Magnolia: Magnoliaen er verdt et besøk.

Hovedstadens grønne lunger

Midt i hjertet av Oslo, finner du byens grønne lunger. Disse er med på å spre kunnskap, naturglede og brukes som terapi.

Publisert Sist oppdatert

Lukten av vår. Det er noe eget ved den lukten. Som lukten av en ny begynnelse. Fugler som har kommet tilbake fra varmere strøk. Blomster som endelig kan strekke på bladene sine etter en kald vinter. Slik føles det å vandre rundt i Botanisk hage en dag i slutten av april.

Hver onsdag klokken 18:00 arrangerer Botanisk hage noe de har valgt å kalle «Naturen våkner.» Poenget med arrangementet er at man skal kunne se fra uke til uke, hvilke blomster og planter som har våknet til live, og lære mer om den. At dette er populært hos Oslo-innbyggere, er det ingen tvil om.

Fine farger: Nå er det mye fint å ta bilde av i Botanisk hage.

Sunt å oppsøke naturen
10 minutters gange fra Tøyen T-banestasjon finner du det som må være hovedstadens mest velduftende park. Blant asfalt og store industribygg ligger en hyggelig hage, eid av Naturhistorisk museum. En hage som minner oss på at naturen eksisterer, selv om vi bor midt i byen. Trikken farer forbi med mennesker som skal hjem fra jobb, har vært på shopping eller vil ut og nyte Oslos deilige sommertemperatur denne onsdagen. Noen få hvite skyer beveger seg forbi på en ellers blå himmel. Det går stadig vekk familier forbi med barnevogn. Flere velger også å lufte hundene sine her. På grunn av pågangen er det satt opp skilt for å hindre besøkende i å la hundene tisse på de vakre blomstene som endelig har kommet til syne etter en grå vinter i Oslo.

På en benk blant lokale joggere og de som vil nyte synet av vårens første blomster, sitter jeg sammen med Kristina Bjureke. Hun er en av botanikerne som jobber i Botanisk hage, og har ansvar for kveldens omvisning. Med seg har hun en kurv med blomsterfrø som skal opp til det hun kaller «frø-banken». Disse frøene bevares trygt, fler av dem er nemlig truede arter. Bjureke mener slike arrangementer er livsnødvendig.

– Flere av de fra den yngre generasjonen har ikke samme forhold til naturen som det vi i den eldre generasjon har. Vi hadde mer natur rundt oss på den tiden. Når byer blir såpass store, så mener jeg at Botanisk hage er det som bidrar til at de yngre som bor i de store byene også kan få en forståelse og kunnskap for samspillet som finnes i naturen.

Det kommer en jogger forbi oss med en trekkhund. Bjureke forteller at det er mange som velger å oppsøke Botanisk hage, for å få sin dose av natur inn i hverdagen.

– Joggere og andre som er her jevnlig vil jo kunne se forandringene som skjer i naturen fra uke til uke. Hun som løp forbi oss hadde ikke ørepropper, så da kan man lytte til fuglesanger mens man er her. Både blomstene og fuglesangen forandrer seg med sesongen, og hver dag kan du se noe nytt.

Våkner for sommeren: Den kanadiske blod-urten vil snart åpne seg til en blomst.

Når byer blir såpass store, så mener jeg at Botanisk hage er det som bidrar til at de yngre som bor i de store byene også kan få en forståelse og kunnskap for samspillet som finnes i naturen.

Kristina Bjureke







En viktig læringsarena
Flere skoleklasser besøker Botanisk hage i løpet av en uke. Bjureke påpeker viktigheten av å bruke Botanisk hage som en del av undervisningen.

– Jeg har fått tilbakemelding fra lærere som har opplev at mange barn som oppfattes som innesluttet og stille i klasserommet, blir veldig ivrige og pratsomme når de kommer hit.

Bjureke forteller om en fin opplevelse hun hadde da et barn med utenlands bakgrunn plutselig kjente igjen en urte fra sitt eget hjemland.

– Denne gutten hadde ikke bodd i Norge lenge. I Norge var alt nytt. For ham var det derfor veldig trygt å kjenne igjen noe fra hjemlandet.


Bjureke sier at det er slike opplevelser som gjør at hun syns Botanisk hage både er viktig og nødvendig for byene.

– Mange lærere bruker også disse timene i Botanisk hage til å observere sine elever, for å se hvordan de argumenterer og hvor godt de er til stede i undervisningen. Det kjennes bra å kunne bidra til læring ute i naturen, spesielt for barn og unge.

Truede arter
– Se der var joggeren igjen! Botanikeren tar begeistret frem et kart over hele området, og peker på kartet hvor hun tror joggeren har løpt. Jeg spør om hun har inntrykk av at det er mest lokale eller tilreisende som bruker plassen mest.

– Både og. Mange kommer langveisfra. De har planer om å plante noe i sin egen hage, og kommer hit for å få inspirasjon og tips fra våre gartnere.

Bjureke har inntrykk av at Botanisk hage har stor betydning for de som ønsker å skape sin drømmehage. Flere av de besøkende booker timer for å kunne få en ordentlig innføring i hvilke planeter som bør plantes hvor. På den måten vil kunnskapen til botanikerne og gartnerne spre seg, og det ser Bjureke på som positivt.

