RAPPORTERTE SOM FALSKT: Da de ansatte i Naturhistorisk museum rapportere arrangementene som falske, tok det ikke lang tid før de igjen dukket opp på nytt.

Naturhistorisk museum utsatt for falske arrangementer

Ulovlig virksomhet i form av «phishing» florerer på nettet med falske arrangementer. Nå er også Naturhistorisk museum sine avlyste arrangementer blitt en kilde til nettsvindel.

Publisert Sist oppdatert

Naturhistorisk museum ble oppmerksomme på at noen opprettet falske arrangementer via Facebook, rapporterte de dette som falskt innhold. Det tok imidlertid ikke lang tid før nye, falske arrangementer dukket opp.

– Det er veldig frustrerende at det stadig dukker opp nye profiler som forfalsker arrangementene våre, sier kommunikasjonsleder for Naturhistorisk museum, Karenina Kriszat.

NETTSVINDEL

Arrangementene som dukker opp baserer seg på Naturhistorisk museum sin opprinnelige kalender for arrangementer, som ikke lenger er gjennomførbare grunnet de nye smittevernstiltakene. De falske arrangementene har samme tekst og innhold som de opprinnelige arrangementene. Det er derfor vanskelig å skille mellom ekte og falskt.

Men det finnes noen markante forskjeller:

Arrangørtittelen på de falske arrangementene er satt til navnet på arrangementet, og ikke en annonsør eller en person. Det inneholder også en link til en angivelig videostream, hvor du kan se arrangementet live.

Dette kalles phishing.

Phishing er en betegnelse på nettsvindel, der man har som formål å finne sensitiv informasjon om enkeltpersoner.

FLORERER PÅ NETT: Naturhistorisk musem advarer mot falske arrangementer på sin Facebookside allerede 11.mai, men fremdeles florerer de falske arrangementene på nettet.

ADVARER FØLGERE

På arrangementer «Spiselig ville vekster» kopiert fra Naturhistorisk museum er det nå i overkant av 4000 personer som har trykket interessert, og 226 personer som angivelig har tenkt og ta turen til arrangementet som ikke vil finne sted.

– Flere av våre følgere tror det er sant og møter opp, forteller Kriszat.

Hun ber nå følgere av de ulike arrangementene være oppmerksomme på hvem som står som arrangør.

– Vi har lagt ut en advarsel på vår facebookside om at flere arrangementer er falske, og vi ber alle våre følgere se hvem som står som arrangør, sier Kriszat.

– DET GA SEG IKKE

Det er imidlertid ikke bare Naturhistorisk museum som har blitt utsatt for falske arrangementer.

Kristopher Schau er programleder for den populære podcasten Rekommandert, som blir spilt inn på Postkontoret på Tøyen. Grunnet Koronasituasjonen sender han nå programmet live på Facebook.

Schau forstod at noe var galt få timer før han skulle sende Rekommandert live. Han fikk en forespørsel på Facebook om å være medarrangør på arrangementet han allerede trodde var hans eget.

– Det første jeg gjorde var å rapportere det som falskt, blokkere det og slette det. Men så gikk det bare fem minutter før det samme arrangementet dukket opp på nytt igjen, forklarer Schau.

Han måtte slette arrangementer helt frem mot programstart klokken åtte.

– Det stoppet på nummer 25 i rekka, det var helt Texas, - for det ga seg ikke, forklarer Schau.

ADVARER: Kristopher Schau advarer sine følgere mot falsk livestream like før kveldens sending av Rekommandert.

Han er også bekymret for om noen av lytterne trykker på lenkene på de falske arrangementene. Spesielt de eldre lytterne. Han føler på et ansvar for at dette ikke skal skje.

– Jeg er bare en liten aktør og ikke et stort firma, så det er utrolig kjedelig at jeg må bruke tid på å slette masse arrangementer, avslutter Schau.

VIL ADVARE VIA NYHETSBREV

Grünerløkka kultur- og næringsforening, Visit Løkka, har også delt falske arrangementer på sin Facebookside.

Da Norgesnytt tok kontakt med daglig leder Jan Robert Johnsen for å spørre hvorfor de hadde delt de falske arrangementene til Botanisk hage, var han ikke klar over at dette hadde blitt gjort.

– Vi kommer til å slette de falske arrangementene, og be folk være obs på hva de deler, sier Johnsen.

Han legger til at de vil sende ut et nyhetsbrev til sine medlemmer og advare mot falske arrangementer.

Når Norgesnytt sjekker Visit Løkka sin facebookside senere samme dag, er arrangementene slettet og en advarsel fra Botanisk hage er delt på profilen.

Powered by Labrador CMS