Martinus (23) sitt hus er på hjul –Det gir meg stor frihet
Stadig flere søker en enklere levemåte. Trender som mikrohus og #vanlife gjør det stort også i Norge.
Å bo i en bil kan for mange være langt utenfor komfortsonen. For Martinus Strømsvåg var det derimot en enkel beslutning.
–Jeg synes det er en kul levemåte. I tillegg er det en utfordring, det er ikke bare-bare.
Selv om bosituasjonen er økonomisk gunstig, er ikke penger hovedårsaken.
For 23-åringen fra Lillehammer mener at den enkle levemåten gir han mindre ansvar og mer tid til å leve annerledes, på en god måte.
Strømsvåg kjøpte bilen for rundt 50.000, - og strippet ned alt. Bygde opp igjen et oppholdsrom med benkeplate til kokkelering, og seng med kombinert hundebur.
Renoveringen tok knappe tre uker, noe han selv mener var til det beste. Da ble det ikke mye tid igjen til å overtenke valget.
Til daglig jobber Strømsvåg som snekker og bygger mikrohus for Norske Mikrohus på Økern i Oslo.
Fremtidsrettet levemåte
David Reiss-Andersen er sjef i Norske Mikrohus.
– Mikrohus er et hus på hjul, forteller Reiss-Andersen. Termologien er ikke satt, noe han ønsker å jobbe med.
Mikrohusene bygges på samme måte som et vanlig hus, og står på en tilhenger av galvanisert stål. Det er et populært levekår i Australia og New Zealand, sammen med sitt opphavsland USA.
– De fleste ser nok for seg campingvogner, villavogn eller minihus når de hører ordet. Forskjellen er at mikrohuset settes på en tilhenger som du kan flytte med egen bil hvis det veier under 3.5 tonn.
Reiss-Andersen startet selskapet for tre år siden sammen med kona Jeanette Reiss-Andersen, Therese Dencker og Ask Pape. De så det som en kul trend og ble fort enige om at dette kunne også de få til å være med på.
Etterspørselen har bare økt, og omsetningen er doblet fra 2019.
– Mikrohusene er som et kinderegg. Det er miljøvennlig, du kan downsize, lavterskel for førstegangsetablerere, i tillegg til at det er fleksibelt og mobilt.
Mulighetene er mange, og markedet stort. Reiss-Andersen forteller om en stor overvekt av kvinnelige kjøpere, uten at det ligger noen klar grunn til hvorfor. Han oppfatter dem som mer fremtidsrettet.
– Det verste for mange er å kvitte seg med ting for å få plass til alt i sitt nye mikrohjem. Likevel opplever samtlige i ettertid en frihet i å ikke ha like mange eiendeler, avslutter Reiss-Andersen.
Kompishjelp
Bilen til Strømsvåg er på langt nær like utstyrt som et mikrohus, og vinternettene i hovedstaden kan bli lange og kalde.
Da er det godt å ha gode kompiser med åpen dør, som han titt og ofte stikker innom for tilgang til bad, varme eller en kopp kaffe.
– Det er bare trivelig å kunne hjelpe, sier Sindre Kvalsvik (22).
Han synes også at det Strømsvåg gjør er spennende, men selv foretrekker han å bo i hus.