ST. HANSHAUGEN PARK: Utsikten fra toppen av parken.

– Vi vil jo bli grønnest

Tre bydelspartier som vil bli best i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Et av hovedmålene bydelen har satt seg, er at de skal ha Oslos mest ambisiøse miljø- og klimahandlingsplan. Disse tiltakene jobber de for å få klare i 2020.

Store ambisjoner

Ingrid Randisdatter Fjellberg, leder for bydelsutvalget i bydel St. Hanshaugen, legger ikke skjul på at målet er å bli Oslos grønneste bydel.

LEDER: Dette er Ingrid Randisdatter Fjellberg, leder for bydelsutvalget i bydel St. Hanshaugen.

For å få til dette forteller hun at de skal inkludere beboerne i bydelen, sørge for at de skal kunne ta lette, miljøvennlige valg i hverdagen. De skal også inkludere bydelen sine egne tjenester, som for eksempel at hjemmesykepleien skal kunne reise utslippsfritt, og at de ansatte skal ha god kompetanse på klima.

Bydelen har en egen tilskuddsordning for å støtte lokalt miljøengasjement og tiltak, som de kaller ”Grønne midler”. Fjellberg forteller om en barnehage som fikk penger til å lage en byttebod, hvor foreldre kan ta med leker og klær som er blitt for små, som andre barn kan ta over.

– Det er kjempe smart og det er veldig gøy å oppdage hva bydelen allerede gjør for klima, sier Fjellberg.

Satsingene

Fjellberg forteller at et av de tre tiltakene som er prioritert i 2020, er prosjektet om å etablere en lokal Bykube. Det skal være et eget bydelsdrivhus, der det skal dyrkes frem planter til bydelens parker. Her kan folk komme for å dyrke planter, som de kan ta med seg hjem. Det skal også tilbys opplæring og veiledning om urbant landbruk til beboerne.

Et annet mål er å redusere bruk av engangsartikler så fort som mulig.

FARGER: Det har blitt plantet masse tulipaner ved inngangen til St. Hanshaugen park.

– Dette prosjektet har vi gjort et stort arbeid med allerede, men vi ønsker å se resultatene fortere, forteller Fjellberg.

Siste satsingsområde er målet om mer bærekraftig mat i bydelene. Fjellberg legger ikke skjul på at det har blitt gjort en spesielt god jobb i barnehagene. I 2019 var mellom 26 og 55 prosent av maten i barnehagene økologisk. Og fritidsklubbene lå på cirka 20 prosent. Barnehagene arbeider også med prosjektet KuttMatsvinn 2020, hvor de arbeider aktivt med å redusere matsvinn.

– Dette er vi kjempe stolte av. Og jeg er veldig stolt av bydelen min, og jeg gleder meg til å se hva vi får til av løpet av de neste årene. Vi vil jo bli grønnest, sier hun.

Alt vil gå som planlagt

De siste månedene har flere prosjekter blitt påvirket av koronasitasjonen. Kommunikasjonsrådgiver i bydel St. Hanshaugen, Christine Thune, forteller at alt vil gå som planlagt med prosjektene.

– Så langt vi vet i dag, blir arbeidet med tiltakene ikke påvirket eller endret på grunn av Covid-19, forteller hun.

GRØNN BYDEL: Flere benker er satt ut for at beboerne skal nyte parken.

Mestring og glede

I samarbeidserklæringen mellom MDG, Ap og SV kommer det tydelig frem at utgangspunktet med den er å tilrettelegge slik at innbyggerne i St. Hanshaugen, skal kunne ta gode avgjørelser når det kommer til klima og miljø.

Nina Zimmer, leder av St. Hanshaugen oppvekst-, kultur- og lokalsamfunnskomite, legger ikke skjul på at akkurat dette er kjernen i politikken.

– Vi ønsker å være en foregangsmodell for andre bydeler, sier hun.

Zimmer forteller at hun håper at innbyggerne vil oppleve mestring og glede i å ha miljøtiltak rundt seg, og at dette skal skape en bedre hverdag for alle.

– Det gir ringvirkninger når folk har det bra. Vi ønsker å være et sted det er godt å bo, sier hun.

SYKKELVEI: Sykkelveien fra St. Hanshaugen park og ned til Bislett.

Lett å ta miljøvennlige valg

Thea Emilie Johansen (24) bor i bydel St. Hanshaugen. Hun forteller at tilbudet med bysykler rundt om i bydelen gjør det lett å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Johansen legger til at hun ønsker å gjøre sitt for en grønnere bydel, og bidrar selv med kildesortering og utslippsfri transport.

– Det jeg skulle ønske var bedre i bydelen er sykkelveiene. Når jeg sykler er det sykkelvei noen steder, og plutselig opphører den. Da blir du plutselig sett på som en bil, og det er ikke bare bare, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS