier Andersen.
Som et resultat av dårlig håndtering av situasjonen har foreningen satt en advokat på saken. Andersen forklarer at klagene ofte var forskjellige, noe som gjorde at de følte at de måtte ta tak.
– Vi sloss mot vindmøller for å si det mildt, hele saken er ensidig og uheldig, sier Andersen.
I juni i fjor hadde styreleder Andersen møte med klageren og med parkforvalteren i bydel St.Hanshaugen, Elin Løvseth. Andersen forteller at hun i dette møte var imøtekommende for at parken skulle ha plass til både barn, voksne og hundeeiere.
– Vi ventet på at det skulle komme en form for regulering ved bruk av parken og ikke bare direkte nedleggelse. Kanskje med et tidsrom eller noen dager vi ikke kunne bruke parken, slik at vi kunne møttes på halvveien, noe jeg var opptatt av hele tiden, sier Andersen.
Ny beliggenhet
Parkforvalteren, Elin Løvseth, forteller at administrasjonen i første omgang ikke ville stenge ned parken, men minske åpningstidene. Det var bydelsutvalget som valgte å legge ned hundeparken. De vil med innspill fra Stensparken Hundeforening og Blindeforbundet finne et nytt område for parken.
– Saken skal tas opp i bydelsutvalget 16. juni hvor forslag til ny beliggenhet for hundeparken vil diskuteres, og eventuelle planer vil sendes inn til Plan- og bygningsetaten, forteller Løvseth.