– Noen av våre planter og blomster er rødlistet. Det er fantastisk at vi kan bidra til å spre disse plantene gjennom at mennesker velger å lytte til vår kunnskap. Da er vi med på å bevare truede arter.

Mange som kommer til botanisk hage tror at det Botanisk hage handler om, er vakre blomster og planter. En grønn arena for de som interesserer seg for slikt.

– Det mange ikke vet er at det viktigste arbeidet vi i Botanisk hage gjør, er å ta vare på truede arter. Flere ganger i løpet av et år sender vi frø og planter til lab for å forske på om de er rødlistet. Det er viktig arbeid, forteller Bjureke.

Sommerfarger: Tulipanen i full sommerdrakt.

Temadager framover
Botanisk hage skal ha mange spennende temadager framover. I tillegg til å ha arrangementet «Naturen våkner», har de også flere arrangementer. Blant annet kan barn komme og så et frø. Det er også mulig å komme å lære om spiselige, ville planter.

– I påsken lagde vi ramsløkspesto. Det slo godt an hos foreldrene, ler Bjureke.

Flaggermus-kveld arrangeres for barn på fredager. Da kan barn komme og få utdelt en ultralyd detektor som gjør at man kan lytte til og identifisere de forskjellige flaggermusene.

– Det kommer fire-fem personer fra Norsk Zoologisk Forenings flaggermusgruppe. Da kan man lære mye om de tre artene som oppholder seg her på kveldstid. Hver søndag i mai er det også guidede turer. Arrangementene finner man på deres hjemmesider.

Terapi for demente
På et område med mye sol og flere benker man kan sitte på, ligger oldemors hage. Der vokser det flere stauder som man vet vokste rundt norske hjem og i norsk natur, flere år tilbake i tid. Det er helt fantastisk å vandre rundt disse staudene. Lukten fra blomstene er veldig sterke, og legger seg i nesen som en egen søt vårduft. Det er vanskelig å beskrive lukten, men det er den gode, varme gjenkjennelige lukte av vår. Blomstene har sterke rosa, lilla og gule farger.

– Dette området blir bevisst brukt i terapi for demente. Mange av blomstene er kjente for eldre mennesker. På den måten bidrar blomstene til å bringe fram gamle minner og hukommelsen, forteller Bjureke.

Det er mange forskjellige grunner til at besøkende kommer til Botanisk hage. Om det er for å se på blomster, ta seg en løpetur i grønne omgivelser. Eller for det sosiale. Et kjærestepar setter seg ved en benk bortenfor oss og tar frem mat de har kjøpt. Bjureke ser blidt på dem og myser mot solen.

– Om folk kommer hit og klarer å forstå litt mer av hvorfor vi trenger å bevare naturen, så er det det viktigste.

Ivrig botaniker: Kristina Bjureke deler mer enn gjerne sine kunnskaper med publikum.

Omvisning
Solen skinner, og fuglene kvitrer selv om vi nærmer oss kveld. Temperaturen har likevel holdt seg godt gjennom ettermiddagen, og man merker at sommeren er i anmarsj. Mange mennesker har samlet seg for å få med seg kveldsomvisningen til Bjureke. Før omvisningen ga hun meg et godt tips.

– For å få de beste bildene av Magnoliaen, bør du gå og ta bilder av den før omvisningen. Solen skinner fortsatt på den nå, forteller hun meg med et glimt i øyet.

Det hadde hun rett i. For idet hun veileder en stor gruppe mennesker mot Magnoliaen, har den havnet i skyggen bak mange andre flotte trær man kan se på i Botanisk hage. Det er likevel tydelig at Bjureke er stolt av Magnoliaen, i skygge eller ei. Den kommer i mange forskjellige farger, og lukten av den er himmelsk og kan ikke annet enn å oppleves.

Botanisk hage huser over 1800 planter organisert ut ifra hvilke familier og slekt de tilhører. Bjureke har hatt omvisninger i Botanisk hage i mange år, og med den kunnskapen hun sitter på er det ikke rart at publikum følger nøye med når hun begeistret vandrer fra plante til plante. Med en blanding av norsk, svensk og dansk dialekt, forteller hun om de forskjellige egenskapene plantene har.

Lønn: Lønnetreet i full blomst.

– Lønnetreet har en spesiell egenskap ved at nåen frøene slippes, vil de snurre som et helikopter ned fra treet. På den måten vil frøene lande litt vekk fra treet. Under treet er det ingen næring, det er skygge fra solen og derfor ingen vekstmuligheter, forteller Bjureke begeistret.

Botanisk hage har blitt et viktig sted for å spre kunnskap om våre planter, og hvordan de påvirkes av menneskelig aktivitet og klimaforandringer. Trenger man et sted å lufte hodet, være sosial eller tilegne seg kunnskap, er Botanisk hage en fantastisk plass å oppsøke. Både for lokale og for tilreisende. For er det et sted i Oslo man lærer å sette pris på naturen, så er det her.

Artikkel hentet fra: https://issuu.com/bydel-gl/docs/l_kkaskriften._og

Powered by Labrador CMS