Her er over hundre år med bokhandelhistorie
På St. Hanshaugen finnes det en bokhandler med en levetid på over 100 år. Butikken har også vært i samme lokale i alle disse årene. Norgesnytt tittet innom.
På hushjørnet i Ullevålsveien 35 på St. Hanshaugen ser du en butikk med mange bøker på utstilling ute på gata vedsiden av inngangspartiet. Her ligger bokhandelen Per Magnussen AS, med to dagligle dere med navn Maren Kleppen og Agnethe Katarina Landre.
Flere eierskifter
Butikken skal oppgjennom årene hatt noen eierskifter, men butikken har alltid holdt seg i samme lokale som den ble startet i. Bokhandelen skal også hatt et samarbeid med en strikkebutikk som også var eid av Per Magnussen, hvor de hadde abonnementsordning på garn, strikkemaskiner og bøker. Da nåværende eier Ivar Tøsti tok over ble butikken en ren bokhandel.
– Per Magnussen bokhandel åpnet i 1916, men Magnussen hadde flere bokhandeler i Oslo på det tidspunktet om jeg husker riktig.
Både fagbøker og skjønnlitteratur
Når du kommer inn i butikken, kommer du inn til bokhyller nesten fra tak til gulv.
Bokhyllene er fylt med bøker og butikken har en unik lukt. Med kassen på venstre side og en liten krok med skrivesaker og div. kontorsaker. Går du litt lengre inn i butikken kommer du til en liten tunnel inn til et rom hvor de selger mange spill.
Per Magnussen AS har ikke bare skjønnlitterære bøker, men også pensumbøker til studier. Mesteparten av pensumbøkene er sykepleier, jus og helse omsorgsfag. Det er i nedre del av butikken du finner pensumbøkene som kalles fagkjelleren. I øvre del finner du skjønnlitterære bøker.
– Mange tror at ettersom vi ikke er kjedeeid at vi har dårligere utvalg eller er dyrere. Det stemmer ikke. Vi har de samme prisene, og i bokhandel har fastprisavtale på nye bøker. Og vi har så si like stort utvalg som alle de andre bokhandlene, sier Kleppen.
Stabile tall
Norsk Mediebarometer 2020 fra SSB viser at prosentandelen av befolkningen som leser papiravis, har gått ned nesten 50 prosent fra 2015 til 2020. I samme periode har antall personer som leser bøker holdt seg stabilt. Mens 22 prosent av befolkningen leste bøker i 2015, var prosentandelen 23 i 2020.
Hvorfor tror du at papirbøker har holdt seg stabilt?
– Jeg tror at folk som er glad i å lese, ikke synes det å se i ebøker er det samme. For mange er det viktig ved valg av bok, å kjenne på boken, kanskje lese den første siden og bruke litt tid på boken.