Boligprisene stiger på Løkka
Etter et prisfall sommeren 2017, er det igjen blitt attraktivt og dyrt på de fleste områdene av Grünerløkka. I takt med at flere og flere studenter flytter til Oslo blir det også dyrere å bo der og Grünerløkka er i høyeste grad et område mange unge vil bo på, men som ikke har penger nok til å få muligheten.
Boligprisene falt mindre enn ekspertene trodde
Boligprisene i januar 2019 falt mindre enn det boligekspertene trodde på forhånd og nå er det stor spenning knyttet til utviklingen av de høye prisene på Grünerløkka-områdene for resten av 2019.
Markedet er selektivt
Eiendomsmegler i Schala & Partners, Katrine Solvåg mener markedet på Grünerløkka er selektivt.
– Vi merker at når noen vil flytte til Grünerløkka så vil plutselig alle flytte dit, men så er det også sånn motsatt vei. Markedet er selektivt men jeg kan bekrefte at boligprisene har steget et par prosent på bare det siste året og jeg skjønner at unge i dag synes det er vanskelig å få kjøpt sin første bolig.
Vil kjenne på det urbane livet
Aksel Midtbø (24) er utdannet bygg-ingeniør og pendler ukentlig til København på jobb, per dags dato bor han på hotell på firmaets regning. Nå kan Oslo og Grünerløkka bli hans faste boplass, men han innrømmer at boligprisene skremmer han.
– Nå har jeg flere jobbtilbud fra Oslo og jeg har lenge sagt til venner og familie at jeg vil flytte til Oslo og aller helst bosette meg på Grünerløkka da jeg trives veldig godt der og har flere venner som bor der. Men boligprisene er ganske høye i forhold til kvadrat å leve på så jeg håper prisene synker snart.
Kunne tjene seg rik ved å kjøpe bolig på Grünerløkka i 2016
Solvåg forteller at de hadde en prisvekst på 26% på Grünerløkka i 2016 og et prisfall på 12% i 2017.
– Jeg har en venninne som kjøpte seg en leilighet på øvre Grünerløkka i 2015 og solgte den etter ett år, hun tjente ca 1 million på salget. Mens i 2017 hadde vi et prisfall på 12% på grunn av det nye boliglånsforskriftet, det er dette jeg mener med at markedet er selektivt. Selv om prisene er høye akkurat nå, kan det fort snu på ett år av ulike grunner.
boliglånsforskrift i 2017
I desember 2016 slo Siv Jensen i gjennom med en ny boliglånsforskrift som skulle gjelde fra 1.januar 2017. Etter et år med eksplosive boligpriser i Oslo var det mange som etterlyste strengere regler for å få boliglån. Denne boliglånsforskriften gjør at mennesker som vil kjøpe sekundærbolig må ha minst 40% egenkapital. Jo strengere krav til egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo, jo mindre press i budrundene for unge og familier som skal kjøpe sin første bolig.
Vil bli dyrere på Grünerløkka
Katrine Solvåg sier videre at med opprusting av Thorvald Meyers gate og Storgata, vil prisene i disse områdene stige betraktelig.
– Grünerløkka følger eksemplet til Bogstadveien. Med nye gater uten gjennomkjøring og flunkende nye trikketraseer vil det bli svært attraktivt å bo der og dermed vil prisene stige. Og bare tenk deg hvis det blir T-bane til og fra Grünerløkka, da snakker vi attraktivt område da. Grünerløkka kan fort bli Oslos navle der alle vil bo.
Erkjenner at det kan bli vanskelig å komme inn på boligmarkedet
Midtbø sier han har fulgt med på boligprisene over de siste årene og skjønner at prisene vil stige når opprustingen av gatene er ferdig i 2021.
– Det blir jo utrolig fint der, og når prisene allerede er høye så blir det fort vanskelig å bosette seg der. Men blir det et prisfall det neste året så skal jeg være på banen å stå klar med sjekkheftet, sier Midtbø